Bosna Ulusal Gurur Hareketi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bosna Ulusal Gurur Hareketi
Bosanski pokret nacionalnog ponosa
Kuruluş tarihi5 Ocak 2009
MerkezSaraybosna
İdeolojiNeo-Nazizm
Boşnak milliyetçiliği
Aşırı milliyetçilik
Üçüncü görüş
Avrupa şüpheciliği
Sekülerizm
Sırp karşıtlığı
Hırvat karşıtlığı
Antisiyonizm
Siyasi pozisyonAşırı sağ
Resmî renkler              
İnternet sitesi

Bosna Ulusal Gurur Hareketi (Boşnakça: Bosanski pokret nacionalnog ponosa) Bosna-Hersek'te Neo-Nazi bir siyasi örgüttür. 5 Ocak 2009'da Saraybosna'daki milliyetçiler tarafından kuruldu.[1][2][3] Örgüt, Bosna-Hersek Federasyonu'nun şehirlerindeki şubeleri aracılığıyla hareket eder.[4]

Hedefler ve program[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Boşnakların Bosna'sı – sadece Avrupa'nın genetik ve kültürel mirasına mensup insanlar, Boşnaklar da dahil, Bosna vatandaşı olabilir.[5]
  2. Bosna Boşnaklar tarafından yönetilmeli – Boşnaklar Bosna'daki diğer halklara boyun eğmemelidir ve bu da Boşnak olmayanların iktidar mevkilerinde bulunmalarını engellemeleriyle ulaşılacaktır.
  3. Ülke Boşnakların refahı için yönetilmeli – bütün siyasi kararlar Boşnaklar için en iyi olmalıdır. Boşnaklara zarar verecek tüm kararlar reddedilmelidir.
  4. Benzersiz amaç – Devletin örgütlenmesi, Boşnakların yararına mümkün olduğunca giden modern bir politikayla yönetilmelidir. Politika yetkinlik ve sorumluluk üzerine inşa edilmelidir ve görevi nüfusa hizmet etmektir.
  5. Ülkenin tam bağımsızlığı – Diğer ülkelerle bazı alanlarda iş birliği yapılabilir ancak Bosna'nın bağımsızlığına zarar verecek herhangi bir sözleşme olması söz konusu değildir.
  6. Güvenli, laik devlet – Güvenlik, sosyal temellerden biri olmalıdır. Devlet laik olmalı, bu yüzden din devletten ayrılmalı, yasalara tabi olmalı, kamusal yaşamdaki etkisini azaltmalı ve devlet otoritelerinin din ile karışmasını önlemeli.
  7. İfade ve görüş özgürlüğü – Tüm sorular tartışmalar için özgür olmalı, bilim özgür olmalı, devletin kontrolü yoluyla kişisel bütünlüğün kısıtlanması, suçlu olmayan kişiler için olmamalıdır.
  8. Doğal kaynaklar Boşnakların elinde – Boşnakların kontrolü altındaki kaynaklar önemli doğal kaynaklardır, elde edilen tüm kârlar yurtdışına değil, özel çıkarlar için kullanılmalıdır.
  9. Ulusal kurul ve sosyal adalet – Sınıfların bölünmesi, yaratıcılığa ve üretkenliğe saygı duyulan ve hiçbir toplum grubunun diğerinin pahasına ilerleyemeyeceği bir sınıf topluluğu ile değiştirilmelidir.
  10. Hayvanların ve doğanın korunması – Bosna güvenli ve savunulması gereken değerli ve eşsiz bir doğaya sahiptir. Çevrenin her şekilde yok edilmesi ve hayvanların öldürülmesi kesinlikle yasaklanmalıdır. Gıda endüstrisi ve hayvanların tutulduğu ve kullanıldığı diğer endüstriler etik açıdan sürdürülebilir olmalıdır.

Sembol[değiştir | kaynağı değiştir]

Hareketin logosu, Bosna-Hersek Cumhuriyeti'nin arması ile logonun ortasındaki kılıç gibi bazı eklemeler içeriyor.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ BPNP. "The movement". 6 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2014. 
  2. ^ Abrašmedia. "Rise of BPNP Nationalism". abrasmedia.info. 11 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2014. 
  3. ^ BPNP. "Statute of the movement". 6 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2014. 
  4. ^ BPNP. "Branches". 6 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2014. 
  5. ^ BPNP. "Attitudes of the movement". 6 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2014.