Cüheyman el-Uteybi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cuheyman el-Uteybi

Cüheyman el-Uteybi (d. 16 Eylül 1936 - ö. 9 Ocak 1980), Suudi Arabistan Ulusal Muhafızları kurumunda 18 sene görev yapmış, 1979'daki Kâbe Baskını ile ünlenmiş şiddet yanlısı. İlkokul 4. sınıftan sonra İslam üniversitesine bağlı ortaokula geçmiş, daha ilk senede okulu bırakmıştır. Böylece eğitim hayatı bitmiştir. Menura kentinde Muhammed Abdullah el-Kahtani ile tanışmış, kız kardeşi ile evlenmiştir. Hicri 1400 yılında ünlü Kâbe Baskını için harekete geçmiştir.

1400 Muharreminin başları[değiştir | kaynağı değiştir]

Müslümanlar her yüzyılın başında "Şüphesiz ki, Allah her yüzyılın başında bu ümmete dinî işlerini yenileyecek bir müceddid gönderecektir.[1]" hadisi nedeniyle bir müceddid (yenileyici) gönderileceğine inandıkları gibi, bazıları da Muhammed peygamberin ailesinden isminin "Muhammed" ve babasının isminin de peygamberin babasının ismiyle aynı olduğuna ve onun Mescid-i Haram'a sığınacağına sonra da oradan Irak'a ilerleyeceğine inanırlar.

Hicri 1400'ün başında Cuheyman ve sözde mehdi Muhammed bin Abdullah'a göre her şey tamamdı. Bir tek beklenen Mehdi'nin Hicri 1400 yılında Kabe'de ortaya çıkması kalmıştı. Bu planı uygulamak üzere Cuheyman ve adamları 20 Kasım 1979 yılında sabah namazından sonra namazlarının kılınması için  tabutlarla Mescid-i Haram'a girdi. Namazın tamamlanmasından sonra Cuheyman ve kayınçosu "Mehdi"nin ortaya çıkışını ve Allah'ın düşmanlarından Mescid-i Haram'a sığınmasını ilan ettiler.

Sonra Cuheyman ve takipçileri "beklenen MehdiMuhammed Abdullah el-Kahtani'ye biat etmeye başladılar ve orada bulunan herkesten de biat etmelerini istediler. Mescid-i Haram'ın kapısı örtülmüştü. Namaz kılanlar kendilerini bir anda kuşatma altında buldular. Bazı görgü tanıklarına göre usta keskin nişancılar en yüksek minareden Mekke mahallelerinin bacalarını görüyordu ve Suudi askerlerine ateşle karşılık veriyorlardı. Bazılarına göre ise Mescid-i Haram'da kalmaları 3 gün sürmüştü. Bundan sonra Cuheyman isteyenlerin çıkmasına izin verdi. Bundan sonra hareketi mescitten çıkartmak ve askeri kuvvetlerin girişini sağlamak için elektrik ve su kesildi. Akabinde özetle her iki tarafta çok adam kaybetti

Mescid-i Haram'ın kurtuluşu ve Cuheyman'ın yakalanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Yandaşlarının tutuklanmasından sonra Cuheyman

İlk intikal eden kuvvetler İç işlerindendi . Ama namaz kılanlara zarar gelmemesi istemeleri sebebiyle başarısız oldular. Yardım çağrılarından önce Suudi Arabistan Ulusal Muhafızları zırhlı araçlarla müdahale etti. Cuheyman yandaşları keskin nişancılarla karşı koymaya çalıştı ancak başarılı olamadı. Saklanmaya başladılar. Baskın böylece sonuçlandırıldı. Cuheyman ve adamları kaçarak zemzem kuyusuna sığındılar.[kaynak belirtilmeli]

Operasyondan sonra sür'atle mahkeme  kuruldu. Mahkemede Cuheyman'da dahil  61 militanın  kafalarının kesilmek suretiyle belli başlı şehirlerde idam edilmesine karar verildi.

Akrabalık[değiştir | kaynağı değiştir]

Cuheyman ünlü şair Halaf bin Hazal'ın çocuklarının dayısıdır. Aynı zamanda Cuheyman'ın çocuklarının dayısı da Halaf bin Hazal'dır.

  • Cuheyman 3 kez evlendi çocukları:
  • Huzel bin Cuheyman
  • Abdullah bin Cuheyman
  • Muhammed bin Cuheyman
  • Ve iki kızı

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]