Boom Beach

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Boom Beach
GeliştiriciSupercell
YayımcıSupercell Bunu Vikiveri'de düzenleyin
PlatformlarAndroid
iOS
Çıkış26 Mart 2014 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
TürStrateji
ModÇok oyunculu

Boom Beach, Android ve iOS cihazlarda oynanabilen strateji temalı mobil oyundur.[1] Supercell tarafından geliştirilmekte olan oyun; 11 Kasım 2013 tarihinde Kanada'da, 26 Mart 2014 tarihinde ise dünya genelinde piyasaya sürülmüştür.[2]

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Boom Beach, diğer düşman adalarına saldırmak için birlikler üretip onları güçlendirmeye ve diğer oyuncuların saldırılarına karşı koymak için savunma binaları inşa edip onları geliştirmeye dayalı bir oyundur.

Oyun bu yönleriyle Supercell'in bir başka oyunu olan Clash of Clans'a benzer. Bununla beraber, Boom Beach'in öyküsü devasa bir takım adada geçer.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncunun oyundaki ana hedefi; bir yandan üssünü geliştirirken, bir yandan da çevresinde bulunan diğer düşman adalarını fethetmektir.

Kara Muhafızlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kara Muhafızlar, hedefleri oyunun geçtiği takımadalardaki adaları işgal edip adaların yerlilerini köleleştirmek olan bir askeri güçtür. Oyuncu aslında oyuna Kara Muhafızlar'ı durdurmak için gönderilmiştir. Oyuncu Kara Muhafızlar'ın adalarını fetheder. Daha sonra Kara Muhafızlar bu adaları tekrar işgal eder. Ve böyle devam eder. Oyuncu adaları her fethettiğinde ödüller ve zafer puanı kazanır.

Gerçek oyuncular Kara Muhafızlar'ın kiralanmış ücretli askerleri şeklinde tanımlanır. Yani oyuncu Kara Muhafızlara karşı savaşıyorken aynı zamanda diğer oyuncuların Kara Muhafızı olmaktadır.

Teğmen Hammerman[değiştir | kaynağı değiştir]

Kara Muhafızlar'ın komutanıdır. Oyunun baş kötüsüdür. Kara Muhafızlar'ın çoğu üssünü kendi tasarlamıştır.

Oyunda kısa boylu, kare burunlu, çatık kaşlı, kırmızı ve siyah renkli bir üniforma giyen, teğmenlik rütbesi farklı bir şekilde yakasında olan bir adam olarak tasvir edilir. Ayrıca Hammerman, şapkasında, kemerinde ve sol üst cebinde Kara Muhafızlar'ın simgesini taşır.

Garip bir şekilde, Teğmen Hammerman sistematik bir şekilde adaları sürekli fethetmesine, onca üs tasarlamasına rağmen senelerdir rütbe alamamıştır.

Boom Beach, 14 Haziran 2017'de YouTube kanalından bir video yayınladı. Bu videoda Teğmen Hammerman'in başta hiç arkadaşı olmayan, yalnız ve mutsuz biri olduğu görülüyordu. Daha sonra aklına bir fikir geldi. Üs tasarlayıcısını açacak ve bu sayede beraber üs tasarlayabileceği bir sürü arkadaşı olacaktı. Videonun sonunda verilen link, gerçekten de normal insanların bu siteye girip Kara Muhafız üsleri tasarlamasına imkan vermiştir.

Hammerman'in HQ Adaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Teğmen Hammerman, takımadalarda 10 üsse sahiptir. Bu adalara "Hammerman'in HQ Adaları" denir. Hammerman’ı mağlup etmek her seferinde 5 Zafer puanı kazandırır.

Bu adalarda herhangi bir silah kısıtlaması olmadığı gibi bu üslerde benzersiz silahlar da mevcuttur.

MMG-9000[değiştir | kaynağı değiştir]

Katliam Makineli Tüfeği 9000, Makineli Tüfeğin gelişmiş bir versiyonudur. Sadece bazı Hammerman üslerinde çıkar.

MMG 9000’in normal bir makineli tüfekten daha uzun bir menzili vardır. Birinci seviye bir MMG 9000’in 12.000 canı ve saniye başına 85 hasarı vardır. Bu değer yaklaşıktır. Eğer birlikler MMG’ye yakın bir pozisyonda duruyorlarsa, MMG saniyede 850 kadar hasar verebilir.

Süper Havan Topu 3000[değiştir | kaynağı değiştir]

Süper Havan Topu, havan topunun yükseltilmiş versiyonudur ve kör noktası yoktur.Birinci seviye süper havan topunun 10.000 canı ve saniye başına 250 hasarı vardır.

Hammerman'in HQ Adaları'ndan biri fethedildiğinde oyuncu 5 zafer puanı kazanır. Ayrıca üslerden biri fethedildiğinde, haritadaki birçok köyde havai fişek gösterileri olur. Normalde, yalnızca geri kurtarılan köylerde bu gösteriler düzenlenir.

Dr. T[değiştir | kaynağı değiştir]

Kara Muhafızlar için çalışan, yarı deli, yaşlı, kibirli ve kötü kalpli bir mucittir. Bodur, gözlerini göstermeyen siyah gözlükler takan biridir. Oyunun geçtiği takımadalardaki bazı adalarda üsleri vardır. Bu üslere belli aralıklarla gelir ve oyuncular belli bir süre içinde onu yenmeye çalışarak ödüller kazanır. Aynı zamanda Dr. T, her ay bütün takımadayı yok etmek için bir "Mega Yengeç" robotu tasarlar. Oyuncu kademe kademe ilerleyerek bu robotu yok etmeye çalışır. Her başarılı olunan kademede oyuncu daha fazla ödül kazanır.

Albay Gearhart[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyundaki üçüncü kötü karakterdir. Kırmızı üniformalı, başlığında ve kemerinde kendi simgesini taşıyan bir kadın olarak tasvir edilir. Takımadada bir silah fabrikası üssüne sahiptir ve oyuncu bu üssü yok ettiğinde Yüzbaşı Everspark adlı kahraman açılır. Üs fethedildikten sonra her 6 günde bir gelir ve bu geliş 21 saat sürer. Albay Gearheart’ı aktif edebilmek için Lt.Hammerman’in 45 HQ seviyeli üssünü gerekir.

Karargah[değiştir | kaynağı değiştir]

Karargah, oyundaki en önemli binadır. Bir ada üssünün karargahı yok edildiği anda o üs yıkılır. Karargah yükseldikçe; yeni birimler, yeni gambot özellikleri, yeni binalar inşa edebilme gibi birçok özelliği sağlar. 18 Ağustos 2020 tarihinde gelen güncellemeyle en fazla yükseltilebileceği seviye 23'ten 24'e çıkmıştır.

Savunma Binaları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Keskin Nişancı Kulesi: Oyunda ilk inşa edilen savunma binasıdır. Tek bir birime yüksek hasar verir. Clash of Clans'taki okçu kulesine benzer. En fazla 23. seviyeye yükseltilebilir.
  • Havan Topu: Orta menzilli bir binadır. Alan hasarı veren toplar atar. Bununla birlikte kör noktası vardır, yakınına vuramaz. Clash of Clans'taki havana benzer. Oyunun 2. savunmasıdır. En fazla 24. seviyeye yükseltilebilir.
  • Makineli Tüfek: Orta menzillidir. Aynı anda birkaç birliğe hasar verir. Oyunun 3. savunmasıdır. En fazla 23. seviyeye yükseltilebilir.
  • Top: Orta menzillidir. Tek bir birime çok yüksek hasar verir. Bu da onları ağır ve zırhlı düşmanlara karşı ideal bir silah yapar fakat bu silah, kalabalık piyade gruplarına karşı o kadar etkili değildir. Tanklara iki kat hasar verir.Oyunun 4. savunmasıdır. Clash of Clans'taki topa benzer. En fazla 23. seviyeye yükseltilebilir.
  • Alev Silahı: Çok büyük miktarda hasar verir. Kısa menzillidir. Vurduğu birimler bir süre daha yanmaya devam eder. Oyundaki 5. savunmadır. En fazla 21. seviyeye yükseltilebilir.
  • Boom Topu: Oldukça yıkıcı hasarlar veren fakat doldurulması uzun süren bir silahtır. Canı yüksek olan birliklere karşı koymak için idealdir. Tanklara iki kat hasar verir. Oyunun 6. savunmasıdır. En fazla 17. seviyeye yükseltilebilir.
  • Roketatar: 5 Saniyede 6 roket ateşleyebilen, askeri birimler için oldukça tehlikeli uzun menzilli savunma birimidir. Uzun mesafeden düşmana saldırabilir, ama yakın mesafeden düşmana saldıramaz, aynı Havan Topu gibi kör noktası vardır. Oyundaki 6.savunmadır. En fazla 15. seviyeye yükseltilebilir.
  • Şok Atar: Düşman birliklerini hem kısa süreliğine donduran hem onlara zarar veren bir binadır. Oyundaki son savunma binasıdır. En fazla 10. seviye olabilir.

Birlikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Piyade Er: Oyundaki ilk birliktir. Canları ve verdikleri hasarları az olmakla birlikte, sayıları çok olduğunda etkili olurlar.Çıkarma gemilerinde en az yer kaplayan birimdirler.

Mavi üniformalı, botlu, çevresinde mavi bir bez bant olan yeşil bir kask takmış, açık tenli, elinde tüfek olan bir adam olarak tasvir edilir.

  • Ağır Silahlı: Karargah ikinci seviyeye yükseltildiğinde açılır. Oyundaki en yüksek cana sahip birimlerden biridir. Çok fazla hasar veremezler, bu yüzden daha çok diğer birimleri korumak için kullanılırlar.

Başına kırmızı bir bandana takmış, uzun, kaslı, koyu tenli, elinde bir makineli tüfek tutan bir adam olarak tasvir edilir.

  • Zooka: Karargah 5.seviye olduğunda açılan uzun menzilli birliktir. Yüksek saldırı gücüne sahip olmakla birlikte canı ve hızı azdır.

Siyah saçlı, mavi gömlekle açık kahverengi bir şort giymiş, kulaklık takmış ve omzuna asılmış bir bazuka asılı olan açık tenli bir kadın olarak tasvir edilir.

  • Savaşçı: Karargah binası 8. seviye olduğunda açılan, elinde silah yerine bir kristal çekiç bulunan ve bununla binalara saldıran bir birimdir.Oyundaki en hızlı birimdir. Her vurduğu darbede kendini biraz iyileştirir.

Beyaz saçlı, boynunda altın bir takı ve elinde bir mavi kristal çekiç bulunan, kaslı bir adam olarak tasvir edilir.

  • Tank: Karargah seviyesi 11 olunca açılan uzun menzilli saldırı birimidir. Saniye başına saldırı gücü fazla olsa da Toplar (Top ve Boom Topu) ve Boom Mayını tarafından 2 kat hasar alır. Tanklar karaya çıkmak için fazladan enerjiye ihtiyaç duyarlar. Her tank için 2 GAMBOT enerjisi kullanılır.

Keskin kenarlı, mavi bir tank olarak tasvir edilir. Ayrıca her tank, kızıl saçlı, mavi üniformalı bir kadın tarafından sürülür.

  • Sıhhiyeci: Karargah binası 15.seviye olunca açılır. Saldırı birimi değildir. Diğer birlikleri iyileştirmeye çalışır.

Mavi üniformalı, bir el çantası taşıyan, gözlük ve kask takan, açık tenli bir adam olarak tasvir edilir.

  • El Bombacısı: Karargah binası on altıncı seviye olunca açılır. Alan hasarı veren el bombaları atar. Uzun menzilli ve yavaştır. Önüne yerleştirilen birlikler, attığı bombalar yüzünden zarar görebileceği için dikkatli kullanılmalıdır.

Gövdesi ve elleri kalan vücuduna göre daha büyük olan, kahverengi bir ceket giymiş ve üzerinde bombalar olan bir kayış takmış, bıyıklı bir adam olarak tasvir edilir.

  • Meşale: Karargah binası on sekizinci seviye olunca açılır. Tanka benzemekle beraber meşale ondan daha hızlıdır, ancak tanktan daha kısa bir menzile sahiptir. Ayrıca meşale, tank gibi top atmaz, alev püskürtür. Tanklar gibi, Meşaleler de karaya çıkmak için fazladan enerjiye ihtiyaç duyar. Her bir meşale için 8 GAMBOT enerjisi kullanılır.

Kırmızı renkli, namlusunun altında yanan bir çakmak bulunan, arkasında da bir tüp taşıyan, tanka benzeyen bir makine olarak tasvir edilir.

  • Dondurucu: Kilidi 20. seviye Karargahta açılan, düşman binalarına dondurucu ışınlar atarak onları yavaşlatan ve orta kararda hasar veren bir birimdir. Orta hıza ve menzile sahiptir. El bombacısının attığı bombaların oyuncunun birliklerine zarar vermesi gibi, dondurucunun donduran ışını da oyuncunun birliklerine yanlışlıkla zarar verebilir ve onları dondurabilir.

Üzerinde mavi renkli kışlık kıyafetler ve kırmızı botlar olan, elinde sırtındaki çantaya kabloyla bağlı bir dondurma makinesi olan bir kadın olarak tasvir edilir.

  • Topçu: Karargah binası 20. seviyeye yükseltildiğinde açılır. Oyundaki en uzun menzilli birimdir. Uzun ve isabetli atışlar yaparak yüksek hasar verir. Ancak canı azdır. Ayrıca her topçunun karaya çıkartılması için üç GAMBOT enerjisi gerekir.

Yaşlı, kısa boylu, elinde bir top atıcı ve sırtında mermileri olan bir adam olarak tasvir edilir.

  • Meka: Oyuna 18 Ağustos 2020 tarihli "Karargah Binası 24 Güncellemesi" ile gelmiştir. Kilidi 22. seviye Karargah binasında açılır. Oyunun en dayanıklı birimidir. Her bir Meka'nın karaya çıkartılması için 6 GAMBOT enerjisi kullanılır.

4 metre boyunda, iki kolunda makineli tüfekler taşıyan, mavi bir makine olarak tasvir edilir.

Kahramanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kahramanlar, özel güçlere sahip birliklerdir. Kilitleri dördüncü seviye Karargah binasında açılır. Her defada sadece bir tanesi kullanılır. Her kahraman, iki saldırı türüne sahiptir:bir "Kahraman Özelliği" ve üç "Kahraman Yeteneği".

Brick[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk kahramandır. Karargah 4. seviyeye yükseltildikten sonra "terk edilmiş kulübe"nin tamir edilip "kahraman kulübesi"ne dönüştürülmesiyle açılır. Yeşil üniformalı, sarı saçlı, tüfekli bir adam olarak tasvir edilir.

Kahraman Özelliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni bir binaya kilitlendiğinde otomatik olarak o binaya yüksek hasarlı bir bomba atar.

Kahraman Yetenekleri[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. Parçalı Bomba: Çavuş Brick, patlayıp daha küçük bombalara bölünen parça tesirli bir el bombası atar.Bu yetenek yükseltildikçe ilk patlama hasarı ve parçaların patlama hasarı artar.
  2. Demir Gibi İrade: Birliklerin canı biraz yükselir ve aldıkları hasar bir süreliğine azalır. Bu yetenek yükseltildikçe, yeteneğin kazandırdığı can, önlediği hasar ve etkin olduğu süre artar.
  3. Savaş Emirleri: Birlikler bir süreliğine daha hızlı ilerler ve daha fazla hasar verir. Bu yetenek yükseltildikçe birliklerin hız ve hasar bonusları artar.[3]

Dr. Kavan[değiştir | kaynağı değiştir]

Dr. Kavan; Hammerman’ın 25. seviye karargahı yok edilerek açılabilir. Bu Hammerman üssünü bulmak için 7. seviye radar gerekir. Birlikleri iyileştirmeye odaklanan bir kahramandır ve sıhhiyecilere benzer. Beyaz saçlı ve bıyıklı,asasının ucunda ve boynundaki kolyesinde yeşil taşlar bulunan, şortlu bir adam olarak tasvir edilir.

Kahraman Özelliği[değiştir | kaynağı değiştir]

İyileştirdiği birimlerin aldığı hasar bir süreliğine azalır. Dr. Kavan yükseltildikçe önlediği hasar miktarı artar.

Kahraman Yetenekleri[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. Kristal Yaratıklar: Dr. Kavan kristal yaratıklar çağırır. Bu yaratıklar yaralı askerleri iyileştirir. Yetenek yükseltildikçe çağrılan yaratık sayısı artar.
  2. Buz Kalkanları: Dr. Kavan menzil dahilindeki birimlere geçici kalkanlar sağlar. Bu kalkanlar belirli bir süreliğine etkindir; süre dolduğunda veya belirli bir miktar hasar aldıklarında yok olurlar. Yetenek yükseltildikçe kalkanlar güçlenir.
  3. Taze Kan: Savaş alanında ölen askerlerden bazılarını hayata döndürür. Eğer yetenek kullanıldığında ölmüş asker yoksa veya ölmüş askerler hayata geri döndürülemiyorsa piyade er çağrılır.[4]

Yüzbaşı Everspark[değiştir | kaynağı değiştir]

Yüzbaşı Everspark’ın kilidi, Albay Gearheart’ın Savaş Fabrikası üssü keşfedilip yok edilerek açılır. Bu üs radar 15. seviye ise bulunabilir. Kızıl saçlı, elinde özel bir silahı bulunan bir kadın olarak tasvir edilir.

Kahraman Özelliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Belli aralıklarla çantasından üç robot yaratık çıkartır. Yüzbaşı Everspark yükseldikçe yaratıkların çağrılma hızı artar.

Kahraman Yetenekleri[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. Yaratık Sürüsü: Yüzbaşı Everspark; bir yaratık ordusu çağırır.Bu yetenek yükseltildikçe çağrılan yaratık sayısı artar.
  2. Patlayıcı Paketi: Yüzbaşı Everspark; yakındaki bir savunma binasına önemli ölçüde, etrafındaki binalara ise daha az hasar veren bir bomba atar. Bu yetenek yükseltildikçe patlayıcıların verdiği hasar artar.
  3. Uzaktan Kumanda: Yüzbaşı Everspark; yakınlardaki bir savunma binasını geçici olarak ele geçirip güçlendirir. Bu yetenek yükseltildikçe ele geçirilen binanın hasar bonusu artar.[5]

Er Bullit[değiştir | kaynağı değiştir]

Teğmen Hammerman'in 55. seviye üssü yok edilerek açılabilir. Bu üs 19. seviye radar ile keşfedilebilir. Özel bir üç namlulu tüfeği olan, yüzünde öfkeli bir ifade olan, atletli bir adam olarak tasvir edilir.

Kahraman Özelliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Er Bullit'in tek bir vuruşla alabileceği maksimum hasar miktarı sınırlıdır. Bu sayede Er Bullit hiçbir zaman tek atışta savaş dışı kalmaz.

Kahraman Yetenekleri[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. Sataşmak: Savunma binalarının dikkatini bir süreliğine üzerine çekerek diğer askerleri korur. Ayrıca bu süreçte aldığı hasar miktarı azalır. Bu özellik yükseltildikçe kahramanın aldığı hasar miktarı da azalır.
  2. Enerji İçeceği: Özellik kullanıldığında Er Bullit'in saldırı hızı artar ve kaybettiği canların bir kısmını geri doldurur. Bu özellik yükseltildikçe Er Bullit'in kazandığı hız ve can artar.
  3. Şok Yumrukları: Özellik etkinleştirildiğinde, Er Bullit ilk hedefine atlar ve yumruklamaya başlar. Şok Yumrukları, hedef binanın ve arkasındaki binaların bir süreliğine devre dışı kalmasına neden olur. Ayrıca asıl hedef bina belirli bir miktar hasar alır. Bu özellik yükseltildikçe binaların devre dışı kalma süresi ve ilk binaya verilen hasar artar.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Supercell's new title is winning over gamers". 24 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2016. 
  2. ^ "Clash of Clans dev releases Boom Beach". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2016. 
  3. ^ "Kahraman Profili-Çavuş Brick". 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. 
  4. ^ "Kahraman Profili - Dr. Kavan". 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2020. 
  5. ^ "Kahraman Profili-Yüzbaşı Everspark". 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2020. 
  6. ^ "Kahraman Profili-Er Bullit". 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2020.