Boylu, Varto

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.54, 10 Ağustos 2016 tarihinde Hiroşi (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17463299 numaralı sürüm (Gerekçe:Tarihçe bölümüne uygun ekleme yapınız.)
Boylu
Harita
Muş
Muş
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlMuş
İlçeVarto
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu Bölgesi
Rakım1760 m
Nüfus
 (2000)
 • Toplam507
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0436
İl plaka kodu49
Posta kodu49600
Resmî site
YerelNET

Boylu, ( Kürtçe: Kêrs veya eski adıyla Kêrs köyü ) Muş ilinin Varto ilçesine bağlı bir köydür.

Tarih

Cumhuriyet döneminde isim olarak boylu köyü ,osmanlı döneminde kêrs olarak isimlendirilmiş,ermeniler döneminde vartan,olarak isimllendirilmiş ve hata şehir olarak yerleşim alanı olarak yaşanmış ve persler kara koyunlular zamanın da ise "mes kale"si olarak olarak ismini almıştır ve. Halen o isim sıkça kulanilmaktadir ve kalenin daban bedenleri halen koyun hemen yaşam alanı içindeki takriben 200m yükseklik teki kayanın üzerinde yapı duvarları ve oyuklar bulunmaktadır dönem dönem küçük çapta yapılan kazılarda bizans ve perslere ait paralar kap kaçaklar çıktığı görülmüş tür Kaya'nin dört metre yukseligine kadarki bazı oyuk evler oda şeklinde on metre kare kadar halen olduğu gibi durmaktalar zamanla bezirgan yol geçirirmiş halen deriz reya bazirgana dediğimiz patika yolu mezre dediğimiz mevkiden geçer ben çok iyi hatırlarım mesela pişta kele dedimiz yer kalenin arkasındaki tepeye derdik ve hata ayriyeten kevire meskale dedigimz Kaya'da kaleden üçyüz metre soldan kaleye göre aşağıdadır bu isimler suregele bize kadar gelmiştir belkide ileriki zamanlarda bir üniversteye baş vurulur resmi olarak kalenin kazısında yapılır köyde Avrupa'ya göçten dolayı yüzde otuzbeş nüfus ancak kalmıştır.

Kültür

köy halkı, kürtçe'nin kurmanci lehçesini konuşan kürtlerden oluşmaktadır.

Coğrafya

Muş iline 65 km, Varto ilçesine 11 km uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2000 507
1990 632
1985 600

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur, sağlık evi vardır fakat faal değildir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt değildir; köylülerin kendi imkânlarıyla, ezilmiş toprak taştan yapılmıştır. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

geçim kaynağı tamamen avrupada calısan gurbetçilerdir.tarım ve hayvancılığın tamamen bittiği biliniyor.köyde pek yerleşim yoktur.avrupadan gelen sermaye ile vartoda arazi alınıp oraya yerleşmişlerdir.çoğuda su anda vartoda esnaf olarak çalışmaktadır.