Bregenz Ormanı

Koordinatlar: 47°15′56″K 9°52′48″D / 47.26556°K 9.88000°D / 47.26556; 9.88000
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bregenz Ormanı
Harita
En yüksek noktası
Uç noktasıGlatthorn
Yükseklik7,001 ft (2,134 m)
Koordinatlar47°15′56″K 9°52′48″D / 47.26556°K 9.88000°D / 47.26556; 9.88000
Coğrafya
ÜlkeAvusturya
Eyalet/İlVorarlberg
SıradağKuzey Kireçtaşı Alpleri

Bregenz Ormanı (AlmancaBregenzerwald) Vorarlberg (Avusturya) eyaletindeki ana bölgelerden biridir.Kuzey kireçtaşı Alpleri'ne, özellikle de Kuzey fliş bölgesine ait olan Bregenz Orman Dağlarıyla örtüşüyor, Bregenzer Ach Nehri'nin drenaj havzasıdı.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölge sakinleri genellikle Bregenz Ormanı'nı iki ana alana böler: Vorderwald ("ön orman") ve Hinterwald ("arka orman"). Tepeleri ve alçak dağları ile Vorderwald, Ren vadisine en yakın olanıdır. Hinterwald, 2.000 metreye kadar yükselen yüksek dağlara sahiptir. İki bölgenin her birinin kendine özgü lehçe varyasyonları vardır.

Köyler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bregenz Ormanı'ndaki başlıca köyler Bezau (yerel başkent), Alberschwende ve Egg'dir. Alberschwende, tarihi bir "Hofsteig" belediyesi olarak eskiden Bregenz Ormanı bölgesinin bir parçası değildi.

Bregenz Ormanı'ndaki Topluluklar * Kırmızı: Vorderer Bregenz Ormanı * Mavi: Hinterer Bregenz Ormanı

Aşağı Bregenz Ormanı (Vorderer Bregenz Ormanı) (kırmızı)[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Alberschwende
  2. Doren
  3. Sulzberg
  4. Langenegg
  5. Krumbach
  6. Riefensberg
  7. Lingenau
  8. Hittisau
  9. Sibratsgfäll

Yukarı Bregenz Ormanı (Hinterer Bregenz Ormanı) (mavi)[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Egg
  2. Andelsbuch
  3. Schwarzenberg
  4. Bezau
  5. Reuthe
  6. Bizau
  7. Mellau
  8. Schnepfau
  9. Au
  10. Damüls
  11. Schoppernau
  12. Schröcken
  13. Warth

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Lehçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Tracht

1814'e kadar Allgäu'nun kuzey ve kuzeybatıdaki bazı kısımları Vorarlberg'e aitti. Tüm bölge Alemanniler tarafından iskan edildiğinden, Konstanz Gölü Alemannik lehçesi 5. ve 6. yüzyıllardan itibaren baskın hale geldi. Yüzyıllar boyunca, evliliklerin ve aile ağlarının artmasıyla birlikte dilsel bir karışmaya yol açan hızlı bir mal ticareti yaşandı. Özellikle "Vorderwald" da Allgäu lehçesinin etkisi özellikle belirgindir. Bunun aksine, Mittelwald ve Hinterwald bölgelerinde baskın dil biçimleri Hofsteig bölgesi ve Dornbirn ile daha güçlü bir bağlantı göstermektedir. Bregenzer Wald bölgesi dışındaki konuşmacılar (Wälderisch) 'i kendi başına bir deyim olarak algılarlar. Bununla birlikte, tek tip bir Vorarlbergisch lehçesi olmadığı unutulmamalıdır - önemli yerel ve bölgesel farklılıklar vardır. Vorarlberg'deki resmi dil elbette Yüksek Almanca'dır (Hochdeutsch).

Tracht[değiştir | kaynağı değiştir]

Geleneksel kostümlerin ("Tracht") Vorarlberg'de uzun bir geçmişi vardır. Birçok vadi ve köyün, her biri belirli stil dönemlerinden özel niteliklere sahip kendi kıyafetleri vardır. Bregenzerwälder kıyafeti türünün en eskisidir. 15/16. Yüzyılda ortaya çıktı. Kadınlar için Bregenzerwälder trachtına "d'Juppô" (Bavyera: "Juppe") denir.[1][2] Hala Juppe'yi geleneksel şekilde üreten son yerlerden biri Juppenwerkstatt Riefensberg'dir.[3]

Mimari yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Otobü durağı no. 2 İspanyol mimar Antón García Abril tarafından

2014 yılında (BUS:STOP Krumbach ) Otobüs durağı: Krumbach projesi tamamlandı. Krumbach belediyesi 2010 yılında yedi otobüs durağını yeniden inşa etmeye karar verdiğinde, otobüs durakları tasarlamak için yedi uluslararası mimar tuttu. Yerel ustalar tasarımlarını gerçekleştirdi. Her durağın tasarımı farklı olsa da, otobüs duraklarının tümü, mimariyi doğal çevreye benzersiz bir şekilde entegre etmeyi amaçlamaktadır.[4]

Werkraum Bregenzerwald, 1999 yılında Bregenz Ormanı'nda kurulmuş bir zanaatkarlar derneğidir. Bölgedeki zanaat, tasarım ve teknoloji işletmelerini ağ kurmayı ve desteklemeyi amaçlamaktadır. Kamuya açık alan, zanaatkarlığı sunmak, mimarlarla işbirliği içinde yapı kültürünü tanıtmak ve gençlerin tercih edilen katılımı ile zanaatkarlığın tasarım yeterliliğini ve kalitesini artırmak için kullanılır.[5]

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bregenz Ormanı sakinleri, geçimlerini öncelikle turizm, tarım ve özellikle ağaç işleme endüstrisinden sağlamaktadır. Yerli halkın çoğu, Vorarlberg'in ekonomi merkezi olan Ren Vadisi'nde çalışmak için gidip geliyor. Alp yaylacılığı, Bregenz Ormanı'nın üç katmanlı tarımsal yapısını ifade eder. Çiftlik hayvanlarının dağ ve ova meraları arasında, genellikle çobanların bakımı altında gerçekleşen mevsimsel bir konaklama döngüsü vardır. 2011 baharında UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras ilan edildi. Bregenz Ormanı'nın, "geleneksel tarım yapısını büyük ölçüde koruyan" "Alplerin kuzey tarafında etkileyici bir manzara" olduğu kabul edildi. Bu, 18. ve 19. yüzyıllardan kalma çiftliklere sahip doğrusal veya çekirdekli köyleri içerir. Ek olarak, çiftçi toplulukları içinde birçok küçük zanaat atölyesi vardır. Özgün Bregenz Orman evlerinin ("Wälderhäuser") olağanüstü örnekleriyle Thal, Schwarzenberg ve Schoppernau köylerinden özellikle söz edildi.[6]

Turizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Bregenz Ormanı bir kayak bölgesi olarak da bilinir, ancak diğer ilgi çekici yerler arasında Schwarzenberg'deki "Käsestraße" ve "Schubertiade" klasik müzik festivali yer alır. Bregenz Ormanı, bozulmamış doğası, eski gelenekleri ve gerçek misafirperverliği ile öne çıkar. Ayrıca, Bregenz Ormanı tarımını ve özellikle peynir olmak üzere yerel ürünlerini destekleyen çiftçiler, restorancılar, zanaatkarlar ve tüccarlardan oluşan bir dernek olan "KäseStrasse Bregenzerwald"[7] ile gurmeler arasında özellikle tanınır. Özellikle, Bregenz Ormanı Dağ Peyniri ("Bregenzerwälder Bergkäse") ve Alpkäse, uluslararası üne sahip spesiyalitelerdir.

Bregenz Orman Demiryolu ("Bregenzerwaldbahn" veya halk dilinde "’ s Wälderbähnle ") bölgenin gözde cazibe merkezlerinden biridir. Dar hatlı bir demiryolunun ayakta kalan bölümünde çalışan bir müze demiryoludur. 1902'den 1983'e kadar, "Wälderbähnle" Bregenz'den Bezau'ya 35,5 kilometre (22 mil) uzanan bir hat üzerinde çalıştı. Ekim 2004'te turistler için 5 km'lik (3,1 mil) bir bölüm yeniden açıldı.

2000 yılında Avusturya'da türünün tek örneği olan Hittisau'da Kadın Müzesi açıldı.[8] Müze, kadın kimliği ve cinsiyet rolleri de dahil olmak üzere çok çeşitli konuları ele alan kültürel eserlerin ve kadınların hikâyelerinin sergilenmesine ve belgelenmesine adanmıştır.[8]

Bregenz Ormanı'ndaki diğer kültürel cazibe, Schwarzenberg'deki Angelika Kauffmann Müzesi'dir.[9] Müze, Klasik sanatçı Angelica Kauffman'a adanmıştır ve Avusturya müzesi kalite mührüne sahiptir. Bölge, yürüyüş ve bisiklet parkurları nedeniyle de popülerdir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Schwarzenberg'de tipik bir ev
Bregenz Ormanı kostümlü anne ve kızı
Werkraum Haus, Peter Zumthor, Andelsbuch'ta
Kış

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Vorarlberger Landestrachtenverband: Frauentracht". www.trachtenverband.at. 5 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2021. 
  2. ^ "Alles über die Bregenzerwälder Juppe". Trachtenbibel (Almanca). 9 Eylül 2014. 12 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2021. 
  3. ^ "Juppenwerkstatt Riefensberg". Bregenzerwald in Vorarlberg (İngilizce). 26 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2021. 
  4. ^ "BUS:STOP Krumbach - Everyday Architecture". Urlaub in Vorarlberg (İngilizce). 11 Ağustos 2017. 26 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2021. 
  5. ^ "Werkraum Bregenzerwald – Werkraum" (Almanca). 28 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2021. 
  6. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Bregenzerwald (Bregenz Forest)". UNESCO World Heritage Centre (İngilizce). 11 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2021. 
  7. ^ "KäseStrasse Bregenzerwald". KäseStrasse Bregenzerwald (Almanca). 11 Ekim 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2021. 
  8. ^ a b "Frauenmuseum Hittisau". Frauenmuseum Hittisau (Almanca). 24 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2021. 
  9. ^ "Das Museum ist wieder geöffnet | Angelika Kauffmann Museum Schwarzenberg". angelika-kauffmann.com. 22 Mart 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmî site 23 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.