Bosna-Hersek Komünist İşçi Partisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bosna-Hersek Komünist İşçi Partisi
Radničko-komunistička partija Bosne i Hercegovine
Радничко-комунистичка партија Босне и Херцеговине
KısaltmaRKP-BiH
Genel sekreterGoran Marković
KurucuGoran Marković
Kuruluş tarihi2000
MerkezBijeljina
Gazete(ler)Özgürlük Sesi
İdeolojiKomünizm
Öz-yönetim
Luxemburgizm
Yugoslavizm
Anti-milliyetçilik
Siyasi pozisyonSol
Uluslararası üyelikUluslararası Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı
Belediye370 / 7,991
İnternet sitesi
Bosna-Hersek

Bosna Hersek Komünist İşçi Partisi (Hırvat alfabesi: Radničko-komunistička partija Bosne i Hercegovine - RKP-BiH; Sırp Kiril alfabesi: Радничко-комунистичка партија Босне и Херцеговине), 2000 yılında kurulan ve Bosna-Hersek'te faaliyet yürüten komünist parti.[1][2] Bölgenin milliyetçiliğine ve Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin dağılmasına şiddetle karşı çıkmaktadır.

Başlıca amaçlarından bazıları, işçi özyönetiminin ve katılımcı demokrasinin getirilmesinin yanı sıra sosyalist federal bir Yugoslavya'nın kurulmasıdır. Parti Josip Broz Tito'yu eleştirdiği için Yugo nostaljisine sahip olmadıklarını vurgulamaktadır.

Parti sosyalizmin demokratik olmasını ve Sovyetler Birliği ile birlikte diğer eski komünist hükûmetlerin sistemlerine şiddetle karşı çıkılması gerektiğine inanır. Özellikle Rosa Luxemburg ve Antonio Gramsci'nin görüşlerine önem verir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Levi-Jakšić, Maja (2012). Proceedings of the XIII International Symposium SymOrg 2012: Innovative Management and Business Performance (İngilizce). University of Belgrade, Faculty of Organizational Sciences. s. 410. ISBN 9788676802555. 
  2. ^ "Šta hoće komunisti za Bosnu i Hercegovinu?" (Boşnakça). 3 Haziran 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2020.