Boztepe Burnu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Boztepe Burnu, Sinop Burnu veya 19. yüzyılın son dönemlerine kadar bilinen adıyla Laz Limanı,[1] Sinop il merkezinin büyük bir kısmının da içinde bulunduğu bir yarım adadır. İnceburun üzerinden çıkan bir burun gibidir. Burnun başından sonuna kadar uzunluğu yaklaşık 8–9 km'dir. Güney yakasından Gerze, kuzey yakasından Hamsilos'un girişi, Akliman ve Başkaya Burnu görülebilir.

Burnun eskiden bir ada olduğu bilinmektedir, ancak adayla kara arasındaki kanal Selçuklular zamanında doldurularak kapatılmıştır. Kanalı yeniden açma projesi gündemdedir.

Burnun güney tarafı Karadeniz'in Türkiye sınırları içinde kalan kısmın tek doğal limanıdır. Burun başlangıç noktasına yakın bir yerde 200 m genişliktedir. Doğu ucunda bir deniz feneri bulunur. Kuzeydoğu yakası kayalıktır ve denizin dibinde pek çok uçurum bulunur. Bu yaka denizcilik bakımında tehlikeli sayılılır; buna rağmen, liman olarak kullanılmıştır. Bu kayalık uçurumların içinde denizden girilebilen bir sürü mağara vardır, görülebilenlerin çoğu da insanların girebileceği büyüklüktedir. Burnu dolaşan bir yol vardır. Aynı zamanda Sinop'un büyük bir turizm merkezi olan Karakum (diğer adıyla Nisiköy) da burnun üzerindedir.

Antik Çağ'da, burnun ada olduğu zamanlarda, liman olarak hep burnun kuzey yakası kullanılırdı. Ada, bir volkanik adadır. Ayrıca, Boztepe Burnu'na halk arasında "Ada" da denilmektedir. Ada, ismini bu sönmüş volkan tepesinden almaktadır. Hıdırlık Tepesi'nin zirvesi kuzey tarafta denize çok yakın olmasına rağmen 187 m'dir. Bunun nedeni, kuzey ve kuzeydoğu yakasında çok sayıda uçurumlarun bulunmasıdır. Asıl zirve, Türk Radarı'na bağlı bölgenin içindedir.

Biri Boztepe, diğeri Hıdırlık Tepesi ile Boztepe arasında olmak üzere iki radar, savaşlarda Rusya'yı izleyebilmek amacıyla kurulmuştur ve bu radarlardan biri Birleşik Krallık, biri ABD tarafından yapılmıştır. Ancak, ABD tarafından yaptırılmış olan radar günümüzde Türkiye'ye aittir ve Rusya'yı izlemek için kullanılmamaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Süleyman Uygun (2021). "Ordu ya da Laze Limane". dergipark.org.tr. 17 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2022.