CANopen

Vikipedi, özgür ansiklopedi

CANopen, otomasyonda kullanılan gömülü sistemler için bir aygıt profili spesifikasyonu ve uluslararası standartlaştırılmış (CENELEC EN 50325-4, 2002'den beri) CAN tabanlı bir yüksek katman protokolüdür. OSI modeliyle ilişkilendirilirse, CANopen ağ katmanını ve üzerindeki katmanları yürütür. CANopen standardı adresleme şemasından, küçük iletişim protokollerinde ve bir aygıt profiliyle tanımlanan uygulama katmanından oluşur. İletişim protokolleri ağ yönetimi, aygıt izleme (device monitoring) ve düğümler arası iletişimden sorumludur. Bu iletişime basit bir mesaj bölümleme/birleştirme (message segmentation/desegmentation) de dahildir. Veri bağı katmanı ve fiziksel katman gibi daha düşük düzeydeki katmanlarda ise genelde CAN (Controller Area Network) kullanılır. Ayrıca Ethernet Powerlink, EtherCAT, Safetynet ve Varan gibi diğer iletişim yöntemleri de CANopen’ın aygıt profilini uygulayabilir.

CANopen protokolü, 1992 yılında kurulan CAN in Automation (CiA) adlı kâr amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından geliştirilmiştir. Birkaç şirket tarafından kurulan kurum, bugün kullanıcı ve üreticileri dahil 540 üyeye sahiptir. Protokolün uluslararası standartlaştırması, tanıtımı ve geliştirilmesinden sorumludur ve Nuremberg (Almanya) kentinde kayıtlıdır. Kurumun kardeş şirketi sayılan CiA GmbH ise sertifikasyon verme ve talimatlarını üretme işini üstlenmiştir. Bunların dışında CiA, CAN Newsletter adlı bir teknik yayın ve CAN ile ilgili ürün ve hizmetlerin kılavuzlarını da yayımlamaktadır. CiA ayrıca CANopen güvenlik protokolünü gerçekleyen CSC02 entegre devresini ve (CiA 304) eğitim kitini de sağlamaktadır.

CANopen protokolünün kullanıldığı alanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

CANopen, laboratuvar fabrika ve bina otomasyonu, makine denetimi, tıbbi araçlar, arazi ve demiryolu araçları, denizcilik elektroniği ve enerji üretimi gibi geniş bir yelpazede kullanım alanına sahiptir.

  • CAN in Automation (CiA) taslak standartları
  • CANopen aygıt profilleri
  • CiA 401 - Genel giriş çıkış (I/O) modülleri
  • DSP 402 - Sürücüler ve hareket denetimi (motion control)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]