Yayın adresi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Broadcast adres sayfasından yönlendirildi)

Yayın adresi, ağlar arası iletişimde, gönderilen bilgi paketinin çoklu erişime bağlı tüm cihazlar tarafından alınmasının istendiğini belirten özel bir adrestir. Bilgisayarların yayın adresine gönderilen mesaj spesifik olarak tek bir bilgisayar tarafından alınmaz, mesaj ağa bağlı tüm bilgisayarlar tarafından alınır.

IP ağlarda[değiştir | kaynağı değiştir]

IPv4 ağlarda, broadcast adresler bilgisayarların kimlik adresleri tarafından geleneksel olarak bir IP adresinin dinlenmesini içerir. Tüm alanlarda standart bir broadcast adres kullanmak için RFC 919 21 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. belirlenmiştir.Broadcast adres yöntemi ilk kez 1982 yılında R.Gurwitz ve R. Hinden tarafından önerilmiştir.

Broadcast adresi bulmak için alt ağ maskesini bitsel olarak yazıyoruz.Daha sonra alt ağ maskesindeki bu bitlerden sıfır olanları bir, bir olanları sıfır yapıp bilgisayarımızın IPv4 adresi ile bitsel olarak OR 11 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. işlemine tabi tutuyoruz.Elde etmiş olduğumuz adres broadcast adres olmuş oluyor.

Örnek: IP adresi 172.16.0.0/12 ise bu IP için alt ağ maskesi(subnet mask) 255.240.0.0 şeklinde, broadcast adres 172.16.0.0 | 0.15.255.255 = 172.31.255.255 şeklindedir.

Özel tanımlı IP adresleri için broadcast adres olarak 255.255.255.255 kullanılır.İnternet protokol standartların da IP adresi olarak sıfır veya 0.0.0.0 şeklinde belirtilen IP adresleri içinde bulunulan(yerel) IP ağını ifade etmektedir.255.255.255.255 IP adresi içinde bulunulan(yerel) ağa broadcast için kullanılır.Bu adresleri bir başka ağa iletmek sınırlandırılmıştır yani yerel ağdaki bir bilgisayar yönlendiriciye bağlanıp bir başka ağa bu adresi iletemez.

IP broadcastler BOOTP ve DHCP istemcileri bulmak ve onların ilgili sunucularına istek göndermek için kullanılır.

Internet Protocol Version 6, yeni nesil internet protokolünde, broadcast metodu gerçekleştirilmedi, bu yüzden broadcast adres tanımlanmaz.Bunun yerine IPv6 da multicast 4 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. adres kullanılır.IPv6 protokollerinde tüm hostların adresini kullanmak için bir tanımlama olmamasına rağmen, bunun yerine link-local 1 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. multicast adres kullanılır.Sonuçta bu yöntem daha verimlidir çünkü IPv6 protokolünde adres uzayı çok büyük olduğu için broadcast adres yerine multicast adres kullanmak daha iyi sonuç verecektir.

Ethernet[değiştir | kaynağı değiştir]

Ethernet ağlarda ayrıca data link katmanı temelinde 24 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. broadcast adres kullanmak mümkündür.LAN segmenti üzerinde tüm bilgisayarların MAC adres8 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. lerine ulaşmak için FF:FF:FF:FF:FF:FF kullanılır.IP broadcast paketlerini içeren Ethernet çerçeveleri genellikle bu adrese gönderilir.

Ethernet broadcastler IP adresini MAC adresine çevirmek için Address Resolution Protocol 9 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.(Adres Çözümleme Protokolu) kullanır.

IPX ağlarda[değiştir | kaynağı değiştir]

Novell firmasının kullandığı IPX protokolü de broadcast sağlar.Ağ adresi FFFFFFFF olarak belirtildiğinde, bir paket mevcut tüm ağları gönderilir. Hedef node adresi FFFFFFFFFFFF olarak belirtildiği zaman, paket, ağındaki tüm ana bilgisayar tarafından alınmak üzere tasarlanmıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]