Cacciatore

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cacciatore
Piliç cacciatore
Ülke(ler) İtalya
Servis şekliSıcak veya ılık
Servis türüAna yemek
Ana malzemelertavuk but, un, zeytinyağı, soğan, doğranmış kırmızı dolmalık biber, erik domates, yeşil zeytin, kapari, taze kıyılmış sarımsak, acı biber, kırmızı/beyaz şarap, tavuk suyu, kekik, taze fesleğen, kekik
Çeşitleriçeşitli

Cacciatore;[1] İtalyanca "avcı" anlamına gelir. Mutfakta alla cacciatora soğan, otlar, genellikle domates, sıklıkla dolmalık biber ve bazen de şarapla "avcı usulü" hazırlanan bir yemeği ifade eder.

Cacciatore popüler olarak kızarmış tavukla[2] (pollo alla cacciatora) veya tavşanla yapılır.[3]

Salamino cacciatore, sadece sarımsak ve biberle çeşnilendirilmiş küçük bir salamdır.[4]

Hazırlanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Temel bir cacciatore tarifi genellikle büyük bir tavada ısıtılan birkaç yemek kaşığı zeytinyağı ile başlar. Tuz ve karabiberle tatlandırılan tavuk parçaları yağda her iki yüzü de 3-4 dakika kızartılır. Tavuk tavadan çıkarılır ve yağın çoğu dökülür. Kalan yağ, soğanları, biberleri veya diğer sebzeleri birkaç dakika kızartmak için kullanılır. Küçük bir kutu soyulmuş domates (sıvı süzülmüş ve iri doğranmış) biberiye ve yarım bardak sek kırmızı şarapla birlikte tavaya eklenir. Ekstra tatlılık vermek için doğranmış havuç ile birlikte defne yaprağı kullanılabilir. Kızarmış tavuk parçaları, daha sonra üzeri kapatılan tavaya geri konur. Yemek, yaklaşık bir saat çok kısık ateşte kaynatılarak pişirilir. Cacciatore genellikle köy ekmeğiyle servis edilir.

İtalya dışında (esas olarak ABD'de), yanında makarna ile veya üstünde pilavla servis edilebilir.[5]

Piliç cacciatora[değiştir | kaynağı değiştir]

Piliç cacciatore, her zaman olmamakla birlikte genellikle soğan, sarımsak ve domates bileşenlerini içerir.[6]

Salami cacciatore[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzu salam cacciatore

Salam Cacciatore tipik olarak Calabria'nın güney İtalya vilayetlerinden, özellikle Squillace'den gelmektedir. Malzemeler bölgeden bölgeye değişir.

Çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu yemeğin birçok farklı çeşidi, belirli bölgelerde bulunan bileşenlere dayanmaktadır. Örneğin, güney İtalya'da cacciatore genellikle kırmızı şarap içerirken kuzey İtalya şefler beyaz şarap kullanabilir. Yemeğin bazı versiyonlarında mantar kullanılabilir.[6]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Collins English Dictionary – Complete and Unabridged, 12th Edition 2014. S.v. "Cacciatore." Retrieved November 13, 2018, from https://www.thefreedictionary.com/cacciatore 9 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Halvorsen, Francine (2007). Crowd-Pleasing PotluckÜcretsiz kayıt gerekli. Rodale. s. 90. ISBN 978-1594864742. 
  3. ^ Buonopane, Marguerite DiMino (2012). The North End Italian Cookbook, 6th. Globe Pequot. s. 367. ISBN 978-0762781904. [ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ DK Publishing (contributor) (2012). Sausage. Penguin. s. 60. ISBN 978-1465400925. 
  5. ^ "Chicken Cacciatore Over Rice". Taste of Home (İngilizce). 15 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2022. 
  6. ^ a b Schroeder, Lisa (2009). Mother's Best: Comfort Food That Takes You Home Again. Taunton Press. ss. 119-121. ISBN 978-1600850172.