Bolton Metropoliten Borough

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bolton Metropoliten Borough
Metropoliten Borough of Bolton
Bolton Town Hall: Bolton Metropoliten Borough idare merkez binası
Bolton Metropoliten Borough arması
Arma
Bolton Metropoliten Borough, Greater Manchester ve İngiltere içinde konumu
Bolton Metropoliten Borough, Greater Manchester ve İngiltere içinde konumu
ÜlkeBirleşik Krallık Birleşik Krallık
Kurucu Ülkeİngiltere İngiltere
BölgeKuzey Batı İngiltere
KontlukGreater Manchester
Yüzölçümü
 • Toplam139.80 km²
Nüfus
 (2019)
 • Toplam287,550
 • Yoğunluk1,877/km²
Zaman dilimiUTC±00.00 (BAS)
 • Yaz (YSU)UTC+01.00 (BAYS)
Alan kodları01204, 01942, 0161

Bolton Metropoliten Borough (İngilizce: Metropolitan Borough of Bolton), Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Kuzey Batı İngiltere bölgesinde tek seviyeli "metropoliten borough" statülü bir yerel idare birimidir. Bu yerel idare biriminin merkezi bu yerel idare bölgesi içinde en büyük yerleşke olan Bolton kentidir.[1]

Bolton Metropoliten Borough metropoliten yerel idare bölgesi 1972'de kurulup 1974'te resmen ortaya çıkmadan önce aynı alanda 19. yüzyıl ve daha önceki yasalarına göre kurulmuş olan şu değişik yerel idare birimleri bulunmaktaydı: "Bolton Kontluk Beldesi (County Borough)", "Fulwood Şehirsel Bölgesi" ve hepsi Lancashire Kontluğu içinde bulunan "Farnworth Belediye Bölgesi", "Horwich Şehirsel Bölgesi", "Westhoughton Şehirsel Bölgesi", "Blackrod Şehirsel Bölgesi", "Kearsley Şehirsel Bölgesi", "Little Lever Şehirsel Bölgesi ve "Turton Şehirsel Bölgesi"nin Bradshaw, Bromley Cross, Dunscar, Egerton ve Harwood köyleri.

Bolton Metropoliten Borough yüzölçümü 139.80 km² ve en son 2008 nüfus tahminine göre bu sınırlar içindeki nüfus 262,800 kişidir.

İdare sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yerel idare sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bolton Metropoliten Borough törensel Greater Manchester Metropoliten Kontluğu'na bağlıdır. Fakat bu konsey 1986'da lağvedildikten sonra tek seviyeli "metropoliten borough" yerel idaresi birimine dönüşmüştür. Fakat bu durum büyük stratejik konular üzerinde kararlar almayı çok zorlaştırdığı için Nisan 2011'de tekrar "Greater Manchester"de ekonomik gelişme, yenileştirme ve ulaşım için yetkiler ve fonksiyonlarla "Greater Manchester Birleşik Yerel İdare (Greater Manchester Combined Authority)" adlı ama üyeleri, seçimle gelmeyerek, alt-yerel-idare temsilcilerinden oluşan bir yörel idare kurumu ortaya çıkartılmıştır.

Bolton Metropoliten Borough altında "semt/köy" adı verilebilecek "civil parish" idareleri bulunmaktadır. Bu görev ayrımı Birleşik Krallık'ta genel bir standart yerel idare ayrımı olmayıp "semt/köy idaresi (civil parish)" kurmak bir üst yerel idarenin kararına bağlıdır ve bu alt yerel idarelere verilecek görev ve yetkiler çok sınırlıdır.

"Bolton Metropoliten Borough Yerel İdare Konseyi" "semt/köy idaresi (civil parish)" sistemini çok sınırlı bir şekilde kullanmayı tercih etmiştir. Böylece şu üç tane "semt/köy (cıvıl parish)" alt-yerel idarelerini kurmuştur: Blackrod Horwich ve Westhoughton. Bu türlü "semt/köy (civil parish)" alt-yerel idareleri kurulmayan semt/köyler merkez Bolton kenti, Farnworth, Kearsley, Little Lever ve South Turton'dur.

Yerel idare konseyi siyasi görünümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Bolton Metropoliten Borough Yerel İdare Konseyinde 60 tane yerel idare meclis üyesi bulunur. Bu üyeleri seçmek için şehir alanı 20 yerel seçim bölgesine bölünmüştür

Mayıs 2011 Bolton Metropoliten Borough Konseyi yerel seçimlerinde İşçi Partisi 5 yeni üye kazanmıştır. Böylece bu konseyde "İşçi Partisi"nden 35 üye, Muhafazakâr Parti'den 20 üye ve 5 üye ile Liberal Demokrat Partisi'nden 5 üye bulunmaktadır ve 'Bolton Metropoliten Borough Konseyi'nin idaresi İşçi Partisi kontrolündedir. "İşçi Partisi"nden Clifford MorrisBolton Metropoliten Borough Yerel İdare Konseyi lideridir.

Bolton Metropoliten Borough 1974'te kurulmasından sonra genellikle her iki yılda bir törensel görevlerle, siyasi olmayan, bir "Belediye Başkanı (Mayor)" da seçmektedir.

Demografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik Krallık'ta nüfus sayımları 10 yılda bir yapılmaktadır ve 2011 sayımı yapılmış olmakla beraber sonuçlar daha belli olmamıştır. Eldeki en son 2008 nüfus tahminine göre Bolton Metropoliten Borough için nüfus 262,800 kişidir.[2] Bu yerel idare birimini merkezi olan Bolton'da ise nüfus 139,403 kişidir.[3]

Bolton Metropoliten Borough hukuken 1972'de kurulmakla beraber, o zaman içine dahil olan eski yerel idareler için nüfus sonuçları elde bulunduğu için, yapılan yeni hesaplarla Bolton Metropoliten Borough sınırları içindeki nüfusun 10 yıllık nüfus sayımlarına göre nasıl değiştiği bulunmuştur. Bolton Metropoliten Borough için nüfus sayımlarına göre nüfusun gelişmesi şu gösterimde izlenebilir:[4]

Kişi

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bolton Metropoliten Borough'nun şu şehirlerle resmî kardeş şehir anlaşmaları vardır:

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bu belki bir karışıklık yaratmaktadır. Ama "Bolton Metropoliten Borough" bir yerel idare birimi ve "Bolton" bir coğrafi bir yerleşke adı olduğunun anlaşılması gerekir. Yerel idare birimi olan "Bolton Metropoliten Borough" alanı "Bolton" coğrafi biriminden büyüktür ve "Bolton" coğrafi birimi dışında bulunan irili ufaklı yerleşkeleri de içine alır.
  2. ^ "Bolton Resident Population Estimates by Ethnic Group (Percentages)". Office for National Statistics. 2 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2011. 
  3. ^ "UK Towns with Populations over 100,000". LoveMyTown. 10 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2009. 
  4. ^ Kaynak: Borough_of_Bolton#Population change

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]