CATOBAR

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nasıl kalkış yapılır
Nasıl iniş yapılır

CATOBAR, ("Catapult Assisted Take-Off But Arrested Recovery", TürkçeMancınık Destekli Kalkış Ancak Yakalamalı İniş; veya "Catapult Assisted Take-Off Barrier Arrested Recovery", TürkçeMancınık Destekli Kalkış Bariyer Durdurmalı İniş), bir uçak gemisinin güvertesinden uçakların fırlatılması ve inişte yakalanması şeklinde kullanılan bir sistemdir. Bu tekniğe göre, uçak mancınık yardımı ile kalkışa başlar (ani bir ivmelenme yaşar) ve yakalama halatları kullanılarak gemiye (kurtarma aşaması) indirilir.

Bu sistem diğer yöntemlerden daha pahalı olmasına rağmen, uçak gemisi operasyonlarında daha fazla esneklik sağlar, çünkü sabit kanatlı uçaklara STOVL veya STOBAR gibi alternatif fırlatma ve geri kazanım yöntemlerinden daha az külfetli tasarım öğeleri uygulanır ve daha fazla mühimmat ve/veya yakıt için daha fazla yüke izin verir. CATOBAR, E-2 Hawkeye ve C-2 Greyhound gibi daha ağır ama savaş uçağı olmayan uçaklar da dâhil, yüksek bir itki-ağırlık oranına sahip olmayan uçakları da fırlatabilir.[1][2][3]

CATOBAR uçakları listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Mevcut kullanıcılar[değiştir | kaynağı değiştir]

CATOBAR sistemi kullanan uçak gemisi sınıfları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf Resim Köken Gemi sayısı Tahrik Deplasman Kullanıcı Taşınan uçak Mancınık
Nimitz ABD 10 Nükleer 100,020 t (220.510 lb)

ABD Donanması

F/A-18C Hornet
F/A-18E/F Super Hornet
F-35C Lightning II
C-2 Greyhound
E-2C/D Hawkeye
C-13-1 or C-13-2 buhar jeneratörü
Gerald R. Ford ABD 1 Nükleer 100,000 t (220.462 lb) ABD Donanması F/A-18E/F Super Hornet
F-35C Lightning II
E-2D Hawkeye
EMALS
Charles de Gaulle Fransa 1 Nükleer 42,500 t (93.700 lb) Fransız Donanması Rafale M
E-2C Hawkeye
C-13-3 buhar jeneratörü

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "How Effective Will China2s Carrier-Based Fighters Be?". defensetech.org. DefenseTech. 27 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "US-India Collaboration on Aircraft Carriers: A Good Idea?". thediplomat.com. The Diplomat. 27 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Indian Navy seeks EMALS system for second Vikrant-class aircraft carrier". naval-technology.com. Naval Technology. 9 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi.