Buz Devri (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Buz Devri
Ice Age
YönetmenChris Wedge
Carlos Saldanha
YapımcıLori Forte
SenaristMichael Berg
Michael J. Wilson
Peter Ackerman
Oyuncular(seslendirenler)
Ray Romano (Manfred)
John Leguizamo (Sid)
Denis Leary (Diego)
Tara Strong (Bebek)
MüzikDavid Newman
Dağıtıcı20th Century Fox
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı2002
Süre81 dk
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe59 milyon $
Hasılat383.257.136 $
Devam filmiBuz Devri 2: Erime Başlıyor

Buz Devri, yönetmenliğini Chris Wedge ve Carlos Saldanha'nın yaptığı, Blue Sky Studios, 2002 yapımlı bir 3D animasyon filmi.

Tahmini, 60.000.000 dolarlık bütçesine karşılık, 378.300.000 dolar gişe hasılatı yaparak, dünya listesinde 85. sıraya oturmuştur. 2006 yılında bu başarıyı aşan devam filmi, "Buz Devri: Erime" çekilmiştir. Buz Devri, Dünya'nın buzla kaplanmaya başladığı dönemde, Buzul Çağı'nda bir mamut, bir kılıç dişli kaplan, bir miskin ve bir bebeğin maceralarını anlatıyor.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Havalar soğumaya başlamıştır ve buzul çağı yaklaşıyordur. Bütün hayvanlar soğuktan korunmak için güneye göç ederler. Sadece mamut Manfred soğuk olan kuzeye doğru gider. Soğuk nedeniyle güneye göç etmek isteyen hayvanlardan biri de miskin Sid'dir. Miskin Sid uyuduğu ağaçta uyandıktan sonra ailesiyle birlikte göç etmek ister. Ama kalktığında ailesini bulamaz, çünkü ailesi her sene yaptıkları gibi yine Sid'i terk etmişlerdir. Daha sonra Sid'in ayağına dışkı bulaşır. Sid ayağındaki pisliği temizleyeyim derken farkında olmadan Carl ve Frank isimli iki gergedanın salatasını pisletir. Üstüne üstlük bir de gergedanların yılın son çiçeği olduğunu düşündükleri karahindibalarını da yer. Gergedanların buna kızdıklarını fark eden Sid durumu yerde bulduğu bir çam kozalağı ile telafi etmeye çalışır. Önce Sid kozalaktan bir ısırık alır. Tadı Sid'in hoşuna gitmez. Sonra onu Carl adlı gergedanın ağzına atar ve gergedanın çenesini eliyle açıp kapayarak ona çiğnetir. Daha sonra hızla uzaklaşır. Gergedanlar ise Sid'in peşinden koşarak onu kovalarlar. Sid uçurumun sonundaki mamut Manfred'in ayağına çarpar. Daha sonra Sid Manfred'in arkasına saklanır. Gergedanlar ise Manfred'den Sid'i kendilerine vermesini ister. Manfred ise gergedanları adım atmamaları konusunda tehdit eder. Gergedanlar bu tehdidi ciddiye almaz ve Manfred'in üzerine saldırıya geçerler. Manfred ile kavga eden gergedanlar mağlup olur. Sid başarıyı kutlayayım derken Manfred'i kendisiyle birlikte uçurumdan aşağı düşürür. Daha sonra Manfred kuzeye doğru yoluna devam eder. Sid ise yanlış yolda olduğunu söyleyerek Manfred'i geri döndürmeye çalışır. Manfred ikna olmayınca Sid güneye yalnız gitmek ister. Ancak arkasında bıraktığı gergedanlar Sid'in gözünü korkutunca Sid de Manfred ile birlikte kuzeye doğru yol alır. Sid çok konuştuğu için Manfred'i kızdırır.

Bir grup kılıç dişli kaplana liderlik yapan Soto, insanlardan intikam almak için insanların kampına saldırıp şefin bebeğini kaçırmayı planlar. Bebeği alma görevi Diego'ya verilmiştir. Soto, Diego'dan bebeği canlı getirmesini ister. Çünkü Soto, insanlardan iyi bir intikam almak istiyordur. Şafak olunca kaplan sürüsü kampa saldırır. Diğer kaplanlar kamptakilerle uğraşırken Diego da şefin bebeğini almak için şefin çadırına girer. Şefin karısı bebeği de alarak kaçmaya başlar. Diego da kadının peşinden gider. Kadını bir şelalede sıkıştırır. Kadın bebek ile beraber şelaleden aşağı atlar. Diego atlamayı göze alamaz. Plan başarısız olunca kaplanlar geri çekilir. Kamptaki insanlar da kaplan sürüsünün peşinden giderek kampı terk ederler.

Manfred ve Sid bir göl kenarında dolaşırken gölün içinde duran şefin karısını fark ederler. Kadının yanına yaklaşınca kadın bebeği Manfred'e uzatır. Dayanacak gücü kalmayan kadın kendini suyun akıntısına bırakıp gider. Bebek artık Manfred ve Sid'in sorumluluğundadır. Sid Manfred'e bebeği kampa geri götürmeyi önerir ama Manfred reddeder. Sid bebeği tek başına götürmek ister, Manfred de Sid ile dalga geçer. Sid'in başarısızlığını izlemek için mola verir. Sid, dik bir dağa tırmanarak dağın tepesindeki kampa ulaşmayı hedefler. Yavaş yavaş çıkarken sürekli başarısızlıklar yaşar. En sonunda bebeği de düşürür. Manfred düşen bebeği havada yakalamak için hortumunu kaldırır. O sırada Diego atılarak bebeği havada ağzıyla kapar. Manfred hortumuyla bebeği Diego'nun ağzından geri alır. Diego bebeğin kendisine ait olduğunu ve onu ailesine götüreceğini söyler. Diego bebeğin ailesinin bu sabah gittiklerini de ekler. Manfred ve Sid, Diego'ya kanmaz ve bebeği kampa götürmek üzere yola çıkarlar. Diego'yu arkalarında bırakırlar.

Manfred ve Sid kampa vardıklarında orada kimseyi bulamazlar. Çünkü şef ve adamları, bebeği aramaya gitmişlerdir. Sonra Diego çıkagelir. Diego iz sürmeyi bildiğini, bu sayede bebeğin ailesini bulabileceğini söyler ve bu nedenle bebeği kendisine vermelerini ister. Manfred Diego'ya güvenmediği için bebeği Diego'ya değil, Sid'e verir. Ama Diego'nun kendilerine rehberlik edebileceğini söyler. Daha sonra üçü, bebeğin ailesini bulmak üzere uzun sürecek bir yolculuğa çıkarlar.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Manfred[değiştir | kaynağı değiştir]

Kahverengi bir mamuttur. Bütün hayvanlar soğuktan dolayı sıcak olan güneye göç ederken o, diğer hayvanların aksine soğuk olan kuzeye gider. Üstelik diğer mamutlar gibi sürü hâlinde dolaşmaz, yalnız başına dolaşır. Bir zaman bir uçurumun kenarında dururken Sid adlı bir miskin onun ayağına çarpar. Sid, Carl ve Frank adlı iki gergedandan kaçıyordur. O, gergedanları alt ederek Sid'in hayatını kurtarır. O olaydan sonra Sid onun peşini bırakmaz, o nereye gitse Sid de oraya gider. Bir gün bir gölün kenarında bir kadına rastlar. Kadın bebeğinin hayatını kurtarmak için bebeğini ona verir. Sonra kadın kendini suyun akışına bırakır, gider. Bebek ona ve Sid'e kalır. Ancak o, bebeği kabul etmek istemez. Sonra ortaya bir de Diego isimli kılıç dişli kaplan çıkar. O, Diego'ya güvenmez, bu yüzden bebeği ailesini bulana kadar Sid taşır.

Sid[değiştir | kaynağı değiştir]

O bir miskindir. Bir sabah uyandığında ailesini bulamaz. Göç sırasında ailesi, her sene olduğu gibi, onu almadan gitmiştir. Ortalıkta dolaşırken ayağına dışkı bulaşır. Dışkıyı gergedanların salatasına silerek temizler. Bununla da kalmaz gergedanların çiçeğini de yer. Buna kızan gergedanlar onu kovalar. O da yolda rastladığı Manfred'e sığınır. Manfred gergedanları alt ederek onu kurtarır. Ondan sonra Manfred'in peşini bırakmaz. Bir gün göl kenarında bir kadın onlara bebeğini verir. O, bebeği sahiplenir ve ailesine götürmek ister. Kampa gittiklerinde bebeğin ailesini bulamazlar. Ama Diego'nun bebeğe zarar vereceğini düşünen Manfred, bebeği korumak için ona eşlik eder.

Diego[değiştir | kaynağı değiştir]

Turuncu renkli bir kaplandır. Soto'nun liderlik ettiği bir kaplan sürüsünde yer alır. İnsanlardan intikam almak için onların şefinin bebeğini kaçırma planı yapan Soto'ya bu konuda yardım eder. Bebeği kaçırma görevi kendisine verilmiştir. Kaplan sürüsü şafak vakti kampa saldırır. O da bebeği kaçırmak için çadıra girer ve bebeği çadırın içinde uyurken bulur. Bebeğin annesi Diego'ya vurur ve bebeği alıp kaçmaya başlar. Şefin karısının elinde bebekle kaçtığını görür ve kadının peşinden giderek onu bir şelalede sıkıştırır. Kadın teslim olmak yerine kendini şelaleden aşağı atar. Plan başarısız olunca sürü geri çekilir. Soto ondan bebeği canlı olarak kendisine getirmesini ister. O da sürüden ayrılarak bebeği aramaya çıkar. Sonunda bebeği şelalenin aşağısında bulur. Sid, bebeği dağa tırmanırken aşağı düşürür. O da atılarak Manfred'den önce bebeği havada kapar. Ama Manfred, bebeği onun ağzından geri alır. Manfred'e bebeğin kendisine ait olduğunu, bebeği ailesine götüreceğini söyler. Manfred onu sallamaz ve bebeği Sid ile beraber kampa götürür. Kampa vardıklarında kimse yoktur ortalıkta. Çünkü herkes bebeği aramaya çıkmıştır. O daha sonra yeniden gelir ve iz sürmeyi bildiği için bebeğin ailesini bulabileceğini söyler. Manfred ona güvenmediği için bebeği ona vermez ama ondan kendilerine yol göstermesini ister.

Roshan[değiştir | kaynağı değiştir]

Şefin oğludur. Henüz bebektir. Yürümeyi bilmiyordur ama emekleyebilir. Bir sabah bir grup kaplan, onu kaçırmak için kampa saldırır. Annesi onu alıp kaçmaya başlar. Daha sonra şelalenin tepesinde Diego annesini sıkıştırır. Annesi de çareyi şelaleye atlamakta bulur. Annesi ölmeden önce onu gölün kenarındaki Manfred'e verir. Annesi daha fazla dayanamaz ve kendini akıntıya bırakır. Manfred ona bakmak istemese de Sid onu insanlara geri götürmeyi teklif eder. Manfred Sid'i reddeder. Sid de kendi çabasıyla dağın tepesindeki kampa ulaşmaya çalışır. Ama başaramaz ve onu aşağı düşürür. Yere çakılmadan önce Diego onu havada yakalar. Manfred de onu bir hareketle Diego'nun ağzından geri alır. Diego'ya güvenmeyen Manfred onu Diego almasın diye kampa kendi götürmek ister. Kampa vardıklarında kimse yoktur. Daha sonra Diego yine çıkagelir. İnsanların nereye gittiğini bildiğini Manfred'e anlatır. Manfred onu Diego'ya teslim etmez. İnsanlara ulaşana kadar onun güvenliğini sağlamak için Diego ile beraber gider.

Yardımcı Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Carl ve Frank[değiştir | kaynağı değiştir]

Birlikte takılan iki gergedandırlar. Carl kureği andıran bir boynuza sahiptir; Frank ise çatal bir boynuza... Bir gün Sid onların yiyeceklerine pislik bulaştırır. Üstüne üstlük bir de onlara hakaretler eder. Onları iyice çileden çıkaran Sid, onlardan kaçarken Manfred'in arkasına saklanır. Sid için Manfred ile kavga ederler ama Manfred'i yenemezler.

Şef[değiştir | kaynağı değiştir]

Çadırlarda yaşayan bir grup insanın liderleridir. Bir karısı ve bir oğlu vardır. Oğlu yürüyemeyecek kadar küçüktür. Geçmişte yaşanan olaylar nedeniyle onun oğlu bir grup kılıç dişli kaplanın hedefi olmuştur.

Soto[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir grup kılıç dişli kaplanın lideridir. Geçmişte insanlar kaplanlardan çoğunu öldürüp ısınma amaçlı postlarını giymişlerdir. Bu yüzden şefin bebeğini yiyerek intikam almak ister. İyi bir intikam olması için bebeği canlı yemek ister.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]