Buz ve Ateşin Şarkısı karakterleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Buz ve Ateşin Şarkısı karakterleri sayfasından yönlendirildi)

Buz ve Ateşin Şarkısı karakterleri, George R. R. Martin'in Buz ve Ateşin Şarkısı serisinde geçen kurgusal hanedanların ve karakterlerin bir listesidir. Başka hanedandan birileriyle evlenen kadınlar kendi atalarının hanedanında gösterilmiştir.

Arryn hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Arryn Hanesi'nin arması

Arryn Hanedanı, Andallar'ın İşgali sırasında Royce Hanesi'ni yenerek Vale'e yerleşmiştir. Armalarında mavi rengin üzerinde bir şahin ve yarım ay vardır. Sloganları As High as Honor'dur. (Onur kadar yüksek)

Jon Arryn[değiştir | kaynağı değiştir]

Vale'in Lord'u, Vale'in Koruyucusu ve Doğu Muhafızı'dır. Aileleri, Eddard Stark ve Robert Baratheon'u Jon Arryn'in himayesinde yetişmeleri için Eyrie'ye yollamışlardır. Bu neden ile Eddard ve Robert, Jon Arryn'i manevi babaları olarak görmektedirler. Eddard'ın babasının ölümünden sonra ve Robert'ın karısı Lyanna'nın Rhaegar tarafından kaçırılması üzerine Robert'ın başlattığı iç savaşta Robert'ın çok büyük bir destekçisi olarak yanında olmuştur. İç savaştan bittikten sonra Kral'ın Eli olarak görev yapmıştır. Robert'ın çocukları Myrcella, Tommen ve Joffrey'nin aslında Robert'ın olmadığından şüphelenmiş ve Stannis Baratheon ile beraber Robert'ın piçlerini araştırırken karısı Lysa Tully ve Petyr Baelish tarafından Lys'in Gözyaşları isimli bir zehiri kullanarak öldürülmüştür.

Robert Arryn[değiştir | kaynağı değiştir]

Lysa ve Jon'un oğludur. Annesi Lysa'nın dikkatli gözleri altında son derece korunaklı bir hayat yaşamakta olan altı yaşındaki hastalıkların Petyr Baelish'in koruyucu lordluğu adı altında Vale'in Lordu, Vale'in Koruyucusu ve Doğu Muhafızı'dır.

Baratheon hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Baratheon hanedanı arması

Baratheon hanedanı Fırtına Toprakları'ndaki diğer hanedanların kendilerine sadakat yemini ettiği soylu bir hanedandır. Hanedanın merkezi Fırtına Burnu'dur. Arması altın renk arka plan üzerinde taç giyen siyah bir geyiktir. Sloganları Ours is the Fury'dir (Gazap Bizimdir). Kral Aerys, Rickard ve Brandon Stark'ın ölümünden sonra Jon Arryn'den Robert ve Eddard'ın kafasını istemiştir. Jon Arryn de reddedince Robert'ın İsyanı başlamıştır. Stark, Tully, Arryn ve Lannister ailelerinin yardımıyla King's Landing'de bulunan Demir Taht'ı ele geçirmiş ve hanedanını kraliyet ailesi yapmıştır.

Robert Baratheon[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral Robert Baratheon, Targaryen ailesinden olmayan ilk kraldır. Krallığını, nişanlısı Lyanna Stark'ın Prens Rhaegar Targaryen tarafından kaçırılmasının ardından Targaryen hanedanına karşı başlattığı isyanla kazanmıştır. Bu isyanda en büyük yardımcıları kardeşi Stannis Baratheon, Nehirova lordu Hoster Tully, çocukluk arkadaşı Eddark Stark ve ikisini büyüten Jon Arryn'dir. Üç Dişli Mızrak Savaşı'nda Robert Baratheon'un Rhaegar Targaryen'ı çekiciyle tek darbede öldürmesinden sonra Lord Tywin Lannister'ın King's Landing'e girip Targaryenlar'ı mağlup etmesiyle Robert tahta geçer. FS299 yılında Blackwater Nehri'nin karşısında, Kral Ormanı'nda yaptığı bir domuz avında bir domuz ona saldırır ve göğsünde büyük bir yara açılır. Ölmeden önce Eddard Stark'a oğlu Joffrey'in yaşı gelene kadar kendisinin tahta geçmesi gerektiğini söylemiştir. Sonra ölür. Ölümü 5 Kralın Savaşı'nı başlatır ve Yedi Krallık'ta kaosa neden olur.

Stannis Baratheon[değiştir | kaynağı değiştir]

Stannis Baratheon, öldürülmeden önce Jon Arryn ile beraber kral ağabeyi Robert'ın piçlerini araştırmaktadır çünkü Robert'ın çocukları Myrcella, Tommen ve Joffrey'nin aslında Robert'ın olmadığından şüphelenmişlerdir. Jon Arryn öldükten sonra Dragonstone'a gitmiştir. 5 Kralın Savaşı sırasında tahtın gerçek varisi olduğunu söyleyerek Kraliyet'e savaş açmıştır. Kardeşi Renly'i Melisandre'nin yaptığı bir kara büyü ile öldürünce Renly'nin destekçisi olan Stormlands lordları, Stannis'in safına geçer fakat Storm's End'de Robert'ın piçi Edric Storm'u koruyan Sör Cortnay Penrose, Stannis'in yanında savaşmayı reddeder. Melisandre, Davos'un gözleri önünde Storm's End'in altındaki mağaralarda bir kara büyü ile bir gölge doğurur ve Sör Cortney Penrose'u öldürür. Stormlands'i güvene aldıktan sonra Dragonstone'a çekilir. Burada King's Landing'e bir çıkartma yapmayı planlamıştır. 10.000 adamı ile Blackwater Nehri'nden King's Landing'e çıkar. Savaşın ilk anlarında çok başarılı bir saldırı yapmış olsa da sonradan Tywin Lannister'ın Tyrell Hanesinin yardımını getirmesi üzerine yenilir. Kuzey'in desteğini almak için Sur'a, Jon Snow'un yanına gider. Sur'un ötesindeki kral olan Mance Rayder'in ordusunu süvarileriyle kıskaca alarak Gece Nöbetçileri'nin dahası Mance Rayder'i öldürmeye giden Jon Snow'un hayatını kurtarır. Gece Nöbeti'nin yeminli kardeşlerinin oylarıyla Lord Kumandan seçilen Jon Snow'a soyadını Stark yapma vaadi ile yabanılları kendi safında savaştırmasını istemiştir fakat Jon, kabul etmemiştir. Boltonlar'ı yenme umuduyla Kıştepesi'ne saldırmıştır fakat savaşın sonucu The Winds of Winter kitabı çıkana kadar bilinmemektedir.

Stannis mükemmel bir general olmasına mukabil berbat bir politikacıdır. Bağlanma, sevme gibi hisleri alabildiğine güçsüzdür. Kanunlara göre yaşayan ve dürüst sıfatını alabilecek nadir insanlardan biridir. Tyrell'lerin sancakbeyleri olan Florent Hanesi'nden Selyse Florent ile evlidir fakat Robert, düğün gecelerinde Selyse'i becermiştir ve bu neden ile Stannis, Selyse'e bir sevgi beslememektedir. 5 Kralın Savaşı sırasında sert karakteri ve Renly'le karşılaştırıldığında çok acımasız kaldığı gerçeği sebebiyle aldığı askeri destek az olduğu için kendisinin vadedilen prens olduğuna inanan Kırmızı Rahibe Melisandre'nin Işık Tanrısı inancını benimsemiştir.

Renly Baratheon[değiştir | kaynağı değiştir]

Robert Baratheon ve Stannis Baratheon‘ın en genç kardeşleri olan Renly, Fırtına Burnu lordu ve Küçük Konsey'de kanundan sorumlu kişidir. Ağabeylerinden daha kaygısız ve rahattır, savaştan çok turnuva ve şölenlerle ilgilenir. İnsanların sevgisini kolayca kazanır, sempatiktir. Robert’ın ölümünden sonra Joffrey‘nin krallığını kabul etmeyip şehri terk etmiştir. Renly, uzun boyu, omuzlarına düşen siyah saçları ve mavi gözleri ile çok yakışıklı ve karizmatik biri olarak tasvir edilir. Adeta Robert Baratheon’ın gençliğidir. Kanunları yoksayıp kendini kral ilan etmiştir. Beş Kralın Savaşı sırasında Stannis'in yüzüne sahip bir gölge tarafından esrarengiz bir biçimde ölene kadar Fırtına Burnu ve Yüksek Bahçe tarafından desteklenmiştir. Savaşa adını veren beş kralın ilk ölenidir. Renly savaş tecrübesi olmamasına rağmen kendini bir savaşın içinde bulmuş ve henüz büyük bir mücadele görmeden öldürülmüştür.

Joffrey Baratheon[değiştir | kaynağı değiştir]

Joffrey Baratheon resmî olarak Robert Baratheon'un oğlu olmasına rağmen biyolojik olarak annesinin ikiz kardeşi Jaime Lannister'ın oğludur. Joffrey, Robert Baratheon ölene ve tahta geçene kadar makul karşılanabilecek dengesiz davranışlar sergileyen bir karakterken tahta geçişinden sonra psikopatlaşır. Kendisini her şeyden üstün görür, istediği her şeyi yapmaya hakkı olan biri olduğunu sanır. "Köpek" diye seslendiği Sandor Clegane'i yanından ayırmaz. Tyrion Lannister Kral Eli görevinde Joffrey'i biraz olsun dizginlemeyi denemiştir fakat pek başarılı olamamıştır. Joffrey, bir Lannister olarak sarı saç, mavi göz ve güzel bir yüze sahiptir. Joffrey'in ilk savaşı Karasu Savaşı'dır. Savaş sırasında askeri açıdan yaptığı hiçbir şey yoktur. Annesinin çağrısıyla kaleye geri dönmüştür. Bu askerlerin cesaretini kırmıştır. Orduyu toparlamak için Tyrion komutayı eline alır. Stratejik hamleleri kazanmalarında büyük rol oynamıştır. Joffrey Baratheon Margaery Tyrell'le düğünlerinde Olenna Tyrell ve Petyr Baelish'in işbirliğiyle zehirlenmiştir. Kraliçe Cersei, Joffrey'i Tyrion Lannister'un öldürdüğüne inanmaktadır ve onu hapsettirir.

Myrcella Baratheon[değiştir | kaynağı değiştir]

Robert Baratheon'ın tek kız çocuğudur. Biyolojik olarak diğer kardeşleri gibi Jaime Lannister'ın kızıdır. Tyrion Lannister tarafından yaşı geldiğinde Dorne Prensi Doran Martell'in oğlu Trystane Martell ile nişanlanmak üzere Dorne'a gönderilmiştir.

Babası Oberyn'in ölümü üzerine Tyene Sand de amcası, Doran Martell'e Myrcella'nın Dorne yasalarına göre kraliçe olması gerektiğini söylemiştir.

Oberyn'i ve Elia Martell'in intikamını almak üzere Arianne Martell, Myrcella'nın Tommen'den yaşça daha büyük olduğu için taht sırasında daha önde olduğunu söyleyerek Myrcella'yı kraliçe ilan etme hazırlıklarını yapar. Arianne, Dorne askerlerinin Tommen'in iddiasını destekleyeceklerini düşünmektedir.

Arianne, yanına küçük bir grubu ve Myrcella'yı alarak Dorne çölleri boyunca bir yolculuğa çıkar. Prenses Myrcella'nın hizmetçisi Rosamund Lannister'ı da Sunspear'da Lannisterlar'ın yanılması için bırakır. Yolculuklarının sonuna, Greenblood'a gelince Doran Martell'in adamlarını onları beklerken bulurlar çünkü planı bilen birisi onlara ihanet etmiştir. Myrcella'nın koruyucusu, Sör Arys Oakheart, Doran Martell'in adamlarına saldırır fakat Doran'ın adamlarının kaptanı Areo Hotah tarafından öldürülür. Kaos devam ederken Sör Gerold "Darkstar" Dayne, Doran'ı Lannisterlar ile savaşa sokmaya zorlamak üzere Myrcella'ya saldırır. Fakat Myrcella'nın atının yaptığı ani bir hareket sonucunda Myrcella kurtulur ama yine de yaralanır. Üstat Caleotte Myrcella'nın hayatını kurtarır fakat bir kulağı kesilmiştir ve yüzünde bir yara izi oluşmuştur.

Tyrion, Essos'a gittiğinde Dorne'un desteği ile beraber Myrcella'yı tahta geçirmek için savaşmayı düşünmüştür fakat daha sonra Illyrio Mopatis onu Daenerys Targaryen'i desteklemek için ikna etmiştir.

Ser Balon Swann Sunspear'a ulaşır ve Doran Martell'e Kral Tommen'in ablasını Myrcella'nın ve nişanlısı Trystane Martell'in King's Landing'e gelmesini ve kendisini ziyaret etmelerinni istediğini iletir. Doran, şövalyeye Myrcella'yı görmek istiyorlar ise bunu Water Gardens'a gelerek yapacaklarını söyler

Doran ve Kum Yılanları arasında geçen bir konuşma sırasında Arianne; Obara, Nymeria ve Tyene Sand'e Kral Muhafızları'ndan Arys Oakheart'ün Gerold Dayne tarafından öldürüldüğünü ve Dayne'in Myrcella'ya da saldırmak istediğini söyleyeceğini anlatır. Doran da buna ikna olur ve Myrcella'ya, Sör Balon'a Gerold Dayne'i öldürmesini söylemesini söyleyeceklerdir ve Sör Balon da bunu reddedemeyecektir. Bu sırada da Myrcella'nın Nym'in korumasıı altında King's Landing'e dönmesi gerektiğine karar verir.

Jaime Lannister da Arianne'nin Myrcella'ya olan desteğini kesmek için Myrcella'nın babasının kendisi olduğunu söylemesi gerektiğini düşünür.

Cersei, Faith Militant tarafından hapsedilmişken amcası Sör Kevan Lannister, Gerold Dayne'in Myrcella'ya saldırdığını ve Kral Muhafızı Sör Arys Oakheart'ı öldürdüğünü söyler. Bir Küçük Konsey toplantısı sırasında Kevan, Myrcella'nın dönüşü için hazırlıkların yapılması gerektiğini söyler.

Tommen Baratheon[değiştir | kaynağı değiştir]

Joffrey Baratheon'dan sonra tahta geçen küçük kardeşidir. Aslında o da Joffrey ve Myrcella gibi Jaime Lannister'ın oğludur. Joffrey'le evlenemediği için hala uygun bir eş olan Margaery Tyrell'le evlenir.

Greyjoy hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Greyjoy hanedanı arması

Greyjoy hanedanı Demir Adalar'daki hanedanların kendilerine sadakat yemini ettiği soylu bir hanedandır. Merkezleri Pyke'dır. Armaları siyah üzerine altın renkli bir deniz canavarıdır. Sloganları "We Do Not Sow" (Biz tohum ekmeyiz)'dir. Hanedan Kahramanlar Çağı'ndaki efsane Gri Kral'ın soyundan gelir.

Balon Greyjoy[değiştir | kaynağı değiştir]

Balon Greyjoy Demir Adalar'ın Demir Kralı, Theon Greyjoy'un babasıdır. Balon demiradamların kavgacı, inatçı ve korkusuz kişiliğini yansıtan önemli bir karakterdir. Balon, Robert İsyanı'ndan 7 yıl sonra ataları gibi kendini Demir Kral ilan etmiştir. Bu isyan esnasında Lannister donanmasını yakmasına rağmen Stark, Baratheon ve Lannister güçlerine karşı dayanamamış ve af dilemek zorunda kalmıştır. Bu isyan sırasında iki oğlunu kaybetmiş kalan tek oğlunu da Starklara esir olarak vermek zorunda kalmıştır. Veliaht olarak kızı Asha'yı eğitmiştir.

Theon Greyjoy[değiştir | kaynağı değiştir]

Theon Greyjoy babası Balon Greyjoy'un başlatığı isyandan sonra hayatta kalabilen tek Greyjoy oğludur. Eddard Stark, onu muhafızı olarak yetiştirmek için Winterfell'e getirir. Eddard, Theon'u kendi çocuğu gibi yetiştirmiştir fakat Robb dışında hiçbir Stark çocuğu ona kardeşi gibi davranmamıştır. Bu yüzden kendisinin Starklar'ın arasına hiç karışamadığına inanmaktadır.

Kendisini Demirdoğumlular'ın asla unutmadığı prensleri olarak hayal eder, lakin babası bile ona Starklar ile büyüdüğü için soğuk bakar. Bu durumu değiştirmek için Starklar'a ihanet edip Winterfell'i 20 adamla işgal eder, önceden bir şaşırtmacayla tüm savaş gücünü Torrhen'in Kalesi'ne göndermiştir ve Winterfell'in muhafızı Rodrik Cassell, Winterfell'in garnizonunun büyük bir bölümünü Torrhen'in Kalesi'ne götürür. Winterfell boş kalınca Theon ve 20 adamı Winterfell'i işgal eder. Ancak elinde tutması kolay olmayacaktır. İşgaline yardım süsü veren Ramsey Bolton tarafından kaçırılır ve benliğini kaybettirecek derecede büyük işkenceler görür, hadım edilir, derisi yüzülür. En sonunda Stannis Baratheon tarafından esir alınır. Ramsey Bolton'dan ölesiye korkmaktadır. Theon atalarındaki tuz karısı geleneği ve kız düşkünlüğünün en önemli temsilcilerindendir. Ramsay Bolton'un kölesi durumundayken Winterfell'in surlarından Sansa Stark ile arından atlamıştır.

Asha Greyjoy[değiştir | kaynağı değiştir]

Demir Adaların Lordu Balon Greyjoy'un tek kızıdır. Theon Greyjoy'un ablasıdır. Theon küçük yaşta esir alınıp Starklar tarafından yetiştirildiği için Lord Balon ona bir oğlu aratmayan Asha'yı; artık bir Stark'a benzediğini düşündüğü varisi Theon'dan daha çok sever ve daha çok güvenir. Siyah Rüzgar isimli bir dargemisi vardır.

HBO'nun dizi uyarlamasında ismi Yara olarak değiştirilmiştir.

Aeron Greyjoy[değiştir | kaynağı değiştir]

Sık kullanılan lakabıyla Aeron Buharsaç, Demir Adaların Lordu Balon Greyjoy'un kardeşidir. Fırtınalı bir günde denize açılmış ve gemisinden düşmüştür. Birkaç gün sonra mucizevi bir şekilde Pyke kıyılarına geri döner ve kendinisini Boğulmuş Tanrı'ya adayıp Boğulmuş Rahip olarak görev yapmıştır. Victarion ve Euron Greyjoy'dan büyük, Balon'dan küçüktür.

Euron Greyjoy[değiştir | kaynağı değiştir]

Balon, Victarion ve Aeron Greyjoy'un kardeşidir. Greyjoy İsyanı'ndan kısa bir süre sonra Victarion'un tuzkarısı ile yattığı için Balon Greyjoy tarafından sürgün edilmiştir. Essos'u gezmiştir ve bu gezilerinde Dragonbinder isimli bir savaş borusu bulmuştur. Bu savaş borusunu üflediği zaman karşısındaki ejderhaları kendi safına çekebilmektedir. Balon Greyjoy öldükten bir gün sonra Iron Islands'a dönmüş ve tahta kendisinin oturması gerektiğini söylemiştir fakat Aeron, Asha'nın bir kadın olduğu için yönetemeyeceğini ve Victarion'un Tuz Taht'a oturması gerektiğini söyleyerek Euron'a karşı çıkmıştır.

Old Wyk'te Aeron Greyjoy tarafından düzenlenen bir toplantıda Euron, Westeros'un tamamını ejderhaları kullanarak fethedeceğini söyler. Aeron Greyjoy ise onun bir kafir olduğunu ve Iron Islands'ı yönetemeyeceğiin söyler. Iron Islands'ın lordları tarafından kral seçilir. Lord Baelor Blacktyde, Euron'un yönetimine karşı çıkınca onu öldürtür ve Baelor Blacktyde'ın pelerinini bir ödül olarak saklar.

Euron, Reach topraklarını yağmalamaya başlar ve esirleri Essos'taki köle tüccarlarına satar. Shield Adaları'nı ele geçirdikten sonra Oakenshield Kalesi'nde bir zafer ziyafeti düzenler ve Lord Humfrey Hewett'i yanına bağlayarak oturtur. Lord Humfrey'in kızlarını Demirdoğumlular'a yemek ve içki servis etmeye zorlar. Humfrey'in piç kızı Falia Flowers ile yatar ve Falia'nın tavsiyesi üzerine Humfrey'in kızlarını çırılçıplak soyup Demirdoğumlu askerleri eğlendirmeye zorlar

Euron, Aeron ve Victarion'un muhtemel destekçilerine topraklar vererek Aeron'u ve Victarion'u zayıflatır. Birkaç başarısız savaşın ardından Victarion'u Daenerys Targaryen'in yanına, kızı ejderhalarını Westeros'a getirmeye ikna etmeye yollar. Gitmeden önce Victarion'a dragonbinder'ı verir ve Meereen'e bunu götürmesini söyler. Bir Kızıl Rahip, Victarion'a dragonbinder'ı üfleyen kişinin zehirlenerek öleceğini söylediğinde Victarion, Euron'un her hediyesinin zehirli olacağını söyler.

Victarion Greyjoy[değiştir | kaynağı değiştir]

Balon Greyjoy'un en küçük kardeşidir, aynı zamanda demir donanmanın lord kaptanıdır. Balon Greyjoy öldükten sonra Deniztaşı Tahtı'na talip olmuş fakat kral şurasında Euron Greyjoy tahta geçmiştir. Karısını hamile bırakan ağabeyi Euron'dan nefret etmektedir. Karısını döverek öldürmüş ve Euron'u daöldürmeye gitmiştir. Balon onu akraba katili olmaktan vazgeçirmiş ve Euron'u sürgüne göndermiştir. Victarion kral şurasından sonra Euron'un hizmetine girmiştir. Daha sonra Euron tarafından Daenerys Targaryen'ı bulmak için gönderilmiştir. Gemisinin adı Demir Zafer'dir.

Lannister hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Lannister hanedanı arması

Lannister hanedanı Batı vadilerindeki hakim hanedandır. Merkezleri Casterly Kayası ve Lannis Limanı'dır. Armaları kan kırmızı üzerinde altın sarısı bir aslandır. Resmi sloganları "Hear me roar!"(Beni kükrerken duy!) dur ama bir de resmi olmayan fakat çok kullanılan "A Lannister always pays his debts" (Bir Lannister her zaman borcunu öder) sloganları vardır. Soylarını Akıllı Lann'e dayandırırlar.

Lannister hanedanı Targaryenların işgaline kadar kendi krallıklarını sürdürdü. İşgalden sonra Casterly Kayası'nda kalmalarına izin verildi. Hanedan zor zamanlar geçirmesine rağmen eski ihtişamlı devirlerine Tywin Lannister sayesinde geri döndü. Lannister hanedanı kontrolü altındaki altın madenlerinden dolayı Yedi Krallık içindeki en zengin hanedandır.

Tywin Lannister[değiştir | kaynağı değiştir]

Lannister hanedanının lordu, Batı Muhafızı, Cersei, Jaime ve Tyrion'un babasıdır. Yedi Krallık'ın en zengin kişisidir. Joffrey'e ve Kral Aerys'e, Deli Kral'a Kral'ın Eli olarak hizmet etmiştir. Küçük yaşta lord olduğunda hanesinin sancaktarlarından Reyne Hanesi bir çocuğu yenmenin kolay olduğunu düşünerek onu devirmeyi planlar. Ancak Tywin onları hezimete uğratır ve Reyne hanesinin tüm üyelerini öldürür, geriye bilinmeyen bir gayrimeşru evlat dışında hiçbir varis bırakmaz. Bu katliama ithafen ozanlar The Rains of Castamere (Castamere Yağmurları) isimli şarkıyı yazarlar. Farman Hanesi isyan sinyalleri verdiğinde Tywin elçi yollamak yerine Castamere Yağmurları'nı söyleyen bir şarkıcı yollar. Şarkıyı duyan Lord Farman korkudan ıslah olur ve Tywin'e itaat eder. Oğlu Tyrion Lannister tarafından arbalet ile öldürülür.

Joanna Lannister[değiştir | kaynağı değiştir]

Jason Lannister ve Marla Prester'in kızıdır. Kuzeni Tywin Lannister ile evlidir. Tyrion'u doğururken ölmüştür. Ölümünden sonra Tywin Lannister, bir daha asla gülümsememiştir.

Cersei Lannister[değiştir | kaynağı değiştir]

Cersei Lannister Lord Tywin'in ilk ve tek kızıdır. Lord Tywin'in oynadığı taht oyunları sırasında tahtta Lannister üstünlüğü kurmak için zorla Robert Baratheon ile evlendirilen Cersei kocasını kendi ikizi Jaime ile aldatmaktadır. Doğan üç çocuğun da babası Jaime'dir. Cersei kitapta inatçı, hırslı ve siyasi vasıfları olan bir kadın olarak tasvir edilir. Cersei taht oyunlarında yaptığı ileri görüşlü hamleler ile Lord Eddard'ı alt etmiş, fakat küçümsediği ve annesinin ölümü ile suçladığı küçük kardeşi Tyrion'u alt etmekte yetersiz kalmıştır. Cersei sarı saçlı, yeşil gözlü, güzel bir kadındır. Güzel bir vücuda sahip olmasına rağmen doğumlar sırasında vücudu çok hasar almıştır.

Jaime Lannister[değiştir | kaynağı değiştir]

Namıdiğer Kralkatili. Tywin Lannister'ın büyük oğlu olmasına rağmen Kral Muhafızları'na katıldığı için evlenme, toprak sahibi ve varis olma hakkı yoktur. Kendi ikizi olan Cersei Lannister ile gizli bir ilişkisi vardır. Cersei'nin kocası Robert Baratheon olmasına rağmen doğan üç çocuğun da babası Jaime'dir. Cüce kardeşi Tyrion ile anlaşıp ona karşı sevgi besleyen nadir insanlardan biridir. Kralkatili lakabı korumak için yemin ettiği kralı sırtından hançerleyerek öldürmesinden kaynaklanmaktadır. Jaime kitapta uzun boylu, sarı uzun saçlı, yeşil gözlü ve yakışıklı olarak tasvir edilir. Jaime kılıçta ve askeri konularda üstün yetenekli, kendini beğenmiş, rahat ve sabırsız bir kişidir. Fısıltılı Orman savaşında Kral Robb'a esir düşmüş, ancak Catelyn Stark onu kızları mukabilinde serbest bırakmıştır. Yanına ise onu koruması ve Casterly Kayası'na ulaştırması için Brienne Tarth isimli, yine askeri yeteneğe sahip bir kadını vermiştir. Ancak Jaime Vargo Hoat'a esir düşmüş, Lord Vargo onun kılıç eli olan sağ elini kesmiştir. Sağ eli yerine altından bir el takılmıştır. Dorne'a prenses Myrcella Baratheon'u Kral Topraklarına geri getirmede başarısız olmuştur.

Tyrion Lannister[değiştir | kaynağı değiştir]

Tyrion Lannister, Tywin Lannister'ın en genç ve üçüncü çocuğudur. Doğumunda annesi öldüğü için Lord Tywin Tyrion'u sevgi ve şefkatsizlikle cezalandırır. Ancak Tyrion cezayı bir cüce olarak zaten çekmektedir. Şanssız gibi gözüken, ama şansızlığını şansa çeviren birisidir. Tyrion için en önemli üç şey kadın, kitap ve içkidir. Kitaplara olan yoğun ilgisinden dolayı Westeros'daki en zeki adamlardandır. Herhangi bir olaydan aklı ve parasıyla kurtulabilen bir karakterdir. Tyrion'ın kendisi gibi dışlanmış, acınmış ve insanlar tarafından hor görülmüş kişilere karşı özel bir sevgisi vardır. Bundan dolayı Jon Snow ile arası çok iyidir. Cüce olmasını insanların kendisine karşı silah olarak kullanmasını önlemek için Küçük Şeytan ve Yarımadam gibi lakapları üstüne zırh gibi giyer. Kral Joffrey'i öldürmekten yargılandığında dövüşle yargılanmayı talep eder, ancak adına dövüşen Oberyn Martell Sör Gregor tarafından öldülür ve Tyrion ölüme mahkûm edilir. Ağabeyi tarafından kurtarılır. Babasını öldürür ve Özgür Şehirler'e kaçar. Yol üstünde bir genelevde Jorah Mormont tarafından tutsak alınıp Daenerys Targaryen'e kendini affetirebilmek için hediye edilmiştir ardından kraliçe danışmanı olmuştur. Kraliçe eli olmuştur.

Kevan Lannister[değiştir | kaynağı değiştir]

Tywin Lannister'ın erkek kardeşidir. Tywin'in savaş danışmanı, aynı zamanda Sör Lancel'in babasıdır. Kral Eli olarak görev yapmıştır.

Lancel Lannister[değiştir | kaynağı değiştir]

Sör Kevan Lannister'ın oğlu, yani Lord Tywin Lannister'ın yeğenidir. Bir şövalye olmadan önce Kral Robert'ın yaveriydi. Robert avda ölünce yaveri Lancel efendisine hizmeti bittiği için şövalyelik unvanı alabilmiştir. Blackwater Savaşı'nda savaşmıştır. Aslında gerçek bir şövalye olacak kadar yetenekli bir asker değildir. Kuzeni Cersei Lannister'la yasak aşk yaşamıştır. İnançlılara hizmet etmektedir.

Martell hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Martell hanedanı arması

Tam adıyla Nymeros Martell hanedanı Dorne krallığındaki hakim hanedandır. Merkezleri Sunspear'dır. Armaları altın mızrak saplanmış kızıl güneştir. Sloganları "Unbowed, Unbent, Unbroken" (Eğilmez, Bükülmez, Kırılmaz)'dır.

Mors Martell efsane savaşçı kraliçe Rhoyne'dan Nymeria ile evlendi. İkisi bütün Dorne'u kendi hükümdarlıkları altına aldılar ve adlarını ikisinden alan Nymeros Martell hanedanı burada binlerce yıl hüküm sürdü. Hanedan hükümdara "kral" (Fetih sonrasında "lord") değil de "prens" deme gibi birkaç farklı Rhoynar geleneğini Aegon'un Fethi'nden sonra dahi takip eder. Dorne büyük çölleriyle çok sıcak bir yerdir.

Doran Martell[değiştir | kaynağı değiştir]

Doran Nymeros Martell, Dorne Lordu ve Sunspear'ın prensidir. Dikkatli ve düşünceli bir adamdır. Görev başındayken asla duygularını belli etmez. Gut hastalığı nedeniyle yürüyememektedir. Beş Kralın Savaşı'nda tarafsız kalmaya çalışmışsa da öldürülen kız kardeşi Elia Martell'in intikamını almak için karar değiştirmek zorunda kalmıştır. Hastalığı nedeniyle halk içine nadiren çıkar, düşmanlarına güçsüz görünmek istemez.Doran 248 AC'de doğmuştur. Babasının ve annesinin adı kitaplarda belirtilmemiştir. Doran ilk oğuldu ve Dorne'u yöneten annesinin varisiydi. Olyvar ve Mors'un erken ölümleri Doran'ın yalnız büyümesine neden oldu. Duygularını açığa vuramama sorununa bu neden olmuş olabilir. Tuz Sahili'ni yönetiyordu. Karısı Norvos'lu Mellario ile Özgür Şehirler'e yolculuk ederken tanıştı. Birbirlerine aşık oldular ve evlendiler. Mellario onun karısı olmak için yeterince soyluydu. Westeros'ta genellikle siyasi evlilikler yapıldığı için aşk evliliği bulmak zordu. Çiftin üç çocuğu oldu.Aşk evliliği yapmalarına rağmen mutlu değillerdi. Mellario Dorne geleneklerine alışamamıştı. Trystane'in doğumundan kısa süre sonra Quentyn toprak sahibi olmak ve Lord Anders Yronwood'u korumak için gönderildi. Bu Yronwood hanesi ile barışı sağlamak amacıyla yapılmıştı fakat Doran'ın kardeşi Olyvar daha öncesinde Lord Ormond Yronwood'u öldürmüştü. Mellario bunu kabul etmedi ve geri döndü. Ellilerinde Doran gut hastalığından dolayı epey sarsılmış ve tekerlekli sandalye olmaksızın neredeyse hiç yürüyemez hale gelmişti. Su bahçelerinde çocukların oyununu seyrederek zaman geçirirdi. Halkın kendisini görmesini önledi ve hastalığını düşmanlarından saklamak amacıyla sadece güvendiği saraylılara ve danışmanlarına göründü.Doran'ın annesi Robert'ın İsyanı sırasında veya çok az bir zaman sonra ölmüştü ve Doran onun varisi oldu. Marteller Targaryenlara bağlıydı ve savaş sırasında onları desteklemişlerdi.

Arianne Martell[değiştir | kaynağı değiştir]

Doran Martell'in ilk çocuğu ve tek kızıdır, Dorne kanunlarına göre tahtın varisidir.

Quentyn Martell[değiştir | kaynağı değiştir]

Doran Martell'in ikinci çocuğu ve ilk oğludur. Tıknaz ve sıradan yüzlüdür. Çok ciddidir ve kolay kolay gülümsemez. Sör Barristan Selmy Quentyn hakkında şu sözleri kullanmıştır: "Terbiyeli, akıllı ve hassas, fakat bir genç kızın kalbini hızla çarptıracak özelliklere sahip değil."Ejderhaların Dansı'nda Daenerys'i etkilemek ve ejderhaya sahip olmak için ejderhaları kaçırmayı planlar fakat Rhaegal onu yakıp ölmesine neden olur.

Trystane Martell[değiştir | kaynağı değiştir]

Doran Martell'in en küçük çocuğu ve oğludur. Prenses Myrcella Baratheon'la nişanlıdır.

Oberyn Martell[değiştir | kaynağı değiştir]

Oberyn Martel, nam-ı diğer Kızıl Yılan, prens Doran Martell'in kardeşidir. Yıllarca süren ancak bitme noktasına gelen Martell-Tyrell mücadelesini Tyrell varisi Willas'ı sakat bırakarak tekrar alevlendirmiştir. Tyreller Oberyn'den nefret eder. Üçüncü kitapta Tyrion Lannister'ın dövüşle yargılanma talebime müteakiben onun şampiyonu olmuş ve kraliçenin şampiyonu olan Gregor Clegane ile dövüşmüştür. Bu dövüşte Sör Gregor Clegane'i yenmeye çok yaklaşsa da ablasına yaptığı kötülükleri itiraf etmeyen Gregor'un son atağıyla öldürülmüştür.

Kum Yılanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Oberyn Martell'in dördü sevgilisi Ellaria Sand'dan, dördü çeşitli kadınlardan olan sekiz gayrimeşru kızının Yedi Krallık'taki bilinişi. Yaşlıdan gence Obara, Nymeria, Tyene, Sarella, Elia, Obella, Dorea ve Loreza şeklinde sıralanırlar.

Stark hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Seride pek çok olay Stark hanedanı mensuplarının gözünden anlatılır. Stark hanedanı kuzeydeki hükümran soylu bir hanedandır. Merkezleri Winterfell'dir. Armaları buz beyazı üzerinde gri bir ulu kurttur. Sloganları "Winter Is Coming" (Kış Geliyor)'dur. Hikâyenin başında Eddard Stark yanında altı tane yavru kurt olan ölü bir kurt bulur ve kurt yavrularını kendi çocuklarına verir.

Starklar Kahramanlar Çağı'nın efsane figürlerinden biri olan ve Winterfell'i, Bolton Hanesi'nin Dreadfort'unu ve Sur'u inşa eden Mimar Brandon'ın soyundan gelir. Torrhen Stark, Aegon'a teslim oluncaya kadar kralları, Kuzey'in Kralı olarak anıldı.. O zamandan beri Starklar kuzeyi ve Winterfell'i mesken tuttular.

Lyanna Stark[değiştir | kaynağı değiştir]

Eddard Stark'ın kız kardeşidir. Robert Baratheon'la evlenecek iken kendisini seven Rhaegar Targaryen tarafından kaçırılır. Babası Rickard ve ağabeyi Brandon Stark, King's Landing'e Lyanna'yı geri almaya gittiğinde Kral Aerys, ikiliyi öldürür. Robert da Lyanna'yı geri almak için Robert'ın İsyanı'nı başlatır. Tower of Joy mücadelesinden sonra kulede ölür. Ölmeden önce Ned'e şimdiye kadar gizemi çözülmeyen bir söz verdirir.

Brandon Stark[değiştir | kaynağı değiştir]

Eddard Stark'ın erkek kardeşidir. Lyanna'yı kurtarmak için çıktığı yolda Deli Kral Aerys II tarafından yakalanmış ve babası Rickard Stark oğluyla beraber bedelini ödemek için başkente çağrılmışlardır. Şehir efsanesi olup olmadıkları bilinmeyen çok acı verici yollarla öldürüldükleri söylenir. Ölümü sonrasında nişanlısı Catelyn Tully artık Winterfell Lordu olan erkek kardeşi Eddard ile evlenir.

Eddard Stark[değiştir | kaynağı değiştir]

Eddard Stark Winterfell Lordu ve eski Kral Eli'dir. Eddard küçüklüğünden beri Ned ismi ile anıldığından dolayı çoğu zaman Ned diye hitap edilir. Ned, Rickard Stark'ın ikinci oğludur ve bu nedenle veliaht olarak yetiştirilmemiştir. Ancak ağabeyi Brandon' ve babası Rickard'ın Deli Kral Aerys II tarafından öldürülmesi ile Winterfell Lordu olmuştur. Robert'ın İsyanı'nda Robert'ın yanında yer almıştır. Savaş bittikten sonra Mace Tyrell'in ve Paxter Redwyne'ın Storm's End'i kuşatan ordularını yok edip Stannis Baratheon'u kurtarmıştır. Ned Stark AC 298 yılında Robert'ın veliahtın yetişkinliğine kadar diyarı koruma yetkisini vermiştir ama kraliçe tarafından bu olay hainlik olduğunu söylerek idam edilmiştir. Ned'in idamı önce Kuzey'in İsyanı'na daha sonra da 5 Kral Savaşı'na yol açmıştır. Ned, ağabeyi ölene kadar onunla nişanlı olan eşi Catelyn'i (Tully) ilk defa düğün günü görmüştür. Birbirlerini tanımadan evlenmelerine rağmen 20 yıl mutluluk içinde yaşamışlardır.

Robb Stark[değiştir | kaynağı değiştir]

Eddard Stark‘ın serinin başında 14 yaşında olan en büyük oğludur. Sansa, Arya, Bran ve Rickon adında dört öz kardeşi ve Jon adında bir de yarı kardeşi vardır. Çoğu kişinin aksine, Jon Snow ve Theon Greyjoy ile yakın ilişkileri vardır. Görünüş olarak anne tarafına yani Tullylere benzer. Bozrüzgar isimli bir ulukurda sahiptir. Babasının ölümünden sonra Lannisterlara karşı savaş açmış ve sancak lordları tarafından Kuzeyin Kralı ilan edilmiştir. Henüz genç olmasına rağmen Tywin Lannister'ı defalarca mağlubiyete uğratmıştır. Savaş sırasında kız kardeşi Sansa Stark'ın Kral Toprakları'nda esir durumunda olmasından dolayı önceleri fazla ilerleyememiş fakat Fısıltılı Orman Savaşı sırasında Jaime Lannister'ı esir alması sayesinde ilerleyişi hızlanmıştır. Annesi Catelyn Stark İkizler'i geçmek için Lord Walder Frey'in kızlarından biriyle Robb'u evlendirme şartını kabul etmiştir. Robb Westerling kuşatmasında ağır yaranlanmış ve Westerling lordunun kızı Jeyne tarafından tedavi edilip iyileşmiştir. Jeyne'in onurunu korumak için Robb onunla evlenip Lord Walder Frey'e olan sözünü bozmuştur. Lord Walder Frey buna çok sinirlenir ve telafi olarak Robb'un dayısı Edmure Tully'nin kızı Roslin Frey'le evlenmesini kabul eder. Düğün İkizler'de olur, Lord Tywin Lannister Freylere nehir topraklarını, Boltonlara Kuzeyi vadedince Freyler ve Boltonlar Robb'a ihanet ederler. Bu olay sonradan Kızıl Düğün olarak anılır. Edmure Tully ise ölmemiştir. Freylerin esiri olmuştur. Robb çok genç yaşta büyük bir sorumluluk altına girmiş bir çocuktur.

Jon Snow[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmiyette Lord Eddard Stark'ın tek gayrimeşru çocuğudur, Robert'ın İsyanı sonrasında babası tarafından Winterfell'e getirilmiştir ve Leydi Catelyn'in tüm ısrarlarına rağmen Lord Eddard, Westeros'taki genel durumun aksine, gayrimeşru çocuğunu meşru çocuklarıyla beraber yetiştirmek konusunda ısrarcı olur. Annesinin kim olduğu bilinmese de Ashara Dayne, Wylla veya rastgele bir balıkçının kızı olduğu söylenmektedir fakat gerçekte Rhaegar Targaryen ve Lyanna Stark'ın meşru çocuğudur. Bu da onu, Dragonstone Prensi ve Demir Taht'ın gerçek varisi yapar ancak bu gerçek sadece Eddard Stark ve Howland Reed tarafından bilinmektedir. Genelde Winterfell'in Piçi ya da Lord Snow olarak çağırılır. Ulukurdunun adı Hayalet'tir. Eddard Stark'ın başka bir kadın ile yattığını hatırlattığını sandığı için Leydi Catelyn tarafından sevilmez. Lord Eddard, Kral Robert Baratheon'un Kral Eli olması için kendisine yaptığı teklifi kabul edip güneye gitmeye karar verince Jon da amcası Benjen Stark'a özenip siyahlara bürünmeye karar verir. Eddard da kabul edince ulukurdu Hayalet ile Sur'a gider. Burada önceleri Alliser Thorne tarafından sevilmese de zamanla insanlarla kaynaşır ve Lord Kumandan Jeor Mormont'un, nam-ı diğer Yaşlı Ayı'nın kahyası olur. Sur'un dışından gelen endişe verici istihbaratlar üzerine Lord Kumandan Mormont 300 adamı ile birlikte Sur'un kuzeyine yürür. Jon, Qhorin Halfhand ile birlikte çıktığı keşif görevinde yabanıllar tarafından esir alınır. Qhorin'i öldürmesi (Qhorin yabanılların arasına karışması için Jon'un onu istendiğinde öldürmesini istemiştir) üzerine yabanılların kralı eskiden bir yeminli Gece Nöbetçisi olan Mance Rayder tarafından kabul edilir. Orada bir yeminini daha bozar ve Ygritte adlı bir yabanılla aşk yaşar. Daha sonra yabanıllardan kurtulup Sur'a geri döner ve yabanıl ordusunun ilk saldırısını geri püskürtür. Jon daha sonra Sur'un 998. Lord Kumandanı olacaktır. Yabanılları Akgezenler'den kurtarmak ve onlarla iş birliği sağlamak için Hardhome'a gitmiştir, bu sırada saldıran Akgezenler ile girdiği Hardhome Katliamı sırasında bir Akgezen'i öldürmüştür. Kurtarabildiği yabanılları Duvar'ın güneyine getirmeye çalışmıştır. Yabanıllarla iş birliği yaptığı için Nöbet kardeşleri tarafından hançerlenmiştir.

Sansa Stark[değiştir | kaynağı değiştir]

Lord Eddard Stark'ın serinin başlangıcında 11 yaşında olan en büyük kızıdır. Beş Kralın Savaşı sırasında Kızıl Kale'de Lannisterların tutsağı olarak kalmıştır. Kraliçe annesinin ve o esnada nişanlısı olan Sansa'nın rica ve yalvarmalarına rağmen babasını idam ettirene kadar Joffrey'e karşı büyük bir aşk besliyordu ancak idam sonrasında aşkının yerini nefret ve kin doldurdu. Sansa'dan kitapta kızıl saçlı, mavi gözlü güzel bir leydi olarak bahsedilir. Sansa tam bir hanımefendidir, hayatta deneyim kazanmamış çoğu kız gibi biraz saf ve hayalperesttir. Şövalyelerin kızları kurtardığı şarkıların gerçekleri yansıttığına inanır. Birinci kitabın sonuna kadar devam edem bu durum ikinci kitapta gerçek dünya ile tanışmasıyla son bulur ve bu tanışma savaş, entrika, açlık ve ergenlik gibi binlerce sebep yüzünden çekilmez bir hale gelir. Sansa herkes ile iyi geçinebilir, kız kardeşi Arya hariç. Jon Snow'u da tam olarak benimseyememiş ve kardeşlerinin aksine ondan bahsederken hep "yarı kardeşimiz" ifadesini kullanmıştır.

Arya Stark[değiştir | kaynağı değiştir]

Arya Stark Lord Eddard Stark'ın serinin başlangıcında 9 yaşında olan en küçük kızıdır. Kız olmasına rağmen son derece vahşi ve yetenekli bir savaşçı olarak adlandırılır. Kız kardeşi Sansa ile hep kavga eden Arya küçük yaşta kılıçlara ilgi duymuş ancak ailesi tarafından leydi olarak yetiştirilmeye çalışılmıştır. Kral Toprakları'nda Syrio Forel'den su dansı adı altında kılıç dersleri alıp yeteneklerini geliştirmiştir. Nymeria adlı ulukurdunu Joffrey'i ısırdığı gün idam edileceği korkusuyla kaçması için zorlamıştır. Nymeria yerine Sansa'nın ulukurdu Leydi idam edilince Sansa'nın kendisine karşı olan sevgisi daha da azalır. Babası ölünce Kara Kardeş Yoren'le Kral Toprakları'ndan kaçar ve Lord Beric'in yanına gider. Orada bir süre kaldıktan sonra Tazı tarafından kaçırılır. Tazı girdiği bir mücadelede ölümcül bir yara alınca Arya onu ölüme terk eder ve Braavos'a giderek Jaqen H'ghar'ın da dahil olduğu Yüzsüz Adamlar'a (suikast grubu) katılır. Arya kitapta saçları dağınık ve kir içinde gezinen bir kız çocuğu olarak tasvir edilir.

Brandon "Bran" Stark[değiştir | kaynağı değiştir]

Eddard Stark'ın serinin başlangıcında 8 yaşında olan dördüncü çocuğu. Bran, Brandon isminin kısaltmasıdır. Jaime Lannister tarafından kuleden itilip sakatlanıncaya kadar tırmanışla çok yakından ilgilenmiştir. Bran sakatlanınca Üstat Luwin tarafından lordluğuna hazırlık olarak siyasi ve politik alanlar üzerinde çalıştırılmıştır. Bir çocuk olması da düşünülür ise gayet başarılıdır. Kitapta çok etkin rol oynayan Bran'ın en büyük dostu ulukurdu Yaz'dır. Sayısız defa hayatını kurtaran kurduna karşı çok güçlü bağlarla bağlıdır. Ayrıca bir vargdır, yani ulukurdunun zihnine girebilir. Bu özelliğini doğru yerde kullanmayı öğrenmek için Meera ve Jojen Reed ile birlikte Sur'un kuzeyine, rüyalarında ona uçacağını söyleyen Üç Gözlü Kuzgun'u bulmaya gitmiştir. Üç Gözlü Kuzgun'dan eğitim alan Brandon Stark, Kuzgun tarafından geçmişi öğrenmesi için yürek ağaçları sayesinde sık sık geçmişe gitmişlerdir.

Rickon Stark[değiştir | kaynağı değiştir]

Eddard Stark'ın serinin başında 3 yaşında olan en küçük çocuğudur. Saldırganlığını ulukurdu Tüylüköpek'le paylaşır. İleriki kitaplarda ağabeyi gibi bir varg olduğu anlaşılmıştır. Üstat Luwin'in son dileği doğrultusunda, Winterfell'in varislerinin bir arada bulunmasının tehlikeli olacağı gerekçesiyle ikinci kitabın sonunda ağabeyiyle yollarını ayırmıştır.

Targaryen hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Targaryen hanedanı arması

Targaryen hanedanı Westeros'u fethe çıkan Aegon I Targaryen itibarıyla 300 yıl boyunca Yedi Krallık'ın hükümdarı olarak hükmetti. Bütün büyük hanedanlar onlara bağlılık yemini etmişlerdi. Merkezleri Kızıl Kale (Kral Toprakları) ve Ejderha Kayası idi. Armaları siyah üzerine kırmızı renkli ve üç başlı ateş saçan ejderhadır. Sloganları "Fire and Blood" (Ateş ve Kan)'dır.

Targaryen hanedanının kökeni Essos kıtasının doğusundaki efsanevi şehir Valyria'ya dayanır. Büyük bir felaket Valyria şehrini yok etmeden önce Targaryenler Ejderha Kayası'na sığındılar. Felaketten bir asır sonra Aegon I Westeros'a ejderhalarla ve ordusuyla saldırarak buraları aldı. Westeros'un altı krallığı böylece düştü. Yedinci krallık Dorne, sonradan siyasi bir evlilikle birleştirildi. Targaryenların ejderhaları Aegon'un fethinden sonra yok oldular ve soyları tükendi.

Targaryenlar evlilikte Valyria geleneklerini uygularlar ve soyun saf kalması için erkek kardeşler kız kardeşleriyle evlenir. "Ejderha kanı" ifadesi birkaç Targaryen özelliğine bir göndermedir: gümüş-altın sarısı saçlar ve eflatun gözler. Targaryen hanedanının 7 Krallık'a olan hükmü, Robert'ın İsyanı'ndan sonra bitti ve hanedanın hemen hemen bütün fertleri öldürüldü. Sağ kurtulan üyeler Viserys ve annesi Rhaella, Dragonstone'a gittiler. Orada Daenerys doğdu ve doğumu sırasında anneleri öldü. Viserys ve Daenerys, Narrow Denizi'nin ötesinde sürgün hayatı yaşadılar. Ayrıca Tywin Lannister'ın Kızıl Kale'yi yağmalaması sırasında Rhaegar Targaryen'ın Elia Martell'den olan oğlu Aegon Targaryen kaçırılmış ve Narrow Denizi'nin ötesinde uzun süre sürgün hayatı yaşamıştır.

Aerys II "Deli Kral" Targaryen[değiştir | kaynağı değiştir]

Deli Kral Aerys Yedi Krallık'ın son Targaryen kralıdır. Bir mücadelede esir düştü ve dengesiz biri oldu. Acımasızdır ve düşmanlarını ateşle yakmasıyla bilinir. Düşmanlarını yakarken kahkahayla seyreder. Robert İsyanı sırasında yeminli muhafızı Jaime Lannister tarafından sırtından bıçaklanıp öldürülür.

Rhaegar Targaryen[değiştir | kaynağı değiştir]

Demir Taht'ın veliahtı ve Kral II. Aerys'in en büyük oğlu. Son Ejderha Şövalyesi olarak bilinir ve yedi krallıktaki en güçlü şövalyelerden biriydi. Saçları gümüş rengi olup gözleri lila rengine yakın bir renkteydi. Üç Dişli Mızrak Savaşı'nda Robert Baratheon tarafından öldürülmüştür.

Viserys Targaryen[değiştir | kaynağı değiştir]

Deli Kral II. Aerys ve Kraliçe Rhaella'nın ikinci oğlu, Rhaegar ve Daenerys'in kardeşi. Savaş ve işgal zamanında Targaryenlardan yalnızca kendisi ve kardeşi Daenerys sağ kalabilmiştir. Viserys tahtını geri alabilmek ve tekrar Targaryen hanedanını Yedi krallık'ın hakimi yapabilmek için kardeşi Daenerys'i Dothrak kralı Khal Drogo ile evlendirir. Böylece Khal Drogo'nun ordusuyla Narrow Denizi'i aşarak Kral Topraklarına varmayı planlar. Ancak tüm khalasar'a (Khal Drogo'nun halkı) ve Daenerys'e yaptığı bir saygısızlıktan sonra Khal kemerinin altınını eritip kafasından aşağı dökerek onu "taçlandırır".

Daenerys Targaryen[değiştir | kaynağı değiştir]

Daenerys Targaryen, Targaryen hanedanının son mensubudur. 100 yıldır dünyada görünmeyen ejdarhaların annesidir. Daenerys küçük yaşta iken Robert Baratheon'un işgalinden ağabeyi Viserys ile birlikte doğuya Özgür Şehirlere kaçmıştır. Küçüklüğünde ağabeyi ile zor şartlarda büyüyen ve ağabeyinin küçük kuklası olan Daenerys Khal Drago ile taht için evlendirildi. Başta sevmediği evliliği zamanla bir aşk hikâyesine dönüştü. Kendisine düzenlenen başarısız suikastten sonra kocası Daenerys'le oğullarına atalarının Demir Taht'ını tekrar kazandıracağına yemin etti. Sonradan yaralanan Drogo'yu iyileştirmesi için Dany bir cadıya başvurdu ancak Drogo ölümün eşiğine geldiğinde cadı halkının topraklarını yağmalayan khalasar'dan intikam almak için kan büyüsü yaptı. Drogo'yu yeniden hayata getirmek için istediği şey, onun canına karşılık bir candı. Dany doğmamış oğlunun kast edildiğini anlamadı ancak sonra çocuğu ölü doğdu. Drogo'yu kaybedince cenaze ateşinde cadıyı yaktıran ve ejderhaları dünyaya getiren Daenerys Sör Jorah Mormont ile Kral Toprakları'nı işgal etmek için asker toplamaya başlar.

Aemon Targaryen[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral Maekar Targaryen ve Dyanna Dayne'in üçüncü çocuğu ve oğlu. Adını amcasından almıştır.[1] FS198 yılında doğdu. Egg lakabı ile çağırdığı kardeşi Aegon V ile taht kavgası yapmak istememiş ve tahtı Aegon V'e bırakmıştır. Aegon, Aemon'a Baş Üstatlık görevini teklif etmiştir fakat Aemon, kabul etmeyip Sur'a, Kara Kale'ye gitmiştir. Gece Nöbetçileri'nin yeminli üstadı olarak görev yapmaktadır. Dorne kıyılarında bir gemide doğal sebeplerden dolayı 102 yaşındayken öldü.

Aegon V "Egg" Targaryen[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral Maekar Targaryen ve Dyanna Dayne'in beşinci çocuğu ve dördüncü oğluydu. Aegon, koyu mavi gözüken büyük gözlere sahipti fakat gözleri aslında koyu mor rengindeydi. Zayıftı. Yüzünde uçuklar vardı.[2] Ser Duncan the Tall'a hizmetçilik yaparken saçını kesti ve böylece kimse onun kim olduğunu anlamadı. Yetişkin bir erkek olduğunda saçlarını omuzlarına kadar uzattı. Eski kaynaklar onun saçlarının dövülmüş altın renginde olduğunu, uzun, ince ve yakışıklı birisi olduğunu söylerdi. Kral babası Maekar ölünce Aegon III'ün yaptırdığı tacı giydi.[3] Ayrıca yeşil bir ejderha yumurtasına sahipti.

Aegon cesurdu. Hayvanlara sevgi ve merhamet duyardı. Gençliğinde iyi eğitim görmüştü. Hızlıca yalanlar uydurabiliyordu ve çok iyi bir yalancıydı. Asil bir ailenin çocuğu olduğu için mutluydu. Bazı insanlar onun küstah olduğunu söylerdi. Büyüdüğünde halk tarafından sevilen nazik bir insan oldu. Kardeşi Üstat Aemon Targaryen onu Egg diye çağırırdı ve onun çok masum ve tatlı bir çocuk olduğunu düşünürdü.[4]

Tully hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tully hanedanı arması

Tully hanedanı, Nehir Topraklarındaki diğer hanedanların kendilerine bağlılık yemini ettiği soylu bir hanedandır. Merkezleri Nehirova'dır. Armaları mavi ve kırmızı çizgili bir alanda zıplayan gümüş bir alabalıktır. Sloganları "Family, Duty, Honor" (Aile, Görev, Onur)'dur.

Tully Hanedanı Targaryenların fetihleri sırasında öne çıktı. Aegon saldırdığı zaman, Edmyn Tully Kral Harren'e karşı çıkıp Targaryenları destekleyen ilk kişiydi. Daha sonra Aegon, Tully hanedanını Üç Dişli Mızrak'ın hükümdarı yaptı.

Hoster Tully[değiştir | kaynağı değiştir]

Nehirova lordudur. Catelyn, Lysa ve Edmure'un babası ve Brynden Karabalık'ın ağabeyidir.

Catelyn Tully[değiştir | kaynağı değiştir]

Catelyn, Tully Hanesi'nden Lord Hoster Tully'nin en büyük çocuğudur. Brandon Stark'la evlenecekken Robert'ın İsyanı'ndan sonra nişanlısınn ölmesi sonucu Ned Stark ile evlendirilmiştir. Bu evlilik sonucunda Robb, Sansa, Arya, Bran ve Rickon adında 5 çocuğu olmuştur. Catelyn oğlu Robb adına elçilik görevlerinde bulunmuştur, ancak bir anne olduğu için çocukları için binlerce insanın hayatını tehlikeye atmıştır. Ned'in gayrimeşru oğluna çok katı davranır ve kin besler. Jon'un Duvar'a gitmesinde çok büyük bir rol oynamıştır. Üçüncü kitapta oğlu ve ordusu Freyler tarafından ihanete uğrar ve Catelyn'in kestane saçlarının yarısı kazındıktan sonra boğazı kesilip nehre atılır. Sancaksız Kardeşlik cesedini bulur ve Kırmızı Rahip Thoros, Lord Beric Dondarrion'ın hayatı karşılığı Catelyn'i hayata döndürür. Bu andan itibaren Leydi Taşkalp olarak anılacak ve Lord Dondarrion'ın adamlarının yardımıyla başta Freyler olmak üzere Kızıl Düğün'den sorumlu tuttuğu tüm şahıs ve hanedanlar için ciddi bir tehdit halini alacaktır.

Lysa Tully[değiştir | kaynağı değiştir]

Catelyn Stark'ın kız kardeşi ve eski Kral Eli Jon Arryn'ın dul karısıdır. Pel sağlıklı olmayan oğlu Robert Kartal Yuvası ve Vadi'nin varisidir. Petyr Baelish'in söyledini yapıp kocası Jon Arryn'ı Lys'in Gözyaşları zehriyle öldürmüştür. Petyr Baelish tarafından Ay Kapısı'ndan itilerek öldürülmüştür.

Edmure Tully[değiştir | kaynağı değiştir]

Catelyn Tully'nin oğlan kardeşi ve Nehirova'nın veliahtı. Freyler tarafından ihanete uğradıktan ve tüm arkadaşları öldürüldükten sonra esir alınmış ve Lannister'ların tutsağı olmuştur.

Brynden Tully[değiştir | kaynağı değiştir]

Sör Brynden "Karabalık" Tully, Nehirova lordu Hoster Tully'nin erkek kardeşidir. Nehirova Freyler tarafından kuşatıldıktan sonra kaleyi teslim etmiş, ancak Edmure Tully'nin yardımıyla kaçmıştır.

Tyrell hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tyrell hanedanı arması

Tyrell hanedanı Menzil bölgesindeki hükümran ailedir. Buradaki pek çok hanedan kendilerine bağlılık yemini etmiştir. Menzil kralı Mern'in öldürülmesinden sonra, Aegon Tyrelllere Yüksek Bahçe'yi verdi ve onları Güney Muhafızı yaptı. Armaları yeşil arka plan üzerinde altın sarısı bir güldür. Sloganları "Growing Strong" (Güçlenerek Büyür)'dür.

Mace Tyrell[değiştir | kaynağı değiştir]

Yüksek Bahçe lordudur, Willas, Garlan, Loras ve Margaery'nin babasıdır. Robert'ın İsyanı'nda Targaryen Hanedanı'nı desteklemiş, Fırtına Burnu'nu kuşatmıştır.Ancak Stannis Baratheon Ned Stark gelene kadar kaleyi savunmuş ve Ned Stark Tyrell ordusunu yenerek kuşatmayı kaldırmıştır. Beş Kralın Savaşı'nda önce Renly Baratheon'u sonra da Demir Taht'taki Lannister-Baratheon krallarını desteklemiştir.

Willas Tyrell[değiştir | kaynağı değiştir]

Lord Mace Tyrell'ın en büyük oğlu ve Yüksek Bahçe'nin varisidir. Bir turnuvada Oberyn Martell (Kızıl Yılan) tarafından sakat bırakılmıştır. Batıdiyar'daki en iyi hayvanları yetiştirdiği söylenir.

Garlan Tyrell[değiştir | kaynağı değiştir]

Sör Garlan, nam-ı diğer Güçlü Garlan; Mace Tyrell'in ikinci oğludur.Güçlü lakabını abisi Willas'tan almıştır, kısa boylu ancak kaslı bir şövalyedir.

Loras Tyrell[değiştir | kaynağı değiştir]

Mace Tyrell'in en küçük oğlu olan Loras, nam-ı diğer Çiçek Şövalyesi Yedi Krallık'taki en güçlü şövalyelerden biridir. Genç ve her zaman kızların ilgi odağı olan Loras buna rağmen dizide Renly Baratheon'la beraber eşcinsel bir çift oluşturur. Margeary Tyrell'in kardeşi olan Loras Tyrell, kardeşini Kral Joffrey'nin zalimliğinden korumak ve onun yanında olmak için Yüksek Bahçe'den gelip Kral Muhafızı olmuştur.

Margaery Tyrell[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral Joffrey ile nişanlandığında Sansa Stark'tan bunu çalmış gibi görünse de Sansa Joffrey'den kurtulacağından memnundur. Margaery Sansa ile çok iyi anlaşır ve ona "kardeşim" diye hitap eder. Büyükannesi Diken Kraliçesi Olenna Tyrell'le birlikte onu kardeşi Willas Tyrell ile evlendirmek için uğraşır. Ancak planlarının Petyr Baelish tarafından kraliçeye sızdırılması sonucu Sansa Tyrion Lannister'la evlendirilir.

Beş Kralın Savaşı sırasında Tyrell Hanedanı tahtta hak iddia eden Renly Baratheon'un tarafını tutmuş ve Margeary'i Renly'le evlendirmişlerdir. Renly ile Margaery arasında hiç ilişki olmamıştır. Renly Baratheon'un esrarengiz ölümü üzerine Tyrell hanedanı Renly'nin ağabeyi, tahtta hak iddia eden Stannis yerine Lannister Hanedanı'nın tarafına geçmiş ve tahttaki kralın Stannis'e karşı Blackwater Savaşı'nı kazanmasında büyük rol oynamışlardır. Loras Tyrell Kral Joffrey Baratheon'a kardeşini sunmuş ve Kral Joffrey Baratheon, Sansa Stark ile olan nişanını, Sansa'nın bir hainin kızı ve bir diğerinin ise kardeşi olduğunu, onunla evlenmesinin uygun olmayacağını söyleyen Vekil Kraliçe ve Küçük Konsey'in sözünü dinleyip bozmuştur. Margaery, Joffrey düğün gününde ölünce Tommen ile evlendirilmiştir.

Kraliyet görevlileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Petyr Baelish[değiştir | kaynağı değiştir]

Ailesinin "Parmaklar" adındaki bölgenin en mütevazı arazilerine sahip olması ve bir zamanlar yaşına göre çok kısa ve zayıf oluşu sebebiyle Edmure Tully'den Serçeparmak lakabını almıştır, hala bu adla bilinir. Catelyn ve Lysa Tully ile büyümüştür, Catelyn'e aşk besler. Onun için Brandon Stark'la düelloya girmiştir. Kral topraklarının hazinesi Lord Baelish'in elindedir. Kral topraklarındaki halka göre altınları yoktan var edebilir. Yavaş yavaş yükselmiştir. Beş Kral Savaşı'ndaki katkılarından ötürü Harrenhal'un lordu olmuştur. Vadi'ye giderek Lysa Arrynle evlenmiştir. Lysa Arryn ölmesinden sonra Robert Arryn'in koruyucu Lordu olmuştur.

Lord Varys[değiştir | kaynağı değiştir]

Küçük bir çocukken hadım edilmiştir. Westeros'da olan biten her şeyden haberdardır. Çoğu kişi ona Örümcek der ve Batıdiyar'ın her yerinde muhbirleri vardır. Varys muhbirlerine küçük kuşlar der.

Pycelle[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral Toprakları'nda Küçük Konsey'e 40 yıldır hizmet vermektedir.Qyburn tarafından öldürülür.

Barristan Selmy[değiştir | kaynağı değiştir]

Yedi Krallık'ın en ünlü savaşçılarındandır. Kral Joffrey görevine son verince Daenerys Targaryen'ın hizmetine girmiştir. Dizide Harpiya'nın Oğulları tarafından öldürülmüştür.

Arys Oakheart[değiştir | kaynağı değiştir]

Beyaz pelerinliler olarak da bilinen Kral Muhafızlarındandır. Prenses Myrcella ile birlikte onu korumak üzere Dorne'a gitti. Dorne prensesi Arianne Martell'e duyduğu aşk nedeniyle, Prenses Arianne'nin babasına karşı giriştiği komplonun bir parçası oldu. Komplonun Myrcella'yı Yedi Krallık Kraliçesi olarak taçlandırmayı amaçlıyor olması nedeniyle Kargaların Ziyafeti I. kısımda kendisinden "Kraliçe Yaratan" olarak bahsedilmiştir. Fakat komplonun başarısız olması üzerine, Doran Martell'in Norvoslu Muhafızlarının başı olan Areo Hotah tarafından katledildi.

Ilyn Payne[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral Adaleti olarak anılır. Lannister Hanedanına bağlı Payne ailesinden gelmektedir. Tywin Lannister'ın Deli Kral Aerys II Targaryen'ın Eli olduğu dönemde söylediği Yedi Krallık'ı asıl yönetenin Lord Tywin olduğuna ilişkin sözleri nedeniyle Deli Kral'ın arzusuyla dili kesilmiştir. Robert Baratheon'un tahta geçmesini takiben Cersei'ye düğün hediyesi olarak cellatlık ve zindanlardan sorumlu olduğu yüksek maaşlı bir memuriyete getirilmiştir. Ned Stark'ın infazını yine Ned Stark'a ait Valyria çeliğinden yapılmış kılıç Buz (Ice) ile gerçekleştirmiştir. Kral Muhafızları Kumandanı Jaime Lannister'ın tek elli kılıç talimlerine eşlik etmiştir.

Qyburn[değiştir | kaynağı değiştir]

Cesur Dostlar üyesi bir üstat. Jaime Lannister'ın kolunun yarısını kurtardığı için ve kara sanatlarla uğraştığı için Kraliçe Cersei onu konseyine alır.

Diğer karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Beric Dondarrion[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıldırım Lordu ve Karaliman Lordu olarak da bilinir. İlk kitapta genç, altın-kızıl saçlı ve yakışıklı tasvir edilir. Toplam 6 kez ölüp Kırmızı Rahip Myr'li Thoros tarafından diriltilmiştir. En sonunda canını Catelyn Stark'a hayat öpücüğü vermek için kalıcı olarak feda etmiştir.

Gendry Baratheon[değiştir | kaynağı değiştir]

Robert Baratheon'un piçlerinden biridir. Kendisi Bit Çukuru'da bir demircidir. İlerleyen bölümlerde Sör Davos Seaworth tarafından kuzeye çağırılır. Kalan son Baratheon olduğu düşünülmektedir.

Khal Drogo[değiştir | kaynağı değiştir]

Khal Drogo, Dothraklı bir at efendisidir. Yer aldığı savaşların hiçbirini kaybetmemesi, barbarlığı ve güçlü ordusuyla tanınır. Targaryenların son kızı olan Daenerys Targaryen ile evlenmiştir. Khal, enfeksiyon kapıp ölmüştür.

Syrio Forel[değiştir | kaynağı değiştir]

Braavos'un Baş Kılıcı'dır. Lord Eddard Stark tarafından Arya'ya kılıç dersi vermesi için görevlendirilmiştir. En son Taht Oyunları kitabında Meryn Trant'le dövüşürken tahta kılıcı kırıldığında görülmüştür. Akıbeti belirsizdir.

Jaqen H'ghar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kendisi Yüzsüz Adamlar'ın bir üyesidir. Arya'ya üç can borçludur. Borcunu Arya'nın istediği iki adamı ve Arya'nın ufak bir hilesi sonucu sekiz muhafızı öldürerek öder. Arya'ya demir bir sikke verir ve kendisini bulmak isterse Bravoos'lu bir adam bulup sikkeyi vererek "Valar Morghulis" demesini söyler.

Mac Sugar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kimsenin bilmediği amaçlar için çalışan bir çete lideridir. Sonradan ele geçirmek istediği toprakları almak için çıkarlar konusunda anlaşınca çetesiyle birlikte Arrynlere katılmıştır. İstediği şeye tam olarak ulaşamayınca her şeyini toplayıp ortadan kaybolmuştur.

Illyrio Mopatis[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüccardır. Daenerys ve Viserys Targaryen'ın sürgünde en büyük destekçileri ve koruyucuları olmuştur. Khal Drogo'yla olan evliliği ayarlamıştır.

Shae[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir hayat kadınıdır. Tyrion Lannister ile birliktedir. Kral Toprakları'na gelmesinin Tyrion'ın babası tarafından yasaklanmış olması nedeniyle Sansa Stark'ın hizmetinde kimliğini gizler. Tyrion onu korumak için kendisinden uzaklaşmaya çalışınca kalbi kırılmış, Joffrey'nin öldürülmesinden sonra Tyrion'un aleyhinde yalancı şahitlik etmiş, hayatını idame ettirnek için Tywin ile birlikte olmuş, daha sonra Tyrion tarafından kolyesiyle boğularak öldürülmüştür.Karakteri Türk oyuncu Sibel Kekilli oynamıştır.

Hodor[değiştir | kaynağı değiştir]

Hodor, dev bir çiftlik seyisidir. Ancak pek zeki değildir ve kelime haznesinde sadece kendi ismini söylemek vardır. Brandon Stark sakat kalınca onu taşımakla görevlendirilir. Aslında adı Wylis'tir.

Gece Nöbetçileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Gece Nöbetçileri, Mimar Brandon tarafından Ak Gezenleri uzak tutmak için inşa edilen Sur'u korumakla görevli yeminli bir kardeşliktir. Evlenmemeye, çocuk yapmamaya, diyarın kavgalarına karışmamaya, toprak sahibi olamayacaklarına yemin etmişlerdir.

Samwell Tarly[değiştir | kaynağı değiştir]

Babası Randyll Tarly, hanesinin savaşçı geleneğinin devam edebilmesi için oğlu Samwell'in korkak tavırlarını bir kenara atması için Samwell'i korkutmuş, masum hayvanları öldürtmüştür ve daha farklı şekillerde "işkence" etmiştir. Fakat Samwell, babasının bu davranışları yüzünden daha korkak bir çocuk olmuştur ve babası korkak birisinin Tarly Hanesi'ni yönetmesini istememektedir. Kardeşi Dickon doğduktan sonra babası Randyll, Samwell'i ormanda ava götürür. Orada babası, Samwell'i Sur'a gitmezse hemen orada öldüreceğini ve bunu bir av kazası olarak göstereceğini söyleyerek tehdit etmiştir. Samwell de bu sebep ile Sur'a gider. Alliser Thorne, Rast isimli bir nöbetçiye Samwell'i dövdürtür ve bu sırada Jon, Samwell'i kurtarır. Daha sonra Jon, Üstat Aemon Targaryen'i Samwell'i kâhyası yapması için ikna eder. Lord Kumandan Jeor Mormont'un ve Qhorin Halfhand'in Benjen Stark'ı Sur'un ötesinde aramaya çıktığında Craster'ın Kalesi'nde verdikleri mola sırasında Gilly isimli bir kız ile tanışır. İlk İnsanların Yumruğu'nda Lord Kumandan Mormont'un emri ile Craster'ın Kalesi'ne geri çekildiklerinde çıkan isyanda Gilly'i de yanına alıp Sur'a kaçarlar. Daha sonra Samwell, Gilly'i de yanına alır ve üstat olmak için eğitim almak üzere Old Town'a gider.

Benjen Stark[değiştir | kaynağı değiştir]

Eddard Stark'ın kardeşidir. Baş korucu olarak görev yapmıştır. Gared, Will ve Waymar Royce Sur'un kuzeyinde kaybolduktan sonra yanına birkaç korucu alıp Sur'un kuzeyine, kaybolan korucuları aramaya gider. Fakat asla geri dönmez. Herkes onun öldüğünü düşünmektedir.

Jafer Flowers[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir gece nöbetçisidir. Reach'te doğmuş bir piçtir. Sur'un ardında Othor ile kaybolmuştur. Ancak daha sonra akgezenler tarafından öldürülüp bir ölü olarak yeniden doğmuştur.

Othor[değiştir | kaynağı değiştir]

Jafer Flowers ile Sur'un ardında kaybolmuştur. Ancak bir akgezen olarak Sur'a geri dönerler. Daha sonra Othor, gecenin bir yarısında Lord Kumandan Jeor Mormont'un odasında Mormont'a saldıracakken Jon Snow ve ulukurdu Hayalet, akgezeni durdurmuştur. En başta Jon, yaratığın elini kesmiştir fakat akgezen ölmez. Jeor Mormont elinde bir meşale ile gelince Jon, meşaleyi kullanarak akgezeni yakmış ve öldürmüştür.

Jeor Mormont[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaşlı ayı lakabıyla da bilinir. Sur'un Lord Kumandanıdır. Jon Snow onun kahyasıdır. Daha sonra Benjen Stark kaybolunca büyük bir grup ile Sur'un ardına geçerler. İlk İnsanların Yumruğu Savaşı'nda binlerce ölü ve onlarca ak gezenin saldırısına uğrarlar. Jeor Mormont ağır kayıplar vermesine karşın geri çekilmeyi başarır ve Craster'in Kalesi'ne sığınırlar. Orada Craster'ın evinde Gece Nöbeti kardeşi isyancılar tarafından öldürülür. Ardından Jon Snow, Efkarlı Edd ve Nöbet Kardeşleri Jeor Mormont'un intikamını alarak isyancıları öldürür ve kaleyi ateşe verirler.

Qhorin Halfhand[değiştir | kaynağı değiştir]

Mance Rayder, Gece Nöbetçileri'nden kaçıp yabanılları yönetmeye gidene kadar çok yakın arkadaşlardı. Daha sonra Gölge Kule'nin Lord Kumandanı olmuştur. Sur'un ardında Jon ile yabanıllara yakalanınca Jon'un onu öldürmesini ister. Jon Snow tarafından öldürülür.

Gölge Kule'nin Yeminli Kardeşleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaver Dalbridge, Eggen[değiştir | kaynağı değiştir]

Korucular. Çığlık Geçidi'nde öldürüldüler.

Taşyılanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Korucu. Çığlık Geçidi'nde kayboldu.

Cotter Pyke[değiştir | kaynağı değiştir]

Kıyıdaki Deniz Gözcüsü'nün kumandanı.

Üstat Harmune[değiştir | kaynağı değiştir]

Şifacı ve danışman.

Yaşlı Tuzluçaput[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakuş'un kaptanı.

Denizgözcüsü'nün Yeminli Kardeşleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dareon[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski şarkıcı, Nöbet'te kahya. Jon Snow tarafından Samwell Tarly ve Gilly'e eşlik edip şarkılarıyla Nöbet'e adam çekmesi için gönderilmiştir ama yolda yeminini bozmuştur. Braavoslu Siyah Lotus Tarikatı tarafından öldürülmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ A Game of Thrones. George R. R. Martin. Epsilon Yayınevi. ss. 60. Bölüm: Jon VIII. 
  2. ^ The Hedge Knight. George R. R. Martin. 
  3. ^ "The Citadel: So Spake Martin". www.westeros.org. 16 Ekim 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2021. 
  4. ^ A Dance with the Dragons. George R. R. Martin. ss. 7. Bölüm: Jon II.