Brendan Eich

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Brendan Eich
Brendan Eich'ın Mozilla Vakfı sitesinde yer alan fotoğrafı (2012)
Doğum4 Temmuz 1961
Pittsburgh, ABD
Tanınma nedeniJavaScript dilinin yaratıcısı,
Mozilla Projesi kurucusu
Resmî sitehttps://brendaneich.com

Brendan Eich (4 Temmuz 1961, Pittsburgh, ABD), JavaScript programlama dilinin yaratıcısı olan Amerikalı teknoloji öncüsüdür. Mozilla Projesi'nin de yaratıcılarından biri olan Brendan Eich, Mozilla Vakfı'nın da kurucularından birisi oldu. Mozilla Corporation'ın önce CTO, sonrasında da CEO'luğunu üstlenen Brendan Eich, teknoloji dünyasını en çok etkilemiş geliştiricilerden biri olarak gösterilmektedir.

Gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Brendan Eich, Santa Clara Üniversitesi'nin matematik bölümünden mezun oldu. 1985 yılında Illionis Üniversitesi'nden master derecesi aldı.

İş hayatına Silicon Graphics'de başlayan Eich, 7 yıl boyunca işletim sistemleri ve ağ yapıları üzerinde çalıştı. SGI'ın ardından 3 yıl boyunca MicroUnity Systems Engineering'de devam eden Brendan Eich, mikroçekirdek ve DSP üzerine eğildi. Yine bu dönemde MIPS R4000 platformu için ilk GCC derleyicisini yazdı.

Netscape ve JavaScript[değiştir | kaynağı değiştir]

Brendan Eich, 1995 yılında Netscape Corporations'da çalışmaya başladı. Scheme dilini tarayıcının içine gömmek amacıyla başladığı çalışma, Java dilinden türetilmiş bir betik dilinin Netscape Navigator web tarayıcısının için yazılmasıyla sonuçlanır. İlk sürümü Netscape 2.0 beta sürümüne giren bu yeni betik dili, Mocha adını taşıyordu. 1995'in eylül ayında önce LiveScript adını alan bu dil, aynı ay içinde bir kez daha isim değiştirerek JavaScript adını aldı. Brendan Eich, 2011 yılına kadar Netscape'e özel bir JavaScript uyarlaması olan SpiderMonkey'in geliştirilmesini de üstlendi.

Mozilla Projesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1998 yılına gelindiğinde Brendan Eich, mozilla.org üzerinde faaliyet gösteren Mozilla Projesi'nin de kurucularından birisi oldu. Bu dönemde Netscape projesine özgür yazılım camia katkılarının sağlanmasından sorumlu baş yazılımcı olarak görev aldı.

1999 yılında Netscape'i satın alan AOL firması, 2003'ün temmuzunda Netscape'in geliştirici departmanını kapatmaya karar verdi. Bu ani karar, Mozilla Vakfı'nın kuruluşunu hızlandırdı.

2005 yılına dek Mozilla Vakfı'nın "Teknoloji Lideri" ve yönetim kurulu üyesi olarak çalışan Brendan Eich, Mozilla Vakfı'nın kâr amaçlı operasyonları için kurulan Mozilla Corporation'ın CTO'su olarak göreve başladı.

Eleştiriler ve istifası[değiştir | kaynağı değiştir]

Mozilla Firefox web tarayıcısı, Brendan Eich'ın projenin teknoloji lideri olduğu dönemde, sürekli bir şekilde pazar payı kaybetti.[1] Mozilla Firefox'un sadeliğini korumak yerine sürekli yeni özelliklerle donatılması ve hantallaşması, çeşitli güvenlik ve bellek yönetimi sorunları, Firefox'un pazar payını koruyamamasına yol açtı.

24 Mart 2014 günü Brendan Eich, Mozilla Corporation'ın CEO'luğuna atandı.[2] CEO'luğu, Kaliforniya'da eşcinsel evliliklerin yasaklanmasını destekleyen bir sivil toplum kuruluşuna 1.000 dolar bağışta bulunduğunun ortaya çıkmasıyla birlikte tartışılmaya başlandı.[3] Genel bir yaklaşım olarak farklı etnik gruplar ve cinsel yönelimlere yönelik ayrımcılığa karşı tavır koyan özgür yazılım camiası ve aktivistler, Brendan Eich'a ve Mozilla Vakfı'na sert tepki gösterdiler. İnternet ortamında artan tepkiler, Mozilla geliştiricilerinin Eich'ın istifasını istemesine ve Mozilla ürünlerinin boykot edilmesi çağrısına yol açtı.

3 Nisan 2014 günü Brendan Eich yazdığı blog yazısında Mozilla Corporation'ın CEO'luluğundan istifa ettiğini duyurdu.[4]

Brave Software[değiştir | kaynağı değiştir]

Eich, internet tarayıcısı platformu olan ve 2.5 milyon dolarlık erken dönem yatırımı almayı başarabilmiş, Brave Software'in yönetim kurulu başkanıdır. Ocak 2016'da şirket; chromium tabanlı, reklam ve izleyicileri engelleyen Brave web tarayıcısının, geliştirici versiyonunun açık kaynak sürümünü yayınladı.[5][6]

Brave Software'de Eich, Brave web tarayıcısında kullanılmak üzere tasarlanmış bir kripto para birimi olan Basic Attention Token'ın (BAT) yaratıcılarından birisidir. BAT, İlk para arzı teklifi’nin (İngilizce: Initial Coin Offering, ICO) 31 Mayıs 2017'de başlattı ve 35 milyon dolar topladı.[7]

2020'de, COVID-19 salgını sırasında Eich, COVID-19'un bulaşmasıyla maskelerin ve sokağa çıkma kısıtlamalarının etkinliğini şiddetle reddetti ve Amerika Birleşik Devletleri'deki en iyi immünolog Anthony Fauci'nin "çok yalan söylediğini" belirterek, onun görevden alınması çağrılarını sosyal medya hesaplarından duyurdu.[8][9]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Greenfield, Daniel. "Mozilla Firefox Falls to 3rd Place, Hits Lowest User Level Ever". Frontpage Mag. 12 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2015. 
  2. ^ "Mozilla Leadership Changes". The Mozilla Blog. 4 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2015. 
  3. ^ Netburn, Deborah (4 Nisan 2012). "Brendan Eich's Prop. 8 contribution gets Twittersphere buzzing". Los Angeles Times. 3 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2015. 
  4. ^ Eich, Brendan. "The Next Mission". Brendan Eich Blog. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2015. 
  5. ^ "Brave web browser is really fast at blocking ads". Engadget (İngilizce). 29 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2021. 
  6. ^ Keizer, Gregg (8 Nisan 2021). "The Brave browser basics: what it does, how it differs from rivals". Computerworld (İngilizce). 1 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2021. 
  7. ^ "Former Mozilla CEO raises $35M in under 30 seconds for his browser startup Brave". TechCrunch (İngilizce). 1 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2021. 
  8. ^ Popper, Nathaniel (22 Aralık 2020). "Covid comments get a tech C.E.O. in hot water, again." The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 29 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2021. 
  9. ^ "Eich, Brendan [@BrendanEich] (15 Ocak, 2021)". Twitter. 15 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2021.