Rövşen Abdullaoğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Bu Şehirde Kimse Yok Mu? sayfasından yönlendirildi)
Rövşen Abdullaoğlu
Kendi dilinde adıRövşən Abdullaoğlu
DoğumRövşen Abdullah oğlu Abdullayev
28 Eylül 1978 (45 yaşında)
Bakü, Azerbaycan SSC
Takma adAbdullaoğlu
Meslekfilozof-oryantalist, psikolog, teolog
DilAzerbaycan Türkçesi
İkametBakü, Azerbaycan
MilliyetAzerbaycanlı
Vatandaşlık Azerbaycan
TürFelsefi roman, psikolojik roman, entelektüel dedektif
Önemli eserBu Şehirde Kimse Yok
Çocuklar3
Resmî site

Rövşen Abdullaoğlu (tam adı: Rövşen Abdullah oğlu Abdullayev; D. 28 Eylül 1978, Bakü, Azerbaycan SSC) — Azerbaycanlı filozof-oryantalist, psikolog, teolog[1]

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Rövşen Abdullah oğlu Abdullayev, 28 Eylül 1978 yılında Baküde aydın ailede doğmuştur.[1]

Babası - Abdullah Abdullayev, emniyet teşkilatında çalışmıştır, rütbesi binbaşıdır. Günümüzde baş hukuk danışmanı olarak görev yapmaktadır. 1990'lı yıllarda Karabağ savaşına katıldı.

Annesi - Gülnare Abdullayeva muhasebecidir, yaklaşık 30 sene banka sektöründe çalışmıştır. Günümüzde emeklidir.

Kardeşleri:

Altay Abdullayev - doktor, çocuk doktoru-neonatolog.

Ferhat Abdullayev - pedagoji eğitimi almıştır. Günümüzde Gedim Gala Yayınevinin kurucu müdürlüğünü yapmaktadır.

Rövşen Abdullaoğlu, evli ve üç çocuk babasıdır.

Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Rövşen Abdullaoğlu, 1995 yılında ilk, orta ve lise eğitimini Baküde 116 sayılı okulda tamamladıktan sonra Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesinde yüksek öğrenimine devam etmiştir.[1] Üniversite eğitimini bitirdikten sonra Azerbaycan Cumhuriyeti Sınır Birlikleri'nde askerlik hizmetini yaptı, terhis olduğunda bölük komutanının teşekkür mektubu ile ödüllendirildi.

Rövşen Abdullaoğlu Arapça ve Farsça, teoloji, skolastik, Arap edebiyatı, doğu ve batı felsefesi alanlarında 8 yılı aşkın bir süre çeşitli eğitim kurumlarında eğitimine devam etti.[1]

2013 yılında Moskova Pozitif Teknolojiler ve Consulting Enstitüsünün Psikolojik Danışmanlık Fakültesinde[2] Geştalt Terapisi Yöntemi alanında psikolojik danışmanlık ihtisası üzere eğitim gördü.[1]

Azerice, Türkçe, Arapça, Farsça ve Rusça biliyor.

Edebi Faaliyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Edebi faaliyetine okul döneminde başladı. 1990'larda spora duyduğu büyük tutkuyla güreşin değişik türleri ve akrobasi ile ilgilenirken bu konuda ilk kitabını yazdı.

Daha sonra elyazmalarını kaybettiği bu kitapta o, sporun teorik ve felsefi içeriğine değinmiş, iyi bir sporcu olmanın yollarını göstermiş, bunlar gibi değişik taktiklerin sentezi olan yeni, mükemmel bir spor türünü ortaya koymuştu.

Üniversite yıllarında toplumsal etkenlerin ergen psikolojisine etkisi hakkında ilk makalelerini yazdı, Evrim teorisini savunan ve ona karşı çıkan kanıtları araştırmıştır.

2010 yılında basılan ilk kitabı olan Nefsi Tezkiyenin Bilimsel Esasları'nda şahsiyetin manevi uyanış ve çöküş unsurundan, kalbin özelliklerinden, onda tecelli eden karanlık ve nur kılıfından bahsetmektedir.

Çeviri ve yorumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

2011 yılında İbni Sinanın Doğu ve Batı'yı etkileyen son eserlerinden olan Emir ve Talimatlar (Kitap El-İşarat Vet-Tenbihat) kitabının çevirisine başladı.

Rövşen Abdullaoğlu eserin birebir çevirisi ile birlikte İbni Sina'nın kullandığı mantık ve metafiziğine yönelik geniş açıklamalar sunmuştur. Eser iki kitap şeklinde: ""Görüntüler[3] ve Ariflerin İrfan Makamları isimleri ile yayımlanmıştır.[4]

2012 yılındaki bir sonraki çevirisi birkaç ciltten oluşan "El-Mizan" adlı tefsir kitabının yazarı, ünlü alim ve filozof Allame Tabatabai'nin "İnsan" risalesi olmuştur. Risalenin çeviri ve yorumu üç bölüm olarak yayımlanmıştır.[5][6][7]

Aynı yıl İslam âleminin ilk el yazması olarak bilinen ve bu nedenle de İlk Kitap adı verilen kitabın çevirisini de yaptı. Kitapta İslam toplumunun biçimlendiği erken dönemlerde baş gösteren tarihi olaylar ve siyasi kargaşalar yer almaktadır.[8]

Yazdığı eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

Rövşen Abdullaoğlu'nun edebi faaliyetinin bir sonraki aşamasında psikolojik motivasyon yöntemleri yer almaktadır. Daha sonra basılan "Arkadaki Köprüleri Yakın, Her İnsan Hükümdardır, Zor Olsa Da, Hayat Devam Ediyor, İsyan, Korkular isimli beş eserinde yazar, Doğu ve Batı psikolojisinden yola çıkarak kişiliğin maddi ve manevi gelişiminde teolojik ve psikolojik yaklaşım sentezinin kullanıldığı yeni motivasyon yöntemleri sunmaktadır.

Rövşen Abdullaoğlu yazdığı ilk romanıyla kendi ülkesi Azerbaycan'da özel bir üne kavuştu. "Bu Şehirde Kimse Yok adlı ilk psikolojik romanı 2016-2017 yıllarında Azerbaycan'da en çok satılan kitap olmuştur.[9]

Yazarın ikinci romanı olan Raylara Yatan Adam ise ilk romanın başarısını aratmadı. Kitabın ikinci baskısı sadece iki hafta içerisinde tükendi.

2018 yılında bu psikolojik romanların İngilizce elektronik baskıları Amazon.com satış platformuna yüklenmiştir.[10]

Psikolojik konuda kaleme alınan bu romanlar insana evrensel manevi değerlere saygıyla yaklaşmayı, ırk, din ve milliyetçilik ayrımı gözetmeksizin çevredeki insanlarla ilişkilerde insanlık ve sabır göstermeyi, hayatın zorluklarına metin bir şekilde dayanabilmeyi ve en önemlisi, karşılık beklemeden bütün kalbiyle sevmeyi aşılamaktadır.

2018 yılında entelektüel psikolojik dedektif tarzında yazılmış, adı ile büyük ilgi uyandıran Abaddon yayımlandığı andan itibaren tüm beklentileri aştı. Artık kalabalık bir okur kitlesinin sevgisini kazanmış olan yazarın bu romanının ilk basımı sadece üç saat içinde tükendi. Yayınevi birkaç gün içinde kitabın ikinci baskısını yaptı.[11]

Mart 2019’da "Tanrı- Mit Yoksa Hakikat" serisinin ilk kitabı olan Esaret basılmıştır. Kitap, çeşitli ideolojik öğretiler tarafından “yaradan” anlayışının ateşli savunmasının ve keskin inkârının psikolojik sebeplerini açıklayan bilimsel popüler üslupta yazılan bir araçtır.[12]

Rövşen Abdullaoğlu’nun bugüne dek 25 kitabı basılmış, birçok kitabı çok satanlar listesine girmiş, İngilizce, Rusça ve Türkçeye aktarılmıştır.

Yazar eserlerinde psikoloji, felsefe, motivasyon, irfan, yaşam felsefesi, epistemoloji, ontoloji ve teoloji konularını ele almaktadır. Ayrıca, Rövşen Abdullaoğlu düzenli olarak televizyon programlarına katılmakta,[13][14] felsefe alanında online dersler veriyor, makaleleri çeşitli haber portallarında yayımlanmaktadır.[1]

Hobi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çocukluğundan beri başlıca hobisi kitap okumak ve spor yapmaktır. Ayrıca birkaç yıl müzik eğitimi de almıştır. Henüz yeniyetme iken düzenli şekilde sambo, güreş, karate, boksla uğraşmış, bazı yarışmalara katılmıştır.

Gezileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Edebi faaliyetlerini geliştirmek, tarihi ve seçkin yerleri bizzat tanımak, farklı halkların kültürleriyle ilgili bilgi edinmek amacıyla birçok Avrupa ve İskandinavya şehirlerine seyahat etmiştir.

İnsanlığın beşiğine seyahati sırasında, Afrika ülkelerinin kabile toplulukları ile tanışmış, bu ilkel kabilelerin örf ve adetlerini gözlemlemiş, bölgedeki park ve koruları gezmiştir.[15]

Bibliyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Arkadaki Köprüleri Yakın[16]
  2. Her İnsan Hükümdardır[17]
  3. Zor Olsa da, Hayat Devam Ediyor[18][19]
  4. İsyan[20][21]
  5. Korkular[22][23]
  6. Bu Şehirde Kimse Yok[24]
  7. Raylar Üzerine Uzanmış Adam[25][26]
  8. Nefsi Tezkiyenin Bilimsel Esasları[27]
  9. Hidayet Risalesi
  10. Hayatın İmzası[28]
  11. Ölülerin Hakimiyeti[29]
  12. Zamanı Nasıl Yiyelim?[30]
  13. Abaddon[31][32]
  14. Özellikler[33]
  15. İlk Kitap[8]
  16. İnsan Dünyadan Önce[a 1][7]
  17. İnsan Dünyadan Sonra[a 2][5]
  18. İnsan Dünyadan Sonradan Sonra[a 3][6]
  19. Hikmetin evveli[34]
  20. O[35][36]
  21. Marifet[37]
  22. Görüntüler[a 4][3]
  23. Ariflerin İrfan Makamları[a 5][4]
  24. Bela ve Sabır[38]
  25. Esaret[39]

Bu Şehirde Kimse Yok Mu?[değiştir | kaynağı değiştir]

Roman ilk defa 2015 yılında Bakü’de, Gadim Gala (Kadim Kale) Yayınevi tarafından Azerbaycan dilinde 376 sayfa olarak, 60x84 ebadında basılmıştır.

Eser, 2016 yılında "В Этом Городе Никого Нет" adıyla Rusçaya çevrilerek Gadim Gala Yayınevi tarafından 400 sayfa olarak, 60x84 ebadında basılmıştır.[40][41]

2018 yılında The City İs Empty adıyla İngilizceye çevrilmiş ve elektron versiyonu Amazon.com satış platformuna yerleştirilmiştir.

2020 yılında Türkiye’de Destek Yayınları tarafından Türkçe basılmıştır.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ (Allame Tabatabainin İnsan kitabının tercüme ve şerhi)
  2. ^ (Allame Tabatabainin “İnsan” kitabının tercüme ve şerhi)
  3. ^ (Allame Tabatabainin “İnsan” kitabının tercüme ve şerhi)
  4. ^ (İbn Sinanın "Emir ve Talimatlar kitabının tercüme ve şerhi)
  5. ^ (İbn Sinanın Emir ve Talimatlar kitabının tercüme ve şerhi)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f "YAZAR HAQQINDA" (Azerice). qedimqala.az. 27 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  2. ^ ИНСТИТУТ ПОЗИТИВНЫХ ТЕХНОЛОГИЙ И КОНСАЛТИНГА 16 Eylül 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça)
  3. ^ a b "Görüntülər" (Azerice). qedimqala.az. 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  4. ^ a b "Ariflərin İrfani Məqamları (III nəşr)" (Azerice). qedimqala.az. 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  5. ^ a b "İnsan Dünyadan Sonra (IV nəşr)" (Azerice). qedimqala.az. 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  6. ^ a b "İnsan Dünyadan Sonradan Sonra (II nəşr)" (Azerice). qedimqala.az. 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  7. ^ a b "İnsan Dünyadan Əvvəl (II nəşr)" (Azerice). qedimqala.az. 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  8. ^ a b "İlk Kitab (II nəşr)" (Azerice). qedimqala.az. 19 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2015. 
  9. ^ Zərif Nisə (13 Ocak 2017). "Tilsim sındı - Azərbaycanlı yazıçı xariciləri üstələdi" (Azerice). milli.az. 13 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2017. 
  10. ^ Rovshan Abdullaoglu
  11. ^ İlkin İzzət (15 Mayıs 2018). "Azərbaycanda rekord - Kitab nəşr olunandan cəmi 3 saat sonra satılıb qurtardı" (Azerice). milli.az. 16 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2018. 
  12. ^ ""Tanrı anlayışı dinlərdən daha əvvəl yaranıb" – Müsahibə". 3 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2019. 
  13. ^ OLDUĞU KİMİ - Rövşən Abdullaoğlu - Pərvin İsmayılov
  14. ^ "Yazıçı Rövşən Abdullaoğlu TELEKİTAB verilişində". 1 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2018. 
  15. ^ "Rövşən Abdullaoğlu ilk dəfə `Abaddon`dan danışdı - VİDEO" (Azerice). faktxeber.com. 25 Nisan 2018. 30 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2018. 
  16. ^ "Arxadakı Körpüləri Yandırın (III nəşr)" (Azerice). qedimqala.az. 27 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  17. ^ "Hər Bir İnsan Hökmdardır (III nəşr)" (Azerice). qedimqala.az. 27 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  18. ^ "Çətin Olsa da, Həyat Davam Edir (V nəşr)" (Azerice). qedimqala.az. 27 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  19. ^ "Çətin olsa da, həyat davam edir" (Azerice). bakukitabklubu.blogspot.com. 12 Kasım 2013. 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  20. ^ "ÜSYAN" (Azerice). qedimqala.az. 27 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  21. ^ ""Üsyan" adlı kitab çap olundu" (Azerice). kulis.az. 22 Mayıs 2014. 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  22. ^ "Qorxular" (Azerice). qedimqala.az. 27 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  23. ^ "Qorxusu olanlar üçün "Qorxular" kitabı - FOTO" (Azerice). modern.az. 31 Mart 2015. 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  24. ^ "Bu Şəhərdə Kimsə Yoxdur (VI nəşr)" (Azerice). qedimqala.az. 27 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  25. ^ "Relslər Üzərinə Uzanmış Adam" (Azerice). qedimqala.az. 14 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2017. 
  26. ^ "Bestseller kitablar müəllifi Rövşən Abdullaoğludan YENİ psixoloji roman: Relslər üzərinə uzanmış adam" (Azerice). islamazeri. 13 Mart 2017. 14 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2017. 
  27. ^ "Nəfsi Təzkiyyənin Elmi Əsasları" (Azerice). qedimqala.az. 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  28. ^ "Həyatın İmzası" (Azerice). qedimqala.az. 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  29. ^ "Ölülərin hakimiyyəti" (Azerice). qedimqala.az. 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  30. ^ "Zamanı Necə Yeyək" (Azerice). qedimqala.az. 27 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  31. ^ "Abaddon" (Azerice). qedimqala.az. 25 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2018. 
  32. ^ İlkin İzzət (12 Mayıs 2018). "Rövşən Abdullaoğludan psixoloji detektiv janrında yeni roman - "Abaddon" - FOTO" (Azerice). milli.az. 14 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2018. 
  33. ^ "Xüsusiyyətlər" (Azerice). qedimqala.az. 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  34. ^ "Hikmətin Əvvəli" (Azerice). qedimqala.az. 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  35. ^ "O" (Azerice). qedimqala.az. 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  36. ^ ""Hərf və irfan elmi" adlı kitabın əsasında işlənmiş "O" kitabının işıq üzü görməsi gözlənilir" (Azerice). deyerler.org. 26 Ekim 2011. 19 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  37. ^ "Mərifət" (Azerice). qedimqala.az. 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  38. ^ "Bəla və Səbir" (Azerice). qedimqala.az. 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  39. ^ "Əsarət". 7 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2019. 
  40. ^ "На русском языке издан один из самых обсуждаемых азербайджанских бестселлеров" (Rusça). trend.az. 28 Ekim 2016. 12 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2016. 
  41. ^ "В Этом Городе Никого Нет" (Rusça). qedimqala.az. 8 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2018. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]