Braunschweiger Tageszeitung

Vikipedi, özgür ansiklopedi
16 Ekim 1944'te Braunschweiger Tageszeitung'un ilk sayfası. "Düşmanın şeytani siması" şeklinde çevrilebilecek olan manşet, şehrin önceki gün yaşanan bombardımanından bahsediyor.

Braunschweiger Tageszeitung, 1931'de Nazi Partisi üyesi ve daha sonra Braunschweig belediye başkanı olacak olan Wilhelm Hesse tarafından "Nazi propagandasının savaş alanı" olarak kurulmuş, Bağımsız Brunswick Devleti'nde ve Braunschweig şehrinde yayınlanmış bir gazeteydi.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Gazetenin ilk sayısı 1 Ekim 1931'de, son sayısı ise Amerikan ordusu şehri işgal etmeden iki gün önce 10 Nisan 1945'te yayımlandı. II. Dünya Savaşı'nın sonlarında gazetenin ilk sayfasında yer verdiği tanıma göre, gazete "savaş boyunca Braunschweiger Landeszeitung ve Braunschweigischer Staatszeitung ile bağlantılı", "NSDAP ve yetkililerin resmî organı" idi.

Savaşın sonlanmasından kısa süre önce ve gazetenin son sayısından 24 gün sonra 4 Mayıs 1945'te, ABD 12. Ordu Grubu tarafından yayımlanmaya başlanan Braunschweiger Bote, şehrin ilk Nazi dönemi sonrası gazetesi oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]