Burhan Apaydın

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Burhan Apaydın
DoğumBurhan Asri
18 Şubat 1924(1924-02-18)
İstanbul, Türkiye
Ölüm20 Nisan 2013 (89 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı
MilliyetTürk
MeslekHukukçu, avukat
Etkin yıllar1948-1980'ler

Burhan Asri Apaydın (18 Şubat 1924, İstanbul - 20 Nisan 2013, İstanbul[1]), Türk hukukçudur.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul Erkek Lisesi[2] ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Teşkilatı Esasiye Hukuku Kürsüsü Asistanlığı, Serbest Avukatlık, Yazarlık, TBMM 1.(XII) Dönem Ankara Milletvekilliği ve Anayasa Komisyonu Başkanlığı yaptı.[3]

1948 yılında avukatlığa başladı. Ahmet Emin Yalman ve Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet'in avukatlığını yaptı. Adnan Menderes'in teklifine rağmen milletvekilliğini kabul etmedi.[kaynak belirtilmeli] 27 Mayıs Darbesi'nden sonra, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu yasaklamasına rağmen Adnan Menderes'in avukatı oldu.[kaynak belirtilmeli] Yassıada Mahkemesi'nde kardeşi Orhan Apaydın ile birlikte savunma avukatlığı yaptı. Silahların gölgesinde yapılan yargılamada Adnan Menderes için "Yere düşmekle sâkıt olmaz cevher kadr ü kıymetten" dediği için tutuklandı[kaynak belirtilmeli] fakat kısa bir süre sonra serbest bırakıldı. Ancak yine Menderes'in savunmasını yaparken Cemal Gürsel'in, Menderes'in Bayar'ın yerine Cumhurbaşkanı olmasını öneren ancak değiştirilen mektubunun aslının okunmasında ısrar ettiği için tekrar tutuklandı.[kaynak belirtilmeli] 1961’de Adalet Partisi'nden XII. dönem Ankara milletvekili seçildi. 1962 yılında Adalet Partisi'nden ihraç edildi ve Yeni Türkiye Partisi'ne katıldı. 1963 seçimlerinde Yeni Türkiye Partisi'nin İstanbul Belediye Başkan adayı oldu ancak seçilemedi.

1965 yılında aktif siyaseti bırakarak avukatlığa devam etti. Gazetecilerden tiyatroculara kadar birçok ifade özgürlüğü davasında, yasaklanan ya da soruşturulan fikirlerde savunma tarafında yer aldı.[kaynak belirtilmeli] Önemli ceza davalarında yaptığı sıra dışı savunmalarla kamuoyunda tanındı.[kaynak belirtilmeli] Uğur Mumcu'dan Dündar Kılıç'a, Aysel Toprak'tan, Abdullah Baştürk'e kadar pek çok ünlünün avukatlığını üstlendi. Usul hukukunun ayrıntılarına hakim oluşu, savunma hakkı konusunda ısrarcı ve taviz vermez tutum, gerektiğinde çekinmeden ve defalarca reddi hakim hakkını kullanmasıyla dikkat çekti.[kaynak belirtilmeli] Hemen her davasında savunma hakkının kutsallığını, ifade özgürlüğünü öne çıkardı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanlığı ve TRT kurucu yöneticiliği de yapmış olan aynı isimli Avukat Burhan Apaydın ile akrabadır.

20 Nisan 2013'te Kadıköy'deki evinde uykusunda 89 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi avukat kardeşi Orhan Apaydın'ın yanında Zincirlikuyu Mezarlığı'nda aile mezarlığındadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.haberturk.com/gundem/haber/837521-turkiyeyi-uzen-iki-olum 22 Nisan 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Türkiye'yi üzen iki ölüm!
  2. ^ "Ünlü Mezunlarımız". istanbulerkeklisesi.meb.k12.tr. 30 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2021. 
  3. ^ "TBMM Albümü". tbmm.gov.tr. 31 Ekim 2012. 10 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2013.