Boğazköy, Karacabey

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Boğazköy
Harita
Bursa
Bursa
Ülke Türkiye
İlBursa
İlçeKaracabey
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam423
 • YoğunlukYazları Her Bölgeden Gelen İnsanlardan Dolayı Aşırı Derede Yoğun Olup Kışları Çok Az Bir Topluluktan Oluşur/km²
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0224
Posta kodu16700
Resmî site
[2]

Boğazköy, Bursa ilinin Karacabey ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahallenin kuruluşunda ismi Eski Çiftlik'tir. Daha sonra Boğazköy olarak kayıtlara geçmiştir. Yeniköy sahiline (5 km) uzaklıktadır. Karacabey'e uzaklığı 24 km'dir. Boğazköy 1973 yılında Artvin 'den ve Samsun'dan gelip bölgede çiftliği bulunan Ertuğrul Ağadan arazi alan birkaç ailenin çabalarıyla kurulmuş mahalledir. Boğaz köylüler satın aldıkları çiftlik topraklarını hisselere bölerek kendi aralarında pay etmişler. Sonra yolun iki yakası boyunca uzanan evler yapıp meyve ağaçları dikmişler. Boğazköy'ü tercih etmelerinin nedeni ise Artvin'in yeşil coğrafyası ile benzeşmesidir. Mahallede gürcü kökenli hane sayısı fazladır. Düğünlerde gürcü adet ve geleneklerini yaşatmaya devam eden Boğazköylüler, mahallenin kuruluşunu kutlamak için her yıl özel bir gece düzenlerler. Boğazköy ile Bayramdere mahallesi arasında kalan bölgede Orman İşletmesine bağlı "Sülün Üretme İstasyonu" ve "Ovakorusu Ayı Barınağı" mevcuttur.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Boğazköy Bursa'ya 90 km, bağlı bulunduğu Karacabey'e 24 km uzaklıktadır. Mudanya Dağları'nın batı uzantısı olan Karadağ'ın eteklerinde kuruludur. Mevsimsel olarak 4 mevsimide kendi özellikleriyle yaşayan bölgede Karadağ'da ıhlamur, kestane, defne ve meşe ağaçları bolca bulunur. Boğazköy ile Marmara denizi arasında kalan 4–5 km'lik ova şeridinde yer alan dalyan gölde sazan ve turna balığı mevcuttur. Susurluk ve Nilüfer nehirleri Boğazköy sınırlarına yakın bir noktada birleşerek Boğazköy sınırlarında Marmara Denizi'ne dökülürler.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2023 354
2007 346
2000 423
1997 414

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]