Bleach bölümleri listesi (1. sezon)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Başka dilden çevrilmekte Bu sayfa, İngilizce List of Bleach episodes (season 1) maddesinden çevrilmektedir.
Siz de yardım etmek istiyorsanız ya da çeviri yarıda kalmışsa, çalışmaya katılan kişilerle veya çeviri grubu ile iletişime geçip, sayfanın durumunu onlara sorabilirsiniz.
Sayfanın geçmişine baktığınızda, sayfa üzerinde çalışma yapanları görebilirsiniz.

Şinigami Ajanı (死神代行篇 Shinigami Daikō Hen?), Bleach anime dizisinin ilk sezonu. Noriyuki Abe tarafından yönetilen bölümler TV Tokyo, Dentsu ve Studio Pierrot tarafından yapıldı.[1] Viz Media'nın İngilizce yayınında sezonun adı, The Substitute olarak çevrildi.[2] Bölümler Tite Kubo'nun Bleach manga dizisinin 20 bölümünden uyarlanmıştır. Bölümlerin konusu, Ichigo Kurosaki'nin bir Soul Reaper olması ve Soul Reaper Rukia Kuchiki'nin görevlerini üstlenmesinden sonra yaşadığı maceraları içermektedir.

Sezon ilk olarak Ekim 2004'ten Şubat 2005'e kadar Japonya'da TV Tokyo'da gösterildi. Dizinin İngilizce yayını ilk kez Eylül 2006 ile Ocak 2007 arasında yayınlandı. Dizi hem YTV'nin Bionix, hem de Bionix'ten bir gün önce Cartoon Network'ün Adult Swim yayın kuşağında[3]gösterildi. Sezon Birleşik Krallık'ta Eylül 2007'de AnimeCentral'da yayınlanmaya başladı.[4]

The episodes use three pieces of theme music: one opening theme and two ending themes. The opening theme is Orange Range's single "Asterisk".[5] The ending theme for the first thirteen episodes is "Life is Like a Boat" by Rie Fu,[5] while the remaining seven used "Thank You!!" by Home Made Kazoku.[6]

The arc was released on five DVD compilations, each containing four episodes of the show. They were released in Japan from February 2, 2005 to June 1, 2005.[7] Viz Media's release of the DVDs was made from November 5, 2007 to July 31, 2007.[2][8] The first of these compilations, with art featuring the series main character Ichigo Kurosaki, was nominated at the American Anime Awards in 2007 for best DVD package design.[9] A DVD collection box, containing all twenty episodes of the arc, was released by Viz Media on October 30, 2007.[10] Manga Entertainment released two DVDs containing the first season in the United Kingdom on November 5, 2007 and March 3, 2008.[11][12] A compilation of these two volumes was released on May 5, 2008.[13]

Şablon:TOC limit

Bölüm listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Başlık Orijinal yayın tarihi İngilizce yayın tarihi[14]
1 "Bir Şinigami Olduğum Gün"
"Shinigami ni Natchatta Hi" (死神になっちゃった日) 
5, October 2004 8, September 2006
Ichigo Kurosaki turuncu saçlı, kahverengi gözlü, ruhları görebilen on beş yaşında bir lise öğrencisidir. Küçük bir kızın ruhunu bir Hollow'dan korumaya çalışırken, kötü niyetli ruhla bir Soul Reaper arasındaki çarpışmaya tanık olur. Daha sonra, Ichigo odasında tekrar o kadınla karşılaşır. Kendini Rukia Kuchiki olarak tanıtan kadın, Ichigo'ya ruh temizleyici Soul Reaper'ların temel hedefini anlatır. Bu sırada "hollow" döner ve Ichingo'nun evine saldırır; bu sırada Rukia yaralanır. Ichigo ailesini korumak için umutsuzca Rukia'nın gücünü kendisine alır ve Hollow'u başarıyla yenmek için bir Soul Reaper olur. 
2 "Şinigami'nin Görevi"
"Shinigami no Oshigoto" (死神のお仕事) 
12 Ekim 2004 (2004-10-12) 15, September 2006
Rukia'nın okula kaydolduğunu ve kendisiyle aynı sınıfta olduğunu fark ettikten sonra Ichigo, Rukia'nın güçlerini kaybettiğini ve onları geri kazanana dek onun yerine geçmesi gerektiğini öğrenir. İlk başta bu sorumluluğu reddetmesine karşın, yeniden bir "hollow" ile karşılaşırsa onu görmezden gelemeyeceğini fark edince sonunda kabul eder. 
3 "Ağabeyin Dileği, Kız Kardeşin Dileği"
"Ani no Omoi, Imōto no Omoi" (兄の想い、妹の想い) 
19 Ekim 2004 (2004-10-19) 22 Eylül 2006 (2006-09-22)
Ichigo, sınıf arkadaşlarından biri olan Orihime Inoue'nin, onun ağabeyinin ruhu tarafından gizlice takip edildiğini ve ruhun bir "hollow"a dönüştüğünü keşfeder. Fakat görevini yerine getirmede tereddüt eder. Ichigo'nun gücünü tekrardan kullanmak zorunda olmasına karşın, "hollow"ları öldürmekten duyduğu vicdan azabı sona erer ve sonunda bir vekil Soul Reaper olarak amacına teslim olur. 
4 "Lanetli Papağan"
"Noroi no Inko" (呪いのインコ) 
26, October 2004 29, September 2006
Ichigo'nun arkadaşı Yasutora "Chad" Sado, küçük bir çocuğun ruhunun içinde yaşadığı lanetli bir sultan papağanını sahiplenir. Lanet, çocuğun ruhunun izini süren bir "hollow" yüzünden kuşa sahip olan herkesin başına felaketler getirir. Chad "hollow" tarafından saldırıya uğrar, fakat Rukia'nın yardımıyla "hollow"la çarpışırlar. 
5 "Görünmez Düşmanı Döv!"
"Mienai Teki o Nagure!" (見えない敵を殴れ!) 
2, November 2004 6, October 2006
With Rukia's help, Chad fights the hollow despite not being able to see it. Ichigo eventually arrives and defeats the hollow, but unlike the previous hollows that simply dissolved and went to the Soul Society, the gates of Hell appear and capture the hollow. The spirit that inhabited the cockatiel is released to move on to the Soul Society. 
6 "Ölüm İçin Mücadele! Ichigo vs. Ichigo"
"Shitō! Ichigo VS Ichigo" (死闘!一護VSイチゴ) 
9, November 2004 13, October 2006
In order for Ichigo to transform into a Soul Reaper when Rukia is not around, she purchases some soul candy from the Urahara Shop for him. However, the candy is actually a modified soul, an artificial warrior from the Soul Society created to destroy hollows. Once inside Ichigo's body the modified soul goes on a rampage, ruining Ichigo's social image. 
7 "Greetings from a Stuffed Lion"
"Nuigurumi kara Konnichiwa" (ぬいぐるみからコンにちは) 
16, November 2004 20, October 2006
Ichigo confronts the modified soul possessing his body, but is then distracted by an emerging hollow. Together, they defeat the hollow. When Kisuke Urahara, the merchant who sold Rukia her gigai, comes for the "defective" merchandise, Ichigo takes the modified soul back. He places the modified soul into a stuffed lion plushie and names it "Kon". Meanwhile in the Soul Society, another Soul Reaper is sent to track down Rukia, who has spent too much time in the living world and needs retrieving. 
8 "June 17, Memories in the Rain"
"Roku Gatsu Jū-shichi Nichi, Ame no Kioku" (6月17日、雨の記憶) 
23, November 2004 27, October 2006
Ichigo and his family visit their mother's grave on the anniversary of her death. While there, the Soul Reaper sent for Rukia attacks them because she broke the Soul Society law by giving Ichigo her powers. The battle halts when Ichigo's sisters Karin and Yuzu are attacked by a huge hollow. 
9 "Unbeatable Enemy"
"Taosenai Teki" (倒せない敵) 
30, November 2004 3, November 2006
Ichigo confronts the hollow, who is revealed as the Grand Fisher, the hollow who killed Ichigo's mother. In a fit of rage, Ichigo defeats the hollow, but does not manage to kill it. The Soul Reaper sent after Rukia leaves with a warning when he witnesses Ichigo's strength. 
10 "Assault on Trip at Sacred Ground!"
"Burari Reijō Totsugeki no Tabi!" (ぶらり霊場突撃の旅!) 
7, December 2004 10, November 2006
When popular TV star/spirit medium Don Kanonji transforms a spirit into a hollow during an exorcism, Ichigo is forced to clean up the mess. Upon the hollow's defeat, Don Kanonji is shocked to realize what he has done. With a little cheer-up from Ichigo, Don Kanonji is back to his old self again, and calls Ichigo, despite Ichigo's objections, his new apprentice. 
11 "The Legendary Quincy"
"Densetsu no Kuinshī" (伝説のクインシー) 
14, December 2004 17, November 2006
While on another hollow fighting mission, Ichigo encounters Uryū Ishida, a fellow classmate belonging to a clan known as the Quincy, humans that can use spiritual power to manifest a bow to fight hollows. Uryū declares himself an enemy of all Soul Reapers and challenges Ichigo to a competition of hunting hollows. 
12 "A Gentle Right Arm"
"Yasashii Migiude" (やさしい右腕) 
21, December 2004 24, November 2006
The contest between Ichigo and Uryū has lured hundreds of hollows into Karakura Town, endangering many of Ichigo's friends. Chad is forced to fight a hollow in order to save Karin. During the battle he is finally able to see the hollow clearly, and develops a new ability, an armored right arm capable of firing energy blasts. 
13 "Flower and Hollow"
"Hana to Horō" (花とホロウ) 
28, December 2004 1, December 2006
The situation worsens as more hollows appear in the human world, attacking the school where Orihime and her friends are. While defending them, Orihime develops her own power, the Shun Shun Rikka, a group of fairy-like creatures coming from the hairpins given to her by her brother, and defeats the hollow. Afterward, Urahara takes in Orihime and Chad to help them with their new powers while Rukia and Ichigo confront Uryū. 
14 "Back to Back, a Fight to the Death!"
"Senaka Awase no Shitō!" (背中合わせの死闘!) 
11, January 2005 8, December 2006
The legion of hollows force Ichigo and Uryū to team up in combat while the others watch. A giant hollow called a Menos Grande arrives on the scene, and is driven away after Ichigo inflicts a wound assisted by power from Uryū. However, he releases too much spiritual power in the process. The strain of his powers causes Ichigo to lose consciousness, and Uryū saves him by releasing the excess energy through his bow. 
15 "Kon's Great Plan"
"Kon no Uhauha Daisakusen" (コンのウハウハ大作戦) 
18, January 2005 15, December 2006
Tired of mistreatment from Ichigo, Kon runs away to find a better owner. But he finds his abuse continuing from girls due to his freaky nature. Ichigo makes an effort to befriend Uryū but is rebuffed. Rukia becomes conflicted with her attachment with humans. Rather than endanger Ichigo, she runs away to face the newly-arrived hunters from the Soul Society. 
16 "Encounter, Renji Abarai!"
"Abarai Renji, Kenzan!" (阿散井恋次、見参!) 
25, January 2005 22, December 2006
Ichigo faces off against the Soul Reaper Renji Abarai. Renji triggers his initial release, gaining the advantage by releasing his zanpakutō, and Ichigo finds himself overwhelmed fighting a fully trained Soul Reaper. 
17 "Ichigo Dies!"
"Ichigo, Shisu!" (一護、死す!) 
1, February 2005 5, January 2007
Ichigo makes a comeback against Renji, overwhelming him. Just when Renji is about to fall, Byakuya Kuchiki, Rukia's brother, steps in and defeats Ichigo with overwhelming pace. Rukia returns to the Soul Society so that Ichigo can be spared death, and Ichigo is left dying, with his power stripped from him. He is then saved by Urahara, who agrees to help him rescue Rukia, who faces the death penalty in the Soul Society. Ichigo, however, must agree to train with Urahara to regain his powers. 
18 "Reclaim! The Power of the Shinigami!"
"Torimodose! Shinigami no Chikara!" (取り戻せ!死神の力!) 
8, February 2005 12, January 2007
As his last day of school ends, Ichigo is upset to discover that no one except for Orihime, Chad and Uryū seems to remember Rukia, due to a mind wipe imposed by the Soul Society. He begins his training at the Urahara Shop, first battling the shop's girl assistant, Ururu Tsumugiya to regain control of his spirit body. As the training enters stage two, Ichigo's soul is cut from his body and thrown into a pit. He must regain his Soul Reaper powers within three days, or risk becoming a hollow. Meanwhile, Yoruichi Shihōin, a talking cat, offers to train Chad and Orihime to control and enhance their powers so they can join Ichigo to go to the Soul Society and rescue Rukia. 
19 "Ichigo Becomes a Hollow!"
"Ichigo, Horō ni Ochiru!" (一護、ホロウに墜ちる!) 
15, February 2005 19, January 2007
In the Soul Society, Rukia’s sentence is moved up and she only has twenty five days left. In the pit, Ichigo battles through the agony of the process of becoming a hollow. His transformation is almost complete as he enters his own mind, coming face to face with his inner spirit, Zangetsu, who helps him unleash the Soul Reaper powers he was born with. In a powerful display, Ichigo emerges from the pit with his Soul Reaper uniform on, wearing the mask of a hollow. Breaking the mask off, Ichigo enters the next stage of his training, that is to fight Urahara. 
20 "Gin Ichimaru's Shadow"
"Ichimaru Gin no Kage" (市丸ギンの影) 
22, February 2005 26, January 2007
While fighting Urahara, Ichigo learns that Zangetsu is the name of his zanpakutō. Upon learning the name, the sword transforms into a much more powerful version and he unleashes an energy blast which knocks off Urahara's hat, completing the third stage in his training. Orihime and Chad, meanwhile, finish their training with Yoruichi. The entire group, including Uryū, who has been training alone, set out for the Soul Society using a gate Yoruichi and Urahara made. 

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Özel
  1. ^ "ぴえろ BLEACH =ブリーチ=" (Japonca). Studio Pierrot. http://pierrot.jp/title/bleach/staff.html. Erişim tarihi: 7 Nisan 2009. 
  2. ^ a b "VIZ Media . products - Bleach - Vol. 1 (DVD)". http://www.viz.com/products/products.php?product_id=6112. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2007.  Viz media product info for Bleach DVD collection 01 on the Viz website.
  3. ^ "Adult Swim Picks up Bleach". Anime News Network. 30 Mart 2006 (2006-03-30). http://www.animenewsnetwork.com/news/2006-03-30/adult-swim-picks-up-bleach. Erişim tarihi: 12 Nisan 2009 (2009-04-12). 
  4. ^ {{Web kaynağı|url=http://www.animenewsnetwork.com/news/2007-09-13/uk's-animecentral-channel-launches-on-sky-digital |başlık=UK's AnimeCentral Channel Launches on Sky Digital |tarih=13 Eylül 2007 (2007-09-13) |yayımcı=Anime News Network |erişimtarihi=12 Nisan 2009 (2009-04-12)
  5. ^ a b "BLEACH~ブリーチ" (Japonca). TV Tokyo. 2004-09-25 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20040925002611/http://www.tv-tokyo.co.jp/anime/bleach/staff.html. Erişim tarihi: 8 Nisan 2009. 
  6. ^ "BLEACH~ブリーチ" (Japonca). TV Tokyo. 7 Şubat 2005 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20050207042739/http://www.tv-tokyo.co.jp/anime/bleach/staff.html. Erişim tarihi: 8 Nisan 2009. 
  7. ^ "死神代行篇" (Japonca). Aniplex. http://www.aniplex.co.jp/bleach/dvd/dvd01.html. Erişim tarihi: 2009-12-31. 
  8. ^ "Bleach, Vol. 5 (DVD)". Viz Media. http://www.viz.com/products/products.php?product_id=6704. Erişim tarihi: 2009-01-17. 
  9. ^ George, Richard (2007-02-13). "NYCC 07: Viz Anime Dominates Award Noms". IGN. http://comics.ign.com/articles/764/764384p1.html. Erişim tarihi: 26 Mart 2007. 
  10. ^ "VIZ Media . products - Bleach Uncut Season 1 (DVD Box Set)". Viz Media. http://www.viz.com/products/products.php?product_id=7184. Erişim tarihi: 25 Aralık 2007. 
  11. ^ "Bleach - Series 1 Part 1". Amazon.com. http://www.amazon.co.uk/dp/B000W2FIAI/. Erişim tarihi: 14 Nisan 2011. 
  12. ^ "Bleach - Series 1 Part 2". Amazon.com. http://www.amazon.co.uk/dp/B0010LAZVW/. Erişim tarihi: 14 Nisan 2011. 
  13. ^ "Bleach Complete Series 1". Amazon.com. http://www.amazon.co.uk/dp/B0013URJV4/. Erişim tarihi: 14 Nisan 2011. 
  14. ^ "Bleach (English Dubbed) Season 1, Ep. 1 "Bleach 1"". Amazon.com. http://www.amazon.com/gp/product/B0011UJXPQ. Erişim tarihi: 18, February 2011.