Bran Kalesi

Koordinatlar: 45°30′54″K 25°22′02″D / 45.51500°K 25.36722°D / 45.51500; 25.36722
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bran Kalesi
Kalenin güney cepheden görünümü
Harita
Genel bilgiler
TürKale
KonumBran, Braşov yakınlarında, Romanya
Koordinatlar45°30′54″K 25°22′02″D / 45.51500°K 25.36722°D / 45.51500; 25.36722

Bran Kalesi (Rumence: Catelul Bran; Almanca: Törzburg; Macarca: Törcsvár), Romanya'da Bran yakınlarında ve Braşov'un yakın çevresinde bulunan ulusal anıt ve sınır nişanıdır. Kale Erdel Prensliği ve Eflak sınırları arasındadır. Yaygın adıyla yazar Bram Stoker'ın hayali karakteri olan Drakula ile ilgi "Drakula'nın Kalesi" olarak da bilinir. Bununla beraber Stoker'ın bu kale hakkında bilgisi olduğuna dahil herhangi bir kanıt yoktur, ancak Stoker'ın Drakula'yı oluştururken Kazıklı Voyvoda'dan ilham aldığına dair bir çağırışım yapılabilir. Nitekim kale Osmanlılara karşı savunma amaçla inşa edilmiştir. Efsane ile ilgili diğer kaleler arasında yine Romanya'daki Poenari Kalesi ve Corvin Kalesi de vardır.

Kale şu anda turistlere açık bir müze olarak hizmet vermekte, Kraliçe Marie tarafından toplanan mobilya ve sanat eserlerini sergilemektedir. Turisteler kendi başlarına ya da bir rehber eşliğinde kale içinde tur atabilirler. Tepenin aşağısında geleneksel Romanya köylülerinin yapılarının (kulübe, ahır, vs.) sergilendiği bir açık hava müzesi bulunur.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

1212 yılında Töton Şövalyeleri yılda bir milyondan fazla tacirin geçtiği Burzenland'deki dağ vadisinin girişinin karşısına takviye amacıyla tahtadan bir kale inşa ettiler fakat kale 1242 yılında Moğollar tarafından yıkıldı. Bran kalesi hakkındaki ilk dokümanlar I. Louis tarafından 19 Kasım 1377 yılında Braşov Saksonlarına masrafları ve emek gücünü kendilerinin karşılaması koşulu ile taştan bir kale yapmalarına izin vermesi ile görülür. 1438-1442 yılları arasında kale Osmanlı İmparatorluğu'na karşı savunulmuş, daha sonraları Erdel ve Eflak arasından geçen dağa gümrük olarak kullanılmıştır. Kısaca gümrükler kurulduğu sırada Eflak'ın Büyük Mircea tarafından kurulduğuna inanılır. Eflak hükümdarı Vlad Ţepeş'in (Kazıklı Voyvoda) 1448-1476 yılları arasında Bran Geçidinden birkaç kere geçmiş olmasına rağmen kale tarihinde önemli bir rol oynamamıştır. Kale Macar Krallığına aitti fakat Kral Wladyslaw'a borcunu ödemediği için 1533 yılında kale yönetimi Braşov şehrine geçmiştir. 18. Yüzyılın ortalarında Bran kalesi askeri olarak stratejik bir rol üstlendi.

1920 yılında kale Romanya Krallığı'nın resmi ikametgâhı oldu. Kraliçe Marie'nin favori mekanı ve inzivaya çekildiği yer oldu. Kale kızı Prenses lleana'ya miras kaldı ve 1948 yılında komünist rejim tarafından kraliyet ailesinin kovulması ile ele geçirildi.

2005 yılında Romanya hükûmeti zorla ele geçirilen mülklerin sahiplerine iadesi ile ilgili özel bir yasayı yürürlüğe geçirdi. Böylece bir yıl sonra Bran Kalesi Prenses llenaa'nın oğlu ve mirasçısı Dominic von Habsburg'a verildi.

2007 yılının Eylül ayında Romanya Parlamentosu adına araştırma yapan komiteye kalenin Arşidük Dominic'e iadesinin yasal olmadığına ve Romanya mülk ve veraset yasasının çiğnendiğine hüküm getirdiler. Buna karşın 2007 yılının Ekim ayında Romanya Anayasa Mahkemesi parlamentonun konu hakkındaki dilekçesini reddetti. Ek olarak Romanya hükûmeti 2007 yılının Aralık ayında tazminin yasalarla tam uyum içinde olmasını ve tazmin sürecinin yasallığını ve geçerliliğini düzenleyen yasayı tazeledi.

18 Mayıs 2009'da kalenin yönetimi hükûmetten Arşidük Dominic'e ve kız kardeşleri Maria-Magdalena Holzhausen ile Elisabet Sandhofer'a geçti. 1 Haziran günü Habsburg ülkenin ilk özel müzesi olarak yenilenmiş kaleyi halkın ziyaretine açtı.

Fotoğraflar[değiştir | kaynağı değiştir]