Brandon Lee (aktör)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Brandon Lee
Brandon Lee Rapid Fire tanıtım afişi (1992)
DoğumBrandon Bruce Lee
1 Şubat 1965(1965-02-01)
Oakland, Kaliforniya, ABD
Ölüm31 Mart 1993 (28 yaşında)
Wilmington, Kuzey Karolina, ABD
Etkin yıllar1986 - 1993
Partner(ler)Eliza Hutton
(1990-1993)
Ebeveyn(ler)Bruce Lee
Linda Lee Cadwell
AkrabaShannon Lee (kardeşi)
İmza

Brandon Bruce Lee, (1 Şubat 1965 - 31 Mart 1993), Çin kökenli Amerikalı oyuncudur. Ünlü Kung Fu ustası Bruce Lee ve Amerikalı eşi Linda Lee Cadwell'nin oğludur.

Gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Bruce Lee'nin oğlu Brandon'la birlikte çekilmiş tanıtım fotoğrafı.

Brandon Lee, Oakland, Kaliforniya'da doğdu. Doğumundan bir hafta sonra dedesi Hoi-Chuen öldü ve bunun üzerine ailesi Los Angeles, Kaliforniya'ya taşındı. Brandon Lee, henüz 8 yaşında iken babası Bruce Lee; Ejder Kalesi filmini bitirdikten sonra, yarım kalan Ölüm Oyunu filmini bitirmek için Hong Kong'a döner. Betty Ting Pei isimli arkadaşının evinde başının ağrıdığını söyler. Arkadaşı ona bir hap verir ve Bruce Lee, yatağından bir daha kalkamaz.

The Crow[değiştir | kaynağı değiştir]

Brandon Lee, 1993 yılında ünlü çizgi roman yazarı James O’Barr'ın The Crow adlı çizgi romanından beyaz perdeye uyarlanan filminde, baş karakter olan Eric Draven'ı canlandırdı. Yönetmen Alex Proyas tarafından beyaz perdeye aktarılan film, rock müzisyeni olan Eric'in sevgilisinin bir grup serseri tarafından tecavüze uğramasını ve ardından olay yerine gelen Eric'in aynı serseriler tarafından öldürülmesinden sonra gelişen fantastik olayları anlatmaktadır. Daha sonra bir karga tarafından hayata geri döndürülen Eric, sevgilisinin intikamını almaya başlar.

Brandon Lee, The Crow filminde Eric Draven rolünde (1994)

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Brandon Lee'nin ölümü de, babasının ölümü gibi ani ve beklenmedik bir şekilde olmuştur. Lee, The Crow filminin çekimlerinin bitmesine sekiz gün kala, 31 Mart 1993 tarihinde, çekimler sırasında yanlışlıkla doldurulmuş bir silah ile vurularak ölmüştür. Olay, Lee'nin evlenmesine yalnızca iki hafta kala meydana gelmiştir.[1]

Brandon Lee'nin ölümünden sonra nişanlısı Eliza Hutton ve annesi, The Crow filminin yapımcısı Alex Proyas'den filmi tamamlayıp yayınlanmasını istemiştir. Bunun üzerine son sahneler Brandon Lee olmadan tamamlanmış ve film bu şekilde yayınlanmıştır. Günümüzde 4. serisi de yayınlanan film büyük bir hayranlık uyandırmış ve kült bir yapım olmuştur [kaynak belirtilmeli].

Ölümünden sonra Brandon Lee'nin mezarı babası Bruce Lee'nin mezarının yanına yapılmıştır.

Brandon Lee ve Babası Bruce Lee'nin ABD'deki mezarları

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2007.