Büyük Mavi Dağlar Bölgesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Büyük Mavi Dağlar Bölgesi
UNESCO Dünya Mirası
Jamison Vadisi yakınlarından genel bir görünüm, 2008
Konum Avustralya
KriterDoğal: ix, x
Referans917
Tescil2000 (24. oturum)
BölgeAsya-Pasifik

Büyük Mavi Dağlar Bölgesi, Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletinde yer alan Mavi Dağlar'da yer alan bir Dünya Mirası alanıdır. Dünya Miras Komitesinin 24. oturumunda 1,032,649 hektarlık alan Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Bölge, yaşam dolu engebeli yaylalar, uçurumlar, derin ve erişilmez vadiler, nehirler ve göller içermektedir. Bu doğal alanda yaşayan ender bitkiler ve hayvanlar, Avustralya'nın antik döneminin olağanüstü öyküsünü ve yaşam çeşitliliğini gözler önüne sermektedir.

Atmosfer sıcaklığı arttığı zaman, çeşitli okaliptüs türlerinin uçucu yağının buharlaşıp havaya dağılmasından sonra, gün ışığının görünür mavi spektrumu diğer renklerden daha fazla yayılım gösterir. Bu nedenle dağların manzarası insan gözü tarafından mavimsi görünür, bu nedenle dağlar, "Mavi Dağlar" olarak adlandırılır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Greater Blue Mountains Area(世界遺産の旅、世界遺産ライブラリー) 8 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., NHK library, World Heritage Site (Japonca) 16 Temmuz 2008 tarihinde erişildi.