CONCACAF Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Turnuvada üçer kez şampiyonluğa ulaşarak dört kez şampiyonluk yaşayan Raúl Cárdenas'ın ardından en çok kazanan teknik direktörler konumundaki Víctor Manuel Vucetich (solda) ile Luis Fernando Tena Turnuvada üçer kez şampiyonluğa ulaşarak dört kez şampiyonluk yaşayan Raúl Cárdenas'ın ardından en çok kazanan teknik direktörler konumundaki Víctor Manuel Vucetich (solda) ile Luis Fernando Tena
Turnuvada üçer kez şampiyonluğa ulaşarak dört kez şampiyonluk yaşayan Raúl Cárdenas'ın ardından en çok kazanan teknik direktörler konumundaki Víctor Manuel Vucetich (solda) ile Luis Fernando Tena

CONCACAF Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi, 1962-2008 arasında CONCACAF Şampiyonlar Kupası, 2008'den itibaren ise CONCACAF Şampiyonlar Ligi adıyla CONCACAF tarafından düzenlenen turnuvada şampiyonluk yaşayan teknik direktörlerin derlendiği listedir. CONCACAF Şampiyonlar Kupası kupasını kaldıran ilk teknik direktör, Guadalajara ile 1962'deki ilk turnuva sonrası şampiyonluğa ulaşan Javier de la Torre oldu. Turnuva, farklı sezonlarda farklı formatlarda düzenlendi. 1963, 1968, 1970, 1973 ve 1984 sezonlarında, farklı nedenlerden ötürü şampiyonlar hükmen belli oldu. 1978 sezonunda ise final aşaması oynanmadı ve üç farklı şampiyon çıktığı kabul edildi.[1]

Meksikalı Raúl Cárdenas; 1969, 1970 ve 1971 sezonlarında Cruz Azul'un, 1977 sezonunda ise América'nın başındayken kupayı kazanarak turnuvada 4 şampiyonluk kazanan ilk ve tek teknik direktör oldu. Ardından yedi teknik direktör daha kupayı birden fazla kez kazandı. 2010-11, 2011-12 ve 2012-13 sezonlarında América ile Víctor Manuel Vucetich; 1996 ve 1997 sezonlarında Cruz Azul, 2013-14 sezonunda Pachuca ile Luis Fernando Tena; 1974 sezonunda Municipal, 1978 sezonunda Comunicaciones ile Rubén Amorín; 1968 sezonunda Deportivo Toluca, 1983 sezonunda Atlante ile Ignacio Trelles; 1980 ve 1982 sezonlarında Universidad Nacional ile Bora Milutinović; 1991 sezonunda Puebla, 2006 sezonunda América ile Manuel Lapuente ve son olarak 2016-17 sezonunda Pachuca, 2019 sezonunda Monterrey ile şampiyonluğa ulaşan Diego Alonso, birden fazla kez CONCACAF Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu kazanan teknik direktörlerdi. Cárdenas ayrıca 1969, 1970 ve 1971 sezonlarında üst üste üç turnuva kazanan ilk teknik direktör olurken Vucetich de 2010-11, 2011-12 ve 2012-13 sezonlarında América ile aynı şampiyonlukları tekrarladı. 14 farklı isimle 23 şampiyonluk yaşayan Meksikalılar, millet bazında turnuva tarihin en çok şampiyonluk yaşayan teknik direktörleri oldu. Toplamda ise 15 milletten teknik direktör, turnuvada şampiyonluk yaşadı.

Yıla göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Millet Teknik direktör Ülke Kulüp Kaynak
1962  Meksika de la Torre, JavierJavier de la Torre  Meksika Guadalajara [2]
1963  Haiti Tassy, AntoineAntoine Tassy  Haiti Haïtien [3]
1967  Şili Carrasco, HernánHernán Carrasco  El Salvador Alianza [4]
1968  Meksika Trelles, IgnacioIgnacio Trelles  Meksika Deportivo Toluca [5]
1969  Meksika Cárdenas, RaúlRaúl Cárdenas  Meksika Cruz Azul [6]
1970  Meksika Cárdenas, RaúlRaúl Cárdenas  Meksika Cruz Azul [6]
1971  Meksika Cárdenas, RaúlRaúl Cárdenas  Meksika Cruz Azul [6]
1972  Kolombiya Viera, CarlosCarlos Viera  Honduras Olimpia [7]
1973  Surinam Lagadeau, JulesJules Lagadeau  Surinam Transvaal [8][9]
1974  Uruguay Amorín, RubénRubén Amorín  Guatemala Municipal [10]
1975  Uruguay Moll, DagobertoDagoberto Moll  Meksika Atlético Español [11][12][13]
1976  El Salvador Miranda, ConradoConrado Miranda  El Salvador Águila [14]
1977  Meksika Cárdenas, RaúlRaúl Cárdenas  Meksika América [6]
1978[a]  Meksika Peña, GustavoGustavo Peña  Meksika Universidad de Guadalajara [15][16][17]
 Uruguay Amorín, RubénRubén Amorín  Guatemala Comunicaciones [18]
 Trinidad ve Tobago Joseph, GeorgeGeorge Joseph  Trinidad ve Tobago Defence Force [19]
1979  El Salvador Castro, JoséJosé Castro  El Salvador FAS [20]
1980  Yugoslavya[b] Milutinović, BoraBora Milutinović  Meksika Universidad Nacional [21][22]
1981  Surinam Boerleider, HumbertHumbert Boerleider  Surinam Transvaal [23]
1982  Yugoslavya[b] Milutinović, BoraBora Milutinović  Meksika Universidad Nacional [21][22]
1983  Meksika Trelles, IgnacioIgnacio Trelles  Meksika Atlante [5]
1984  Haiti Vorbe, CharlesCharles Vorbe  Haiti Violette [24]
1985  Trinidad ve Tobago Joseph, KennyKenny Joseph  Trinidad ve Tobago Defence Force [25]
1986  Çekoslovakya Bouška, JosefJosef Bouška  Kosta Rika Alajuelense [26]
1987  Arjantin Rodríguez, CayetanoCayetano Rodríguez  Meksika América [27]
1988  Uruguay Malinowski, EstanislaoEstanislao Malinowski  Honduras Olimpia [28]
1989  Meksika Mejía Barón, MiguelMiguel Mejía Barón  Meksika Universidad Nacional [29]
1990  Uruguay Miloc, CarlosCarlos Miloc  Meksika América [30]
1991  Meksika Lapuente, ManuelManuel Lapuente  Meksika Puebla [31]
1992  Arjantin López, Miguel ÁngelMiguel Ángel López  Meksika América [32]
1993  Kosta Rika Watson, CarlosCarlos Watson  Kosta Rika Saprissa [33]
1994  Brezilya Ortega, FlavioFlavio Ortega  Kosta Rika Cartaginés [34]
1995  Kolombiya García, Luis AugustoLuis Augusto García  Kosta Rika Saprissa [35]
1996  Meksika Tena, Luis FernandoLuis Fernando Tena  Meksika Cruz Azul [36]
1997  Meksika Tena, Luis FernandoLuis Fernando Tena  Meksika Cruz Azul [36]
1998  ABD Arena, BruceBruce Arena  ABD DC United [37]
1999  Meksika Arias, RaúlRaúl Arias  Meksika Necaxa [38]
2000  Almanya Schmid, SigiSigi Schmid  ABD Los Angeles Galaxy [39]
2001'de düzenlenmedi
2002  Meksika Tena, AlfredoAlfredo Tena  Meksika Pachuca [40]
2003  Brezilya Ferretti, RicardoRicardo Ferretti  Meksika Deportivo Toluca [41]
2004  Kosta Rika Delgado, JavierJavier Delgado  Kosta Rika Alajuelense [42]
2005  Kosta Rika Medford, HernánHernán Medford  Kosta Rika Saprissa [43]
2006  Meksika Lapuente, ManuelManuel Lapuente  Meksika América [44]
2007  Meksika Meza, EnriqueEnrique Meza  Meksika Pachuca [45]
2008  Meksika Meza, EnriqueEnrique Meza  Meksika Pachuca [45]
2008-09  Meksika Cruz, José GuadalupeJosé Guadalupe Cruz  Meksika Atlante [46]
2009-10  Arjantin Rivarola, GuillermoGuillermo Rivarola  Meksika Pachuca [47]
2010-11  Meksika Vucetich, Víctor ManuelVíctor Manuel Vucetich  Meksika Monterrey [48]
2011-12  Meksika Vucetich, Víctor ManuelVíctor Manuel Vucetich  Meksika Monterrey [48]
2012-13  Meksika Vucetich, Víctor ManuelVíctor Manuel Vucetich  Meksika Monterrey [48]
2013-14  Meksika Tena, Luis FernandoLuis Fernando Tena  Meksika Cruz Azul [36]
2014-15  Uruguay Matosas, GustavoGustavo Matosas  Meksika América [49]
2015-16  Meksika Ambríz, IgnacioIgnacio Ambríz  Meksika América [50]
2016-17  Uruguay Alonso, DiegoDiego Alonso  Meksika Pachuca [51]
2018  Arjantin Almeyda, MatíasMatías Almeyda  Meksika Guadalajara [52]
2019  Uruguay Alonso, DiegoDiego Alonso  Meksika Monterrey [53]

Birden fazla kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Millet Teknik direktör Kazanma sayısı Kazandığı yıllar Kazandığı kulüpler
1  Meksika Cárdenas, RaúlRaúl Cárdenas 4 1969, 1970, 1971, 1977 Cruz Azul, América
2  Meksika Vucetich, Víctor ManuelVíctor Manuel Vucetich 3 2011, 2012, 2013 Monterrey
 Meksika Tena, Luis FernandoLuis Fernando Tena 1996, 1997, 2014 Cruz Azul
4  Uruguay Amorín, RubénRubén Amorín 2 1974, 1978 Municipal, Comunicaciones
 Meksika Trelles, IgnacioIgnacio Trelles 1968, 1983 Deportivo Toluca, Atlante
 Sırbistan[b] Milutinović, BoraBora Milutinović 1980, 1982 Universidad Nacional
 Meksika Lapuente, ManuelManuel Lapuente 1991, 2006 Puebla, América
 Uruguay Alonso, DiegoDiego Alonso 2017, 2019 Pachuca, Monterrey

Ülkeye göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Millet Kazanma sayısı Teknik direktör
 Meksika 23 14
 Uruguay 8 6
 Arjantin 4 4
 Kosta Rika 3 3
 El Salvador 2 2
 Surinam 2 2
 Haiti 2 2
 Trinidad ve Tobago 2 2
 Sırbistan[b] 2 1
 Kolombiya 2 2
 Brezilya 2 2
 Şili 1 1
 Çekya 1 1
 ABD 1 1
 Almanya 1 1

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 1978 sezonundaki turnuvanın final aşaması oynanmamış ve bu aşamaya yükselen üç takım da şampiyon ilan edilmiştir.
  2. ^ a b c d Şampiyonluk yaşadığı dönemde Yugoslavya vatandaşı olan Bora Milutinović, Sırp kökenlidir ve ülkenin dağılmasının ardından Sırbistan vatandaşı olmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Central American Club Competitions 1978" (İngilizce). RSSSF. 28 Ağustos 2019. 6 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Campeonato de Campeones de CONCACAF 1962" (İspanyolca). Rojo y Blanco. 21 Şubat 2018. 26 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Jean-Louis, Raymond (23 Mart 2015). "92 bougies pour le Vieux Lion" (Fransızca). Association Haitienne de Presse Sportive. 23 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Hernán Carrasco Vivanco: "El Salvador" Chileno" (İspanyolca). La Rompieron. 10 Kasım 2008. 11 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ a b "'Don Nacho' Trelles, la leyenda del futbol mexicano cumple 102 años". Publimetro (İspanyolca). 31 Temmuz 2018. 31 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ a b c d "Fallece Raúl Cárdenas, DT del Tri en México 70". El Universal (İspanyolca). 25 Mart 2016. 29 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Técnicos colombianos que han ganado torneos internacionales de clubes" (İspanyolca). El CincoCero. 6 Aralık 2017. 7 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ Oosterwolde, Terence (27 Ağustos 2019). "Oud-voetballer Jules Lagadeau overleden" (Felemenkçe). Paramaribo: DWTonline.com. 27 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "De eerste Surinaamse sportencyclopedie (1893-1988)" (İngilizce). DBLN. 18 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Fallece Rubén Amorín, el técnico más ganador del fútbol de Guatemala". Mundo Deportivo (İspanyolca). 25 Aralık 2014. 4 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "Moll, entrenador del At. Español" (PDF). El Mundo Deportivo (İspanyolca). Meksiko. 4 Mart 1976. s. 30. 
  12. ^ "Desperdicio goles el Monterrey". El Informador (İspanyolca). Monterrey. 21 Mart 1976. 
  13. ^ Witker, Jorge; Carrillo, Omar (Ağustos 2004). "Temporada x Temporada: 1975-76 Un América inolvidable (Los Dts de la 1975-76)". Soccermania (İspanyolca). Meksiko: Televisa. s. 37. 
  14. ^ "Conrado Miranda (nacido el 14 de octubre 1928 en El Salvador). es un jugador de fútbol salvadoreño y ex entrenador que ha creado un legado en El Salvador. Él y su socio Juan Francisco Barraza ayudó a desarrollar el fútbol en El Salvador. Era conocido como "El Estilista"" (İspanyolca). Club Deportivo Atlético Marte Historico. Ocak 2011. 26 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ "Historia" (İspanyolca). Universidad de Guadalajara. 27 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  16. ^ Rivera-Guerrero, Enrique (Kasım 2017). La construcción de los aficionados al fútbol: el caso de los Leones Negros de la Universidad de Guadalajara (PDF) (Doktora) (İspanyolca). Teknoloji ve Yüksek Doğu Çalışmaları Enstitüsü Sosyokültürel Çalışmalar Bölümü. ss. 114-115. 
  17. ^ Witker, Jorge; Carrillo, Omar (Eylül 2004). "Temporada x Temporada: 1978-79 Una maquina imparable (Los Dts de la 1978-79)". Soccermania (İspanyolca). Meksiko: Televisa. s. 54. 
  18. ^ "La historia de Comunicaciones FC en competiciones de Concacaf" (İspanyolca). Guatemala.com. 17 Şubat 2020. 6 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  19. ^ Prescott, Ian (10 Kasım 2005). "Men behind the scenes" (İngilizce). SocaWarriors.net. 4 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  20. ^ Pleitez, Raúl (18 Aralık 2015). "Agustín Castillo y José Castro, los técnicos más ganadores en FAS" (İspanyolca). Culebrita Macheteada. 29 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  21. ^ a b "Las cinco selecciones de Bora" (İspanyolca). FIFA.com. 30 Mayıs 2017. 1 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  22. ^ a b Ruiz, Obed (7 Ekim 2016). "México 1986 y su base de cantera puma" (İspanyolca). Vavel. 6 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  23. ^ Balsemhof, Marinio (16 Kasım 2016). "Humbert Boerleider; Een van de vergeten helden" (Felemenkçe). DWTonline.com. 6 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  24. ^ "Soccer Player, Coach, and Philosopher Charles Vorbe". Haiti Observer (İngilizce). 19 Mayıs 2013. 10 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  25. ^ Braithwaite, Richard (20 Temmuz 2006). "In praise of local coaches". Trinidad Express Newspapers (İngilizce). 
  26. ^ Castro, Rodrigo Calvo (10 Ocak 2001). "Huella europea en Costa Rica". La Nación (İspanyolca). San José. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  27. ^ "Vicente Cayetano Rodríguez" (İspanyolca). Jornadas de Capacitacion Profesional. 22 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  28. ^ "El día que Real España se coronó campeón un 24 de diciembre". Diez (İspanyolca). 24 Aralık 2018. 24 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  29. ^ Aguilar, Mario Gómez (17 Ekim 2016). "En 1989, la CONCACAF se vistió de azul y oro" (İspanyolca). Vavel. 6 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  30. ^ "Murió Carlos Miloc, el hombre que hizo celebrar a la UANL". La Jornada (İspanyolca). 26 Şubat 2017. 10 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  31. ^ Ernesto Witger, Jorge (15 Şubat 2008). "Lapuente, al rescate del Tigre". La Crónica de Hoy (İspanyolca). 21 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  32. ^ Bernal, Antonio Esquivel (23 Mayıs 2016). "Amarga Copa para el América". El Gráfico (İspanyolca). Meksiko. 25 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  33. ^ Calvo, Rodrigo (24 Aralık 2015). "Carlos Watson: un señor apasionado del fútbol". Buzón de Rodrigo (İspanyolca). 6 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  34. ^ "Un campeón que deja huella". La Prensa (İspanyolca). 5 Temmuz 2007. 12 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  35. ^ "La tercera es la vencida". El País (İspanyolca). Cali. 21 Aralık 2003. 17 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  36. ^ a b c Berrios, Edgar (16 Aralık 2017). "Una cruz histórica; Caixinha ante un gran reto con La Máquina". Excélsior (İspanyolca). 16 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  37. ^ Pinzón, Diego (21 Kasım 2016). "Conoce a Bruce Arena, el director técnico más ganador del fútbol en Estados Unidos" (İspanyolca). TUDN. 6 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  38. ^ "Raúl Arias es el nuevo técnico de Chivas" (İspanyolca). Guadalajara: Televisa Deportes. 16 Eylül 2009. 24 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  39. ^ Gutierrez, Paul (17 Ağustos 2004). "Galaxy Decides to Fire Schmid". Los Angeles Times (İngilizce). 6 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  40. ^ "Llegan Alfredo Tena y Jared Borgetti al Pachuca 'libertador'" (İspanyolca). Mediotiempo. 9 Aralık 2004. 12 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  41. ^ Ávalos, Juan A. (19 Nisan 2019). "Ricardo Ferretti, señor de las finales". El Universal (İspanyolca). 7 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2020. 
  42. ^ Calvo, Rodrigo (10 Temmuz 2005). "Delgado se propone metas altas". La Nación (İspanyolca). San José. 6 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  43. ^ Masís, Fiorella (10 Nisan 2015). "Hernán Medford, técnico campeón de la Concacaf en 2005: 'El Mundial de 2005 ahora sabe más'". La Nación (İspanyolca). 6 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  44. ^ Ernesto Witger, Jorge (15 Şubat 2008). "Lapuente, al rescate del Tigre". La Crónica de Hoy (İspanyolca). 21 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  45. ^ a b Vega, Diana (22 Ekim 2015). "La mejor era de Enrique Meza en Pachuca" (İspanyolca). Vavel. 6 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  46. ^ Reséndiz, Graciela (21 Nisan 2015). "'Profe' Cruz, tres finales, tres ganadas en su carrera como entrenador" (İspanyolca). ESPN. 6 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  47. ^ "Rivarola deja al Pachuca". El Informador (İspanyolca). Meksiko. 15 Ağustos 2010. 6 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  48. ^ a b c "Víctor Vucetich y el fin de su ciclo dorado con Rayados". Récord (İspanyolca). 25 Ağustos 2013. 6 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  49. ^ Benavides, Diego (30 Nisan 2015). "Gustavo Matosas ganó su primer torneo internacional" (İspanyolca). Goal.com. 6 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  50. ^ "América, campeón de Concachampions". El Informador (İspanyolca). 27 Nisan 2016. 6 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  51. ^ "Así bañaron a Diego Alonso tras conquistar la CONCACAF Liga de Campeones" (İspanyolca). Fox Sports. 27 Nisan 2017. 6 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  52. ^ Rodríguez, Alejandro (26 Nisan 2019). "Matías Almeyda logra su quinto título con Chivas". Marca (İspanyolca). 22 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  53. ^ Witker, Jorge Ernesto (2 Mayıs 2019). "Diego Alonso se une a lista única de campeones de Concacaf". Diario AS (İspanyolca). 6 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.