Bizimkiler (dizi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bizimkiler
Dizinin logosu
FormatTelevizyon dizisi
TürAile
SenaristUmur Bugay
YönetmenYalçın Yelence (454 bölüm)
Erkavim Yıldırım (5 bölüm)
BaşrolErdal Özyağcılar
Ayşe Kökçü
Engin Şenkan
Ercan Yazgan
Mehmet Akan
Savaş Dinçel
Oktay Sözbir
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı15
Bölüm sayısı459 (bölümleri listesi)
Yapım
YapımcıGüner Namlı (İlk 3 sezon)
Metin Duru
(4-15. sezon)
Umur Bugay
(4-15. sezon)
Mekânİstanbul, Kadıköy
Gösterim süresi50-60 dakika
Yapım şirketiBugay Yapım
(4-15. sezonlar)
Ar Ajans (ilk 3 sezon)
Yayın bilgileri
KanalTRT 1 (1989-1994)
Star TV (1994-1999, 2002)
Show TV (1999-2002)
Görüntü formatı4:3
Ses formatıStereo
Yayın tarihi7 Ocak 1989 - 27 Ekim 2002
DurumuSona erdi
Kronoloji
İlişkili programlarYazlıkçılar
(1993-1998)

Bizimkiler, Bugay Film ve Ar Ajans imzalı, 1989-2002 yılları arasında (13 yıl) 15 sezon kesintisiz olarak yayımlanmış aile türündeki Türk televizyon dizisidir. En çok sezona sahip olan ikinci Türk dizisidir. Toplam 15 sezondan oluşan dizi, 459. bölümü ile sona erdi.

Bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizinin başlıca oyuncularından bazıları

Bizimkiler, 1976 yapımı Kapıcılar Kralı filminin senaryosunu yazan Umur Bugay'ın daha sonra bu filmdeki karakterleri geliştirmesiyle ortaya çıktı.[1] Bir apartmanda yaşayan ailelerin kendi aralarında ve çevreleriyle yaşadıkları ilişkileri komik bir dille anlatıyordu.[2]

Dizinin ilk sezonlarındaki hikâyesi Şükrü'nün Erdal Özyağcılar (1989-1997), Savaş Dinçel (1997-2002) çekirdek ailesi, akrabaları ve apartmanda bulunan birkaç karakter etrafında geçerken, seneler geçtikçe ana hikâyenin ekseni kaymış, oyuncu kadrosu değişmiş, apartman kalabalıklaşmış ve dizide ön plana çıkan bir aile veya karakter kalmamıştır. Bununla birlikte, birçok değişim geçiren dizi için çekirdek kadrosundan ve genel havasından bir şey kaybetmediği söylenebilir. Dizinin çoğu bölümü Şükrü'nün oğlu Ali'nin (Atılay Uluışık) o bölüm hakkında anlattıklarıyla biterdi. Yani aslında, Bizimkiler dizisi hep Ali'nin anlattıklarından izlenirdi.

Dizinin ilk iki yılında Şükrü'nün ağabeyi Şevket rolünde Cihat Tamer yer almıştır. Daha sonra alacaklarının verilmemesi nedeniyle diziyi bırakan Tamer'in yerine bu role Engin Şenkan getirilmiştir. 1997'de Erdal Özyağcılar, Delikanlı adlı dizide oynamaya başlama kararı nedeniyle, Bizimkiler'in (aynı zamanda o dönem rol aldığı bir diğer dizi olan Şehnaz Tango'nun da) kadrosundan çıkmış ve yerine bir başka oyuncu, Savaş Dinçel gelmiştir.

Dizinin ilk üç sezondaki yapımcısı Güner Namlı'dır. Namlı, ilk iki sezonda, Şükrü'nün Almanya'daki arkadaş ve iş ortağı Tarık rolüyle oyunculuk da yapmıştır. Sonraki yapımcıları ise sırasıyla Metin Duru ve Umur Bugay olmuştur.

Şükrü'nün ailesi dışında ilk sezonlarda dizinin önde gelen karakterlerinden bazıları apartman yöneticisi Sabri Bey (Mehmet Akan), kapıcı Cafer (Ercan Yazgan), "Katil" Yavuz (Aykut Oray), "Sarhoş"/Baykuş Cemil (Uğurtan Sayıner), Cafer'in kayınbabası Halil/Halil Pazarlama (Oktay Sözbir), Sabri Bey'in eşi Ayla Hanım (Meral Çetinkaya), muhasebeci Ergun (Erdinç Dinçer) idi. İlerleyen sezonlarda Çaycı Abbas (Hikmet Karagöz),Yengeç Hüseyin (Savaş Yurttaş), Tak Tak Sedat (Salih Kalyon), Davut Usta (Selçuk Uluergüven), Doktor Türkan (Güler Ökten), Halis (Ali Uyandıran), "Tahta kafa" Raşit (Erdoğan Tuncel), Muvaffak Hoca (Zihni Göktay), Şair Cenap (Rutkay Aziz) ve "İbrikçi" Sıtkı (Cezmi Baskın) gibi yeni karakterler diziye eklenmiştir.

Dizide rol alan hayvanlar da ilgi odağı olmuştur: Özge'nin ilk bölümlerdeki köpeği Cincan, Cafer'in jako cinsi papağanı Maşuk (Maşuk rolündeki papağanlardan ilki kırmızı iken ikincisi gri renkliydi, bu papağanı Nevzat Çankara seslendirmiştir.), Davut ustaların köpeği Abadi, Yavuz'un dövüşçü horozu Prens, Ayla Hanım'ın kedisi Tontoş ve Şükrülerin muhabbet kuşu Canım.

Dizinin çekimleri devam ederken vefat eden oyuncular da olmuştur. Bu oyunculardan ilki Nazım'ın arkadaşı Faik rolündeki Yavuzer Çetinkaya (1992) olmuştur. Kısa süre sonra Nazım rolünü canlandıran Yaman Okay, 1997 sezonunda Hüsnü Başaran rolünü canlandıran Orhan Çağman, 2000 sezonunda Şükrü ve Şevket'in anneleri Leyla Başaran rolünü canlandıran Güzin Özipek, 2001 sezonunda Sabri Bey'in kayınvalidesi, Büyük Hanım Suna rolündeki Latife Saruhan ve 2002 sezonunda Yengeç Hüseyin rolünü canlandıran Savaş Yurttaş dizideki rolleri devam ederken vefat etmişlerdir.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizinin dış çekimlerinin gerçekleştirildiği Kozyatağı'ndaki Şale Apartmanı.

Dizinin 454 bölümüne yönetmen olarak Yalçın Yelence imza atmıştır. Dizinin künyesinde yönetmen sıfatıyla yer alan diğer isim Erkavim Yıldırım ise 5 bölüm süren son sezonun yönetmenliğini üstlenmiş ve dizi 459. bölümü ile sona ermiştir.

Dizinin yapımcısı Umur Bugay aynı zamanda senaryo yazarıydı. Bugay, 27.900 sayfada toplam 24.500 sahne ve 388.495 diyalog yazdı. Dizinin araştırma ve öyküleme çalışmaları sekiz kişilik yazar grubu tarafından yapıldı; senaryo yazımına daha sonra Sulhi Dölek de katıldı. 14 yıl ekranlarda kalan Bizimkiler 15 sezon ve 459 bölüm olarak toplam 5 bin 60 dakika yayımlandı. Teknik ekip 2.325 günü sette geçirdi. Çekimlerde 5 bin kasede 2 bin 500 saatlik kayıt yapıldı.[3]

Dizinin dış çekimleri Kadıköy, Kozyatağı'ndaki Apartmanı Şale Apartmanı'nda gerçekleştirilmiştir.[4] Yönetmen Yalçın Yelence gerçek hayatta burada oturmaktaydı.

İç çekimlerin gerçekleştirildiği Emek Apartmanı kentsel dönüşüme uğrasa da, dış çekimlerin yapıldığı Şale Apartmanı, dizideki yapıya yakın bir şekilde mevcudiyetini sürdürmektedir.

Dizinin oyuncu kadrosuyla fakat tamamen ayrı bir konu ve senaryoyla, 1993-1998 arasında Yazlıkçılar dizisi çekilmiştir.

Dizi, yayınlandığı dönemde çok büyük ses getirmiş; yüksek reyting oranlarından anlaşıldığı üzere seyircileri ekrana kilitlemeyi başarmıştır. Dizinin bu başarısı Türk yapımcıları cesaretlendirmiş, sonraki dönemlerde özel kanalların da açılmasıyla pek çok Türk yapımı dizi yayınlanmıştır. Senariste göre bu başarının ortaya çıkmasında dizideki oyuncuların hissettirdiği "samimiyet duygusu" vardır. Ayrıca senaryo, senaristin gözlem gücü ve yeteneği sayesinde çok gerçekçi bir şekilde ilerlemiş; bazı sahnelerdeki detay ve gelişmeler atlanmış ya da dizi sonunda Ali'nin yorumundan öğrenilmiş, böylece sıradan konular bile seyircide merak uyandırır hale gelmiştir. Seyirci ayrıca kendi yaşamını ve çevresini oyuncularla ve senaryoyla fazlasıyla özdeşleştirebilmiştir. Dizinin jenerik müziği ve iç müzikleri olaylarla, karakterlerle adeta özdeşleşmiştir.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bizimkiler'le ilgili en çok eleştirilen noktalardan biri 14 sene süren dizinin geniş bir hikâyesinin olmamasıdır. Sezonlar ilerledikçe dizideki karakter sayısı çoğalmış, ancak karakterler hemen her bölümde benzer davranışları sergilemiş ve aynı replikleri (Benim Adım Cemil, Sevim Koş, Dumkof vb.) kullanmıştır. Dizide Şale Apartmanı'nın dış cephesi ve apartman girişi, Sabri Bey'in evi ve Cemil-Sevim'in evi tüm sezonlarda sabit kalmışken diğer iç çekimler çeşitli dönemlerde değişik mekanlarda yapılmıştır. Mekanlar ev olduğundan ve olması gerektiği üzere oturulan evlerin değişmemesi gerekirken, uygun çekim yerleri bulunamadığından bu değişikliklere ihtiyaç duyulmuştur. Fakat senaryo akışı içinde bu değişiklikler dikkat çekmemiş, özellikle belirtilen mekanların sabit kalması seyircide diğer mekanların değiştiğine dair algıyı uyandırmamıştır. Ayrıca Şükrü ve ailesi, 6 yıl Almanya'da kalıp Türkiye'ye dönmesine rağmen ne Ali ne de Bilge dizide Almanca konuşmuştur.

Bizimkiler, "Muhasebeci Ergun" ve "Kapıcı Cafer" karakterlerinin kendilerini rencide ettiği gerekçesiyle meslek gruplarının tepkisini çekmiştir.[5] Senarist Umur Bugay ise buna "Tüm kapıcılar ya da muhasebeciler Cafer ya da Ergun değil." diyerek cevap vermiştir.

Yayın bilgileri[değiştir | kaynağı değiştir]

1989-1994 yılları arasında TRT 1'de, 1994-1999 yılları arasında ve 2002 yılında Star TV'de, 1999-2002 yılları arasında ise Show TV'de yayımlanmıştır. Tekrarları 1995-1997 yılları arasında atv'de (TRT 1 bölümleri) yayımlandı.

Dizinin InterStar ve Show TV bölümleri Turkweb TV tarafından satın alınmıştır. 2009-2010 yılları arasında Türkmeneli TV, TRT 1 bölümlerinden ilk 30 bölümü yayımlamıştır. Şu an 1989-94 yılları arasındaki bölümleri TRT'nin online uygulaması olan TRT İzle'de tekrar yayınlanmaya başlamıştır.

Oyuncu kadrosu ve karakterler[6][değiştir | kaynağı değiştir]

Şale Apartmanı'nda Yöneticilik yapanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sabri (1989-1992)

Yavuz (1992-1993)

Nazan (1993-1994)

Sabri (1994-1996)

Türkan (1996-1997)

Sabri (1997-1999)

Muvaffak (1999-2000)

Sabri (2000-2002)

(1990'daki 3 bölümde, Sabri'nin istifasıyla Cemil seçim yapılmadan geçici olarak yöneticilik yapmış fakat kalorifer kazanının yanmasıyla yöneticilik tekrar Sabri'ye geçirilmiştir.)

Oyuncu Karakter Karakterle ilgili detaylar Karakterle özdeşleşen lakap ve replikler
Başaran Ailesi
Erdal Özyağcılar (1989-1997)

Savaş Dinçel (1997-2002)

Şükrü Başaran[7] Dizinin ilk zamanlarında başroldeki karakter olmuştur. Dizi; Şükrü'nün ailesiyle beraber, İstanbul'da kooperatifine girdikleri Şale Apartmanı'na, 6 sene kaldıkları Almanya'dan, sigortacılık yapan Şükrü'nün mutlu olmadığı ve uyum sağlayamadığı gerekçesiyle, kesin dönüş yapmasıyla başlar. Babasının ısrarıyla ağabeyi Şevket'in şirketine %30 hisseyle ortak olarak şirkette genel müdürlük görevini üstlenmiştir. Ağabeyi ile, çocukluklarından beri devam eden bir alışkanlığın devamı gibi, pek çok kez anlaşmazlık yaşamış, şirketten ayrılıp farklı işler kurmayı planlamış fakat bunu bir türlü gerçekleştirememiştir. Senaristin "kendi babama benzettiğim, iyi kalpli, dürüst, sevimli ve beyefendi bir aile babası" olarak nitelendirdiği, hikâyenin en önemli ve örnek karakteridir.
Ayşe Kökçü Nazan Başaran

(1989-2002)

Şükrü'nün karısı. Eğitimli ve elitist bir karakterdir. Fransız Lisesi mezunudur; İngilizce, Almanca ve Fransızca bilmektedir. Örnek bir kadın ve anne rolündedir. Dizinin ilk sezonunda ağabeyi Nazım'la çiçekçi dükkânı açmışsa da devam eden sezonlarda ev hanımıdır. Bir dönem apartmanda yöneticilik de yapmış, çeşitli toplumsal aktivitelere katıldığı olmuştur. Aslında öyle birisi olmasa da etrafındakilere olan mesafeli tavırları, apartmandakilerle fazla samimiyet kurmaması, olan bitenlere pek karışmaması nedeniyle çevresinde "soğuk yapılı" ve "biraz kendini beğenmiş" olarak bilinir. "Şükrü'cüm"
Cihat Tamer (1989-1990)

Engin Şenkan (1991-2002)

Şevket Başaran Şükrü'nün ağabeyi. İthalat-ihracat şirketinin sahibi. Eşi Mine zengin bir aileden gelmiştir. Onun destekleriyle güçlü bir iş insanı olmuştur ve zaman zaman ekonomik sıkıntılar yaşayan, zaman zaman güzel kazançlar elde ederek başarılı olan tipik bir iş insanı profiline uygundur. Genelde güleryüzlü ve babacan olsa da aniden sinirlenen ve sertleşen mizacıyla tanınmıştır. Kardeşi Şükrü'yle sık sık kavga eder. Bazen Şükrü bazen de babası Hüsnü araya girerek onu sakinleştirir, fakat Şükrü de bazen ağabeyinden ayrılıp yeni işler kurmayı planlar. Kardeşini ve oğlunu hep kontrolü altında tutmak istemiştir. Babasını kaybettikten sonra dubleks bir ev tutup annesini ve oğlunu da yanına almıştır. "Şükrü kızdırma beni patlatırım suratına bir tane"

(Şükrü'ye) "Dangalak!"

(Ali'ye) "Kartal yeğenim"

(Cem'e) "Leylek"

(Sevindiğinde Şükrü'yü kucaklaması ve belini sakatlaması)

Müjgan Ağralı Mine Başaran

(1989-2002)

Şevket'in karısı. Zengin bir aileden gelmiştir. Gösterişi, alışverişi ve gezmeyi sever. Bohem yaşamın temsilidir. Kibirli tavırlarıyla hatırlanır. Özellikle gelini Özge ile dünürü Nimet'in arasında çoğu zaman arabulucu görevi yapmıştır. Zaman zaman Nazan'la arası bozulsa da genelde ilişkileri iyi olmuştur. Eltisi Nazan gibi aristokrat yapıda değildir.
Orhan Çağman Hüsnü Başaran

(1989-1997)

Şevket ve Şükrü'nün babası, Leyla'nın kocası. Emekli bir ağır ceza hakimidir. Görevi nedeniyle ailesiyle beraber Türkiye'nin pek çok yerini dolaşmıştır. Ağırbaşlı, sevecen bir baba ve dededir. Eski bir İstanbul beyefendisidir.30 yıllık hakimliğinin etkisiyle çevresindeki olaylara adil ve tarafsızca yaklaşır.Ailenin en etkin kişisidir. Aile içindeki, özellikle Şevket ve Şükrü'nün arasındaki sorunların çözümünde kilit rol oynamış, onlara yol göstermiş, zaman zaman oğullarını "eşek sıpaları" diye bağırarak azarlamıştır. 8. sezonda vefatının ardından oğulları tarafından minnetle yad edilmiş ve yokluğu fazlasıyla hissedilmiştir. "Eşek sıpaları"

"Bir cigara/sigara ver bakalım"

("Sobalarında kuru da meşe yanıyor efem" isimli Denizli türküsü en sevdiği şarkıdır. Aile bir araya geldiğinde bu şarkıyı hep beraber söylerler.)

Güzin Özipek Leyla Başaran

(1989-2000)

Şevket ve Şükrü'nün annesi, Hüsnü'nün karısı. Hüsnü'yü, ailesini, oğullarını, gelinlerini, torunlarını ve bunların ilişkilerini hep kontrol altında tutmaya çalışmıştır. Şevket tarafından şakayla karışık şekilde Şükrü'yü daha çok sevdiğiyle itham edilir. Tipik bir babaanne-kayınvalide-anne karakteridir. Hüsnü'yü kaybettikten sonra evini kapatıp oğullarına taşınmayı benimseyememiş, Hüsnü'yü hep aramıştır. "Aman Hüsnü, tuttu yine inadın"
Bensu Orhunöz Bilge Başaran Cansever

(1989-2002)

Şükrü ve Nazan'ın, eğitimine Almanya'da başlayıp Türkiye'de tamamdığı konservatuvar mezunu kızları. Bazen geleneksel aile yapısına pek uymayan, rahat davranışları Şükrü ve Nazan'ı rahatsız etmiştir. İlk sezonlarda tiyatroculukla uğraşırken devam eden sezonlarda reklamcılık sektöründe çalışmıştır. Avrupa'da eğitim almış, hümanist ve döneminin çok ilerisinde bir kız çocuğu karakteridir. İlk sezonlarda Oğuz isimli tiyatrocu bir erkek arkadaşı olmuş, sonraki sezonda Osman isimli bir fotoğrafçıyla evlenmiş ve ondan ayrıldıktan sonra dizi sonlanıncaya kadar Aydın isimli tiyatrocu ve talk-show'cuyla evli kalmış, Barış isimli bir erkek çocukları olmuştur. Bilge'nin, babası Şükrü ile olan yaşantı ve diyalogları, Türk aile yapısını çok iyi betimlemiştir. (Özellikle dizinin ilk sezonlarında, beğenmediği bir şey olduğunda) "Sıfır"
Atılay Uluışık Ali Başaran

(1989-2002)

Şükrü ve Nazan'ın küçük çocukları. Dizi başladığında ortaokula giderken dizinin son sezonunda üniversiteyi bitirmiş olarak askere gitmiştir. Dizinin neredeyse tüm bölümleri, onun dizinin sonunda olanları veya olacakları yorumladığı kısa konuşmasıyla bitmiştir. Bazen haylaz bazen şımarık ama genelde sempatik davranışlarıyla hatırlanmaktadır. Dayısının etkisiyle Beşiktaşlıdır. "Tamam sahip"

(Bilge'ye) "Aydın'ın baygını"

Akın Tunç (1989-1993)

Eray Köseoğlu (1995-2002)

Cem Başaran Şevket ve Mine'nin tek çocuğu. Uzun boyu nedeniyle babası ona "Leylek" diye hitap eder. Dizi başladığında üniversiteden yeni mezundur ve Özge'yle nişanlanmıştır. Babasının şirketinin varisi konumundadır ve ilk iş tecrübesini burada edinmiştir. Karısı Özge'nin babasıyla ortak olmuş, o öldükten sonra onun işlerini yönetmiştir. Eşiyle beraber bir sene ABD'de kaldıktan sonra Türkiye'ye dönmüş, babasının şirketinde işleri yönetmeye başlamıştır. Leylek
Şale Apartmanı
Ercan Yazgan Cafer Haktanır

(1989-2002)

Apartmanın kapıcısı. İlk sezonda Cemil'in bira şişesi dolu sepeti balkondan aşağı düşürmesiyle hastanelik olmuş, burada Halil'le tanışmış, kızını kendine istemiş, alamayınca Gülsüm'ü kaçırmıştır. Sonraki dönemde kayınpederi Halil'le pek çok işte beraber çalışmış, Halil'in Sultan'la evlenmesinin ardından kendisi iş kovalamaya başlamıştır. Seyyar meyve-sebzecilik, Yavuz'un desteğiyle manavcılık ve ardından seyyar pilavcılık yapmıştır. Gözü açıktır, apartmanda herkesi idare eden, biraz dedikoducu ve laf taşıyan bir yapısı vardır. Koyu Fenerbahçelidir. Halil'in getirdiği Maşuk isminde, jako cinsi bir papağanı vardır. Çok zeki ve taklitçi olan, apartmandaki herkesi tanıyan ve hitap eden, duyduğunu taklit eden Maşuk'u Halil pek çok kez satmaya çalışmıştır. "Anaaam!"

“Buyruuuun!”

"Güül, aç kapıyı Güül"

"Alo Cafer pilav hattı buyruun!"

"Şu Türkan hanım'ın çikolatalı kahvesi de..."

"Rahat dur Gül"

"Dikeceğiz bayrağımızı, biz de kuracağız imparatorluğumuzu"

(Bir şeyi onaylarken, özellikle Sabri'ye) "Heee!"

(15 sezon boyunca aynı melodiyle ıslıkla çaldığı ''İpek mendil dane dane'' türküsü)

(Kasket ve servis sepeti)

Kapıcı Cafer

Mehmet Akan Sabri Dönmez

(1989-2002)

Huysuz ve cimri apartman yöneticisi. Emekli bando astsubayı, şef. Yalnız yaşayan dul bir emekliyken bir parkta tesadüfen Ayla ile tanışıp sancılı bir sürecin ardından onunla evlenmiştir. Sürekli parayı, çıkarlarını ve apartman yöneticiliğini düşünür. İkram ve avantalardan çok hoşlanır. Tek maaşla ev geçindirmeye çalışan bir emeklidir. Cafer'e çoğu zaman kötü davransa da zaman zaman onu korumuştur. Yavuz'dan çok korkar, apartmanda sadece ona karşı çıkamaz. Ayla hanımın fevri ve dengesiz davranışları, özellikle Nazım ve Cenap'a olan flörtöz söz ve davranışları ve savurgan harcamaları nedeniyle çok kavga etmişlerdir. Gelen öğrencilere evinde müzik ve çalgı dersleri verir, beste yapar. Ali'ye gitar, Aslı'ya keman, Halis'e org, Şengül'e usûl, Cafer'in çocuklarına müzik dersleri vermiştir. Ana çalgısı saksafondur. (Cafer'e) "Şimdi tutuyorum zaptı"

(Yavuz'a, asansör kapısını aniden açtığında) "Höst höst dağdan mı indin"

(Tontoş'a) "Pisst dolaşma sen de ayak altında pis musibet"

"Sefa ile efendim sefa ile"

(Cenap'a) "Kıllı yalıkazığı"

(Cafer ve Gülsüm'e) "Köy meydanı gibi yayılmışsınız yine buraya"

(Gülsüm'e) "Senin dilin çok uzadı"

(Ayla'ya) "Sopa değil efendim, onun adı tamburmajör"

"Ayla hanım, sözlerinize dikkat edin, beygir yok sizin karşınızda"

Meral Çetinkaya Ayla Dönmez

(1989-2002)

Sabri Bey'in karısı. Mabeyn başkatibinin torunu. Suna ve Rukneddin'in kızı. Tontoş isminde bir kedisi vardır. Ruhsal sorunları, tutarsız ve dürtüsel davranışları, yakışıklı erkeklere olan zaafı nedeniyle Sabri'yle sürekli kavga ederler. Yoğun hisler yaşadığında, sinirlendiğinde, heyecanlandığında, sevmediği insanları gördüğünde hıçkırıklara boğulmasıyla hatırlanır. (Sabri'ye, çocuk yapmadığı gerekçesiyle) "Kedi babası"

"Gel Tontoş kızım, (Sabri'ye) baban yine tepinmeye başladı."

Aykut Oray Yavuz Korkmaz

(1989-2002)

Meyve-sebze halinde kabzımal. Dizinin ilk sezonlarında apartmanla uyumsuz, saldırgan davranışlar sergilemiş, Şükrü ile kavga etmiştir. İkinci sezonda ise Şükrü'lerle ihracat işi yaptıktan sonra daha iyi anlaşmaya başlamış ve daha uysal bir karaktere evrilmiştir. Sert, korkutucu, külhanbeyi konuşmaları ve davranışları nedeniyle "Katil" olarak anılır. Genel bir hitabet zamiri olarak "Vatandaş" kelimesini kullanır. Apartmanda çoğu dönem denge unsuru olmuş, sorunları çözmüş, apartmandakilerin yardımına koşmuştur. Özellikle Sabri'ye karşı Cafer'in arkasında durmuştur. Cemil'e "Sayın Abim", Şükrü'ye "Müdürüm", Sabri'ye "Komşum", Sedat'a "Birader", sevgililerine "Ablacım", Cafer'e ve kendinden yaşça küçüklere genelde "Koçum" diye hitap eder. Bekardır, hovardalık yapmayı, gazinolara gitmeyi sever. İlk sezonlarda farklı sevgilileri olsa da sonradan Şengül isminde bir pavyon şarkıcısıyla beraber yaşamıştır. Evinde dövüştürmek için horozlar beslemiş, 1994'te bir dönem Alma-Ata'da hapis yattıktan sonra horozların hepsi ölmüş, o dönemden itibaren "Prens" ismindeki tek horozuyla beraber yaşamıştır. Sedat'ı yanında çalıştırırken pek çok kez hırsızlıklarını yakalayıp kovmuş, fakat yeniden işe almıştır. "Vatandaşa cart curt yok!"

(Cafer'e) "Kaldır şu pislikleri koçum"

(Sabri'ye) "Oynatma şu elleri komşu"

(Sedat'a) "Vatandaşa kelek ha birader?"

"Hasta etme vatandaşı"

(Şengül'e) "Kız değil o horoz, sapına kadar erkek!"

Horozcu, Katil

Uğurtan Sayıner Cemil

(1989-2002)

Eski gazeteci ve yazar. Alkol bağımlılığı ve dürtüsel davranışları nedeniyle eski işlerini yapamamakta, evde terzi eşi Sevim'e yardım etmektedir. Evinin penceresinden Cafer'e bira alması için sepet sallar, apartmana giren çıkanları takip eder, onlara sorular sorar, laf atar. Apartmanda olan bitenden haberi vardır, dedikoduları takip eder, bazen de kendisi uydurur. Uygunsuz soruları ve konuşmaları nedeniyle genellikle apartmandakileri rahatsız etmiştir. Alkol bağımlılığı nedeniyle pek çok kez tedavi olmak istemiş, fakat başarılı olamamıştır. Cenap'lar taşındıktan sonra sık sık onlara gitmeye başlamıştır. "Benim adım Cemil"

"Koş Sevim koş"

"Bizim bir ... abi/abla vardı benzetmek gibi olmasın, o da böyle gitti."

Ayyaş baykuş Cemil

Sabriye Kara Sevim

(1989-2002)

Cemil'in karısı. Terzilik yapmaktadır. Babası emekli bir generaldir. Maharetli bir terzidir. Cemil'in alkolikliği ve tutarsız davranışları onu çok yıpratmıştır. Cemil'i sürekli bir yerlerden sızıp kalmış olarak toplar. "Yine mi bira içtin Cemil, tüh Allah kahretsin"

(Cafer'e) "Yine mi bira taşıdın buna, sahtekar"

Mine Teber Gülsüm Haktanır

(1989-2002)

Cafer'in karısı, Halil'in kızı. Doktor Türkan'ın hastabakıcısı. İyi bir anne ve eştir. Cafer'e hep destek olmuş, kızlarını güler yüz ve özveriyle büyütmüştür. Üvey annesi olan Sultan'la bir araya geldiklerinde, babasının paralarını yediği gerekçesiyle kavga etmişlerdir. (Sultan'a) "Yılan sana benzer"

"Doktor olacak benim kızlarım"

Salih Kalyon Sedat

(1990-2002)

Şükrü'lerin kiracısı. Ailesiyle bir yaz tatilinde tanıştıkları Şükrü'yle diyalog kurup evine kiracı olarak yerleşmiştir. Önceleri bir bankada memurken buradan ayrılıp Şükrü'lerin şirketinde komisyonla iş yapmaya başlamış, sonra bir süre Yavuz'un yanında çalıştıktan sonra tekrar Şükrü'lerle çalışmış, ardından Yavuz'un yanında uzun yıllar kabzımal yamaklığı yapmıştır. Çok yalan söyleyen, Şükrü'nün yumuşak yüzünden faydalanan, Şükrü'yü ve özellikle Yavuz'u pek çok kez dolandıran, at yarışı ve borsa bağımlısı, çalışkan fakat dürüst olmayan bir karakterdir. "Tak abicim, internetten cızzz"

(Serpil'e) "Alıyoruz kardeşim Londra'dan villamızı"

Tak tak Sedat

Güzin Özyağcılar Serpil

(1990-2002)

Sedat'ın karısı. Bankada memur. Sedat'ın sahtekarlıkları ve yalanlarıyla uğraşmış, Sedat'ı pek çok kez Yavuz'un elinden kurtarmıştır. Fakat çoğu zaman Sedat'ın sahtekârlıklarına kısa yoldan para kazanmak hevesiyle isteyerek ya da istemeyerek ortak olmuştur. (Aslı'ya) "Koparırım senin o etlerini kız"

(Sedat'a) "Kardeşim!"

(Cafer'e) "Girme o çamurlu ayaklarınla odanın ortasına kadar"

Selçuk Uluergüven Davut Öztürk

(1992-2002)

Davut Usta. Almanya'dan kesin dönüş yapmıştır. Sıhhi tesisat ve doğalgaz ustasıdır. Uzun yıllar Almanya'da kaldığından Türk milliyetçisi bir dünya görüşünü benimsemiştir. Babacan ve iyiliksever bir karakterdir. Sabri'yle, Sabri'nin konuşma ve davranışları ("Alaman bozuntuları" gibi sözleri) ve Halis'in Ayla'ya olan davranışları (sarılmaya ve öpmeye çalışması) yüzünden zaman zaman kavga etmişlerdir. "Halt! (Alm. dur) Altı kere sekiz"

"Patlatırım enseni Dummkopf"

"Türk çocuğu gibi mertçe"

"Almanı Fransızı İtalyanı"

“O nasıl söz”

"Güzel konuş büyüklerinle, patlatırım!”

"Madam yok gözüm! Onun adı Ulviye, Türk ve Müslüman!"

(Galip'e) "Hayırsız"

Güzin Çorağan Ulviye (Almanca ismiyle Ulrike) Öztürk

(1992-2002)

Davut ustanın Alman kökenli karısı, Halis'in üvey annesi. Halis 5 yaşındayken Almanya'da Davut Usta ile tanışıp evlenmişlerdir. Alman disiplin ve anlayışına sahiptir. Almanya'dayken hasta bakıcılık yapmış, bu nedenle ihtiyaç olduğunda komşularına iğne yapmıştır. Halis'i öz oğlu gibi benimsemiştir. "Öyle olmaz ama yavrummmm"

"Nayn Davutt Dummkopf yok!"

Madam

Ali Uyandıran Halis Öztürk

(1992-2002)

Davut ustanın, akrabası olan ilk karısından doğan, zihinsel gelişim sorunları (otizmli) olan oğlu. Dürtüsel davranışları vardır. Zekasında bir sorun yoktur, hatta yüksek zekalıdır fakat nerede nasıl davranacağını bilemez. Gördüğü kadınları öpmeye çalışır. Babasının yanında ustalık öğrenmeye çalışmıştır. Galip isimli kuzeninden başka arkadaşı yoktur. Sabri'den org dersleri alır, Ayla'yı her gördüğünde sarılmaya ve öpmeye çalışır. Abadi isminde Amerikan cocker cinsi bir köpeği vardır. Davranışlarının düzelip gelişmesi için bir süre Almanya'ya gelişim kursuna gitse de bundan pek fayda görmemiştir. Dilek'e zaafiyeti vardır, sürekli "sevgilim" der. Hareketliliği arttığında annesi portakal suyu içinde sakinleştirici ilaç verir. "Öyle yumuşak yumuşak"

"Ne tatlı pembe pembe"

"Mö Gibi"

(Galip'e) "Adi!"

"Öpeyim teyze"

(Sabri'ye) "Ayla teyzem yatıyor mu öyle sıcak sıcak"

"Bööyle böyle göğüsler..."

Dummkopf Halis

Güler Ökten Türkan Şener

(1993-2002)

Apartmanda muayenehane açan dahiliye uzmanı doktor. Güler yüzlü, iyi bir hekimdir. Apartmandakilere hep yardımcı olmuş, hepsiyle gerektiğinde yakından ilgilenmiştir. Vefat eden kocasından, yurt dışında yaşayan bir oğlu vardır. Kızıl
Latife Saruhan Suna

(1993-2001)

Ayla'nın annesi, Sabri'nin kayınvalidesi. Merhum Rukneddin'in zevcesi. Mabeyn başkatibinin gelini. Eski bir İstanbul hanımefendisidir. Sabri'lere taşındıktan bir süre sonra Alzheimer hastalığına yakalanmıştır. Kendisine miras kalan Lamartin'deki evini, kendisinden "umumi vekaletname"yi alan damadı Sabri satmış ve Şale Apartmanı'ndan bir daire almıştır. Hastalığı ilerledikçe insanları ve olayları daha fazla karıştırmaya ve çevreyle olan oryantasyonunu kaybetmeye başlamıştır. (Sabri'ye) "Elleri kırılsın"

"Hakkımı helal etmem"

"Rüknettin!"

(Ayla'ya) "Sus kız kırarım bacaklarını"

"Baban gelince söylemezsem"

"Hareket ordusu mu geldi Ayla?"

Büyük hanım

Halit Akçatepe Nazif Güngör

(1998-2002)

Edebiyat öğretmeni. Öğrencilerine düşük notlar vermesi nedeniyle "sıfırcı" olarak bilinir, babasıyla bu nedenle sık sık tartışır. Geçim sıkıntısı nedeniyle geceleri taksicilik yapmıştır. Sıfırcı Nazif

Korna Nazif

Zihni Göktay Muvaffak Güngör

(1998-2002)

Emekli edebiyat öğretmeni. Nazif'in babası. Bir süre apartman yöneticiliği yapmıştır. Hakkını savunan, inatçı bir yapısı vardır. İlerleyen yaşına ve çeşitli rahatsızlıklarına rağmen mahkemelere gitmekten ve özellikle yöneticiliği aldıktan sonra Sabri ile didişmekten geri durmamıştır. "Hadi Oradan"

"Ulan Nazif"

(Sabri'ye) "Kereste Müdürü"

Hikmet Körmükçü Aysel Güngör

(1998-2002)

Nazif'in beden eğitimi öğretmeni karısı. Okulunun voleybol takımının antrenörlüğünü yapmış ve Türkiye şampiyonluğunu kazanmıştır. Okul çıkışlarında spor salonlarında eğitmenlik yapmıştır. Zıpzıp Aysel
Elif Acehan (1990-1991)

Bilge Parlak (1991-2002)

Aslı Tak Tak Sedat'ın kızı. Ali ile yaşıttır. Dersleri pek parlak değildir. Üniversiteye başladıktan sonra ailesinin arkasında durmasıyla Özgür gibi zengin erkeklerle flört etmiş, son sezonlarda bir devlet dairesinde işe başladıktan sonra Bora isminde bir memurla nişanlanmıştır. (Serpil'e) "Of anne!"
Selda Özbek Şengül

(1996-2002)

Katil'in gazino sahnelerinden aldığı sevgilisi. Fevri ve patavatsız davranış ve sözleriyle pek çok kez Katil'den uyarı almıştır. Kaset yapma hevesiyle Sabri'ye beste yaptırmış, Cenap'a şarkı sözü yazdırmıştır. Sabri'den müzik dersleri almıştır. Ayla onu gördüğünde hıçkırıklara boğulur. (Yavuz'a) "Kız katil"

(Prens'e) "Ne öyle got got got"

(Cenap'a yazdırdığı şarkı sözü) "Galata'dan at beni at beni, in Haliç'e tut beni tut beni; şafakta horoz sesi, öpüp öpüp uyandır beni"

(Ayla'ya) "Kız sen de beni görünce yine tuttu gıcığın"

Katilin eseri

Sinem Taşkan Yeşim Haktanır

(1991-2002)

Cafer'le Gülsüm'ün büyük kızı. Konuşma problemleri yaşamış, geç konuşmaya başlamıştır. Dizide doğmuş, dizi biterken ortaokula geçmiştir. Dedesi Halil ısrarla "Hafize" diye hitap eder. (Maşuk'a) "Sen sus aptal"
Simge Taşkan Banu Haktanır

(1994-2002)

Cafer'le Gülsüm'ün küçük kızı. 2 yaşına kadar devamlı ağlama sorunu olmuştur. Ablasıyla beraber büyümüştür. Dedesi Halil ısrarla "Hanife" diye hitap eder. (Cafer'e, Maşuk'u şikayet ederek) "Baba bak ne diyor!"
Rutkay Aziz Cenap Yücelen

(1997-2002)

Sabri ve Ayla'nın kiracısı. Nazım ve Doktor Faik'in arkadaşlarıdır. Arkadaşı Sıtkı'yla beraber Almanya'dan gelmiştir, Bilge ve Aydın'ın vasıtasıyla Sabri'lerin dairesine yerleşmişlerdir. Şairdir, oyunculuk yapar. Ayla'nın deyimiyle "devlet sanatçısı"dır. Kadınlar için çekici bir kişiliktir. Ayla'nın kendisine zaafı vardır. Şiir kitabı çıkarmış, Almanya'da bazı filmlerde oyunculuk, Şükrü'nün damadı Aydın'la radyo programı yapmıştır. Günübirlik yaşayan ve harcayan, yemeyi içmeyi ve gezmeyi seven bir yapısı vardır; bu yüzden genellikle geçim sıkıntısı yaşamış, Sabri ile kira, Halil ile veresiye borcu yüzünden çok kez ters düşmüştür. Ayla'nın ona olan zafiyeti sayesinde kira konusunda zor durumlardan kurtulmuştur. Cemil ve Halis, evlerinin kapısını sık sık çalarak onu rahatsız eder. Karşı apartmanda oturan bir kadına bakarak onunla flörtleştiğini ima eder ve "esmer" diye bahseder, fakat kimse onun kim olduğunu görmemiştir. (Sıtkı'ya) "Bak İbrikçi çekicem kulaklarını ha"

"Sana geldim İstanbul"

"Hoş geldin canımın içi"

(Cemil'e) "Celil'ciğim"

(Sıtkı'ya) "Bu esmer nerelerde İbrikçi?"

Şair Cenap

Cezmi Baskın Sıtkı

(1997-2002)

Cenap'ın ev arkadaşı. Ressamdır. Cenap'a derin bir saygı besler, onun tüm işlerini yapar. Daha önce bir kez evlenip boşanmıştır. Apartmanda Sabri'nin kayınvalidesi Suna'nın; Yavuz, Şengül ve Prens'in; Sabri'nin bando paşası olarak tasvirinin tablolarını yapmıştır. Yaptığı özellikle sahte paşa tablolarını Eskici Hüseyin komisyon karşılığı zenginlere satmıştır. İbrikçi
Başaran Ailesi'nin Akraba ve Yakınları
Erdoğan Tuncel Raşit Yeşildal

(1991-2002)

Nimet'in ikinci kocası. Emekli noter başkatibi. Başaran'lar tarafından samimiyetsiz, yapmacık ve yılışık bulunur. Özge ve Cem'in Nimet'in mirasından faydalanmasını istemez. Siyasal faaliyetlere ve partilere katılmıştır. Nimet'ten aldıkları borca karşılık Şevket'lerin şirketine de ortak olmuştur. Nimet'in özellikle zaman zaman nükseden bunalım dönemlerinde ondan kaçmaya çalışmıştır. "Biz bir aileyiz"

"Efendim, ne demiş şair..."

Tahtakafa Raşit

Güngör Erbayık Nimet Yeşildal

(1989-2002)

Özge'nin annesi. Aniden kocasını kaybettikten sonra yurt dışı gezisinde tanıştığı Raşit'le hemen evlenmiş, sonraki dönemlerde sık sık ruhsal sorunlar yaşamış ve Başaran'ları yıpratmıştır. Sesi dikkat çekecek derecede güzeldir. (Sinirlendiğinde, genelde Özge ve Raşit'e) "Paralarım şimdi seni vallahi"

(Raşit'e) "Göz mü kırptın sen bana tahtakafa?"

Bunalım Nimet

Deli Nimet

Nesrin Akkoç(1989-1993)
Başak Köklükaya

(1995-2002)

Özge Başaran Varlıklı bir ailenin, Arif ve Nimet'in tek çocuğu. Zengin bir aileden gelmesi nedeniyle şımarık olarak bilinir. Cem'le olan ilişkisi, babalarının iş ortaklıklarını güçlendirmiş, fakat babaları ticaret nedeniyle ters düşünce babası Özge'nin Cem'le ilişkisine sıcak bakmamış, bunun üzerine Hüsnü Bey'in planıyla Cem ve Özge gizlice evlenmiştir. İlk evleri ise amcasının desteğiyle Şale apartmanında olmuştur. Babasını kaybettikten sonra annesinin yeni evliliğini kabullenememiştir. Fakat onların arasındaki sorunlar ve annesinin fevri tavırları onu ve Cem'i yıpratmıştır.
Tayfun Çorağan Aydın Cansever

(1994-2002)

Şükrü ve Nazan'ın ikinci damadı. Bilge'nin ikinci kocası. Bilge'yle bir tiyatro oyunculuğunda tanışmışlar, zamanla ilişkileri evliliğe dönüşmüştür. Devam eden sezonlarda reklamcılık, talkshowculuk ve radyoda program sunuculuğu yapmıştır. Rahat tavırları ve patavatsızlıkları nedeniyle aile içinde zaman zaman huzursuzluk yaratsa da sevimli bir karakterdir. “İyi akşamlar efendim”

Hayırsız Damat

Özge Özberk Zeynep

(1997-2002)

Ali'nin üniversiteden tanıştığı, nişanlısı. Güler yüzlü ve güzel bir kızdır. Beraber mezun olduktan sonra iş aramışlar ve bir süre işsiz kalmışlar, ardından Ali babalarının şirketinde, Zeynep ise başka bir şirkette işe başlayarak çalışma hayatına başlamıştır.
Yaman Okay Nazım

(1989-1992)

Nazan'ın ağabeyi. Şükrü'nün kayınbiraderi. Aslında film ve tiyatrolarda oyuncu ve senaristtir fakat düzenli bir işi yoktur. Şükrü'yü farklı işlere girmesi için ikna etmeye çalışır ve sorumsuz davranışlarıyla kızdırır, yine de araları iyidir. İlk sezonda Türkiye'deyken sonraki sezonda Almanya ve Fransa'da oyunculuk yapmıştır. Ardından Türkiye'ye döndükten sonra Doktor'la beraber ev tutmuş, bir süre sonra pankreatit nedeniyle hastanelik olmuş, sonra senaryoya göre tekrar Almanya'ya dönmüştür. (Yaman Okay genç yaşta hastalık nedeniyle hayatını kaybetmiştir.) "Yeni bir iş var enişte tam sana göre"

"Aslan eniştem benim"

Kemal İnci Arif

(1989-1991)

Şevket'in şirket ortağı, Nimet'in ilk kocası, Özge'nin babası. Şevket tarafından "çarıklı" olarak nitelenir. Bu da sonradan zengin olduğuna dair bir göstergedir. İlk bölümlerde Şevket'le çeşitli işler yapmışlar, ters düşünce kızının Cem'le ilişkisine sıcak bakmamıştır. Bir süre sonra inşaat işleri nedeniyle tekrar barıştığı Şevket'le iş nedeniyle kavga ettikten sonra, aniden kalp krizinden vefat etmiştir. (Şevket'e) "Üstat"
Başaran Ailesi'nin Şirketi
Erdinç Dinçer Ergun

(1989-2002)

Şirketin muhasebe müdürü. Dedikoducu, meraklı ve işgüzar karakteriyle bilinir. Yedi çocuğu vardır ve sürekli geçim sıkıntısı içindedir. Patronlarının kapılarını dinlemesi, kapı dinlerken kapının açılmasıyla aniden içeriye dalması, onların ve ailelerinin dedikodularını yapmasıyla; şirket çalışanlarını ve Abbas'ı ezmesiyle, şirkette mali durumlar biraz kötüleştiğinde "şirket batıyor, kendimize iş bulalım" şeklindeki moral bozucu sözleriyle bilinir. Koyu Fenerbahçelidir. "Bak bakalım Abbas ne yapıyorlar içeride"

"Abbas çayları verdin çık, laf dinleme"

Hikmet Karagöz Abbas

(1990-2002)

Hüsnü'nün 20 yıl önce karısı ve çocuklarını öldürdüğü için idama mahkum ettiği, hapisten çıktıktan sonra Hüsnü'ye ulaşıp şirkette hademe olarak işe alınan, sonra da Hacer'le evlenen karakter. İlk yıllarında çevresine uyum sağlamakta zorlanmıştır. Muhasebe müdürü Ergun'la genelde geçinemez. Hakimine (Hüsnü bey) ve patronlarına çok sadıktır. "Özür dilerim, çok özür dilerim"

"Buyur babam affedersin"

(Ergun için) "Cıvık bacım cıvık affedersin"

(Ergun'a) ”Destur Müdürüm”

Buket Dereoğlu Demet

(1990-2002)

Şirketin sekreteri. İlerleyen sezonlarda Bülent'le evlenir.
Erdoğan Bugay Bülent

(1994-2002)

Muhasebe müdür yardımcısı. Demet'in aracılığıyla şirkette işe başlar. Maçları statta ve hatta deplasmanda takip edecek kadar koyu bir Fenerbahçe taraftarıdır. Kanarya
Dilek Sırdar Önatlı Filiz

(1989-1994)

Şirkette sekreter
Şale Apartmanı'nın Çevresi
Oktay Sözbir Halil Aslan

(1989-2002)

Gülsüm'ün babası. Cafer'in kayınpederi. Emekli kapıcı. Cafer ile siyatik hastalığı nedeniyle yatırıldığı bir hastanede tanışır. Gözü açık ve aklı ticarete yatkın bir taşralı tiplemesidir. Ticarete atılır ve zengin olur. Siyatik rahatsızlığından dolayı baston kullanmış ve yakınındakilere sinirlendiği zaman bastonla vurmasıyla bilinmiştir. Dizide uğraştığı işler: Kapıcılık, çakmakçılık, köy işi yiyecek içecek satışı, el örgüsü kazak, kolonyacılık, kremcilik, seyyar meyve-sebzecilik, pazarlama (Halil komandit), toptancılık, emlakçılık (Halil arsa ofisi), marketçilik, mahalle muhtar adaylığı. Kullandığı tanıtım müziğini Sabri bestelemiştir. "Sus İblis kırarım boynuzunu!"

"Benimle kaşını gözünü oynatmadan konuş İblis"

"Höyt!"

''Ne dedin!''

Yandançarklı

Halil Pazarlama

Savaş Yurttaş Hüseyin Kocabaş

(1993-2002)

Sultan'ın ağabeyi. Eskicilik yapar. Eniştesi Halil'e yalakalık yapan, ona türlü projeler getirerek çok yalan söyleyen, dolandırıcı birisidir. Etrafındaki pek çok insanı, ya yanlış fiyat söyleyerek ya eski mal vererek dolandırmıştır. Davut Usta'nın yeğeni Galip'e kız bulma vaadiyle defalarca kez kandırmıştır. Pisboğazlığıyla hatırlanır. Davut Usta'ların evinde yardımcı olarak kalan Ayşe'ye de talip olmuştur ve bu yüzden Davut ustayla başı belaya girmiştir. "Hurda, bakır, demir, eskiler alıyor eskici!"

"Aslanım!"

Yengeç Hüseyin

Sıdıka Şenkan Sultan Kocabaş Aslan

(1993-2002)

Halil'in ikinci karısı. Halil'in karısı öldükten sonra, ağabeyi Hüseyin tarafından Halil'le tanıştırılmıştır, o da o sırada kocasını yeni kaybetmiş dul bir kadındır. Halil'in ailesini sık sık geçimsizliğe uğratmış ve çocuklarını birbirine düşürmüştür. Onun mirasından pay alabilmek için ağabeyi Hüseyin ile beraber türlü planlar yapmıştır; özellikle bir çocuklarının olması için Halil'e "kuvvet iksirleri, ilaçlar" vermişlerdir, hatta birkaç kez gebe rolü yapmıştır. Son sezonlarda Halil'in yıllarca oturduğu bodrum katından çıkarak bir apartman dairesine taşınmışlardır. Halil Efendi'nin kızı Gülsüm ile sürekli didişir ve saç saça, baş başa kavga ederler. (Gülsüm'e) "Hadi be oradan kapıcı güzeli"

"Hay ananız kadar taş düşsün başınıza"

"Nerden düştüm bu yılanların içine"

(Yusuf'a) "Yine münafıklık yapmaya mı geldin Bodur fare"

Sadık Türken Asım Aslan

(1989-2002)

Gülsüm'ün büyük erkek kardeşi. Halil'in büyük oğlu. İlk sezonlarda çakmak tezgahında çakmaklara gaz doldurmuştur. Babası pazarlama işlerini geliştirince onunla beraber çalışmış, babası onu Yusuf'un marketine ortak etmiştir. Sesi güzeldir ve şarkıcı olmayı hayal etmiştir. "Çakmaklara gaz, süper gaz"

"Söyleme şöyle baba"

Ömür Çelikbilek (1989-1992) Hakan Haksun (1992-2002) Nedim Aslan Gülsüm'ün küçük erkek kardeşi. Halil'in küçük oğlu. (Cafer'e) "O iş para bırakmaz enişte"

"Bizim annemiz mezarda baba"

Tuncay Gürel Yusuf

(1989-2002)

Mahallenin ilk bakkalı. Halil, onun bakkalına ortak olur ve market olarak çalışırlar. Sahip olduğu bakkaldan zamanla marketin küçük ortağı konumuna düşer. Kızdığı zamanlarda bıçağı eline alıp kızdığı kişiyi kovalamasıyla hatırlanır. "Hayatını söndürürüm valla!"

(Cafer'e, kapıcı avantalarını fazla aldığı ya da el şakası yaptığı gerekçesiyle) "Hop Aslanım, elin kolun rahat dursun"

Bodur

Hale Haykır Seher Aslan

(1989-1993)

Genç yaşta hayatını kaybeder. Halil'in ilk karısı, Gülsüm, Asım ve Nedim'in öz annesi.
Filiz Küçüktepe Hacer

(1993-2002)

Şirkete temizlikçi olarak gelirken Abbas'la tanışarak onunla evlenmiştir. Başaran'lara da temizliğe gelmeye başlamıştır. Dedikoduculuğu ve gevezeliğiyle bilinir. Aileler arasında laf taşır. "Geldim ama nasıl geldim bana sor. Üç vasıta birden, ondan in ona bin; o otobüslerin halini bir gör, balık istifi gibi, üst üste..."
Mehmet Gülerbaşlı Galip Öztürk

(1993-2002)

Davut Usta'nın yeğeni. 45 yaşında askerden terhis olup amcasının yanına gelmiştir. Kalın kafalı, beceriksiz ve tembeldir; amcası onu bir türlü eğitemez. Sürekli Halis'le takılırlar. Evlenmeye ve Hüseyin'in bulduğu, gerçekte olmayan kızlara ulaşmaya çalışmıştır. "Amca bak ne dedi"

"Asılıyor kıza amca!"

''Amcam duymasın!''

''Amcam gelsin söylemezsem!''

Tertip

Tuncay Akça Adem

(1995-2002)

Karşı apartmanın kapıcısı. Cafer'in yanında manavlık ve pilavcılık yapmıştır. Kısa boylu ve şişmandır. Kendine has gülüşüyle hatırlanır. Penguen Adem
Binnur Şerbetçioğlu Dilek

(1994-2002)

Davut ustanın dükkânının yanında bir konfeksiyoncuda tezgahtar olarak çalışmış, dükkânı kapanınca Davut ustanın dükkânında telefonlara bakmaya başlamıştır. Halis'in Dilek'e zaafı vardır. "N'aber Tertip?"
Zeynep Irgat Ayşe

(1998-2002)

Davut ustanın uzaktan akrabasıdır. iki kez evlenmiş, iki kocasını da kaybetmiştir. Ustaların ev işlerine yardım etmek için köyden gelmiştir. "Tövbe Yarabbi"

(Davut, Halis'e kızıp onu dövmeye çalışırken) "Enişte ne olur hatırım için yapma ölümü gör"

Diğer karakterler
Yavuzer Çetinkaya Faik

(1991-1992)

Nazım'ın Almanya'dan arkadaşıdır. Tiyatro doktorası yaptığı için Doktor diye bilinir. Çapkındır. Kendine has bir kişiliği vardır. Ali'ye matematik dersleri vermiş, Şükrü'ye bir fotoğraf makinesi hediye etmiştir. Doktor
Dursun Ali Sarıoğlu Davut

(1989-1992)

Mahallenin ilk bakkalı.
Onur Uysal Rahmi Cansever

(1995-2002)

Aydın'ın varlıklı fakat Aydın'a soğuk davranan babası.
Serdar Bordanacı Dursun

(1999-2002)

Apartmanın önünü süpüren belediye temizlik işçisi. Son teknolojik aletleri takip etmesiyle dikkat çeker. Çöpçü Dursun
Aydın Erel Osman

(1992-1994)

Bilge'nin ilk kocası. Fotoğrafçı. İsveç'e gitmek için Bilge'yle aniden evlenmişler, burada Şükrü'nün desteğiyle fotoğrafçılıkla ilgili bir iş kurmuştur. İsveç'e gittiklerinde Nazım, Şevket ve Şükrü'yü çektiği fotoğraf, şirkette Şükrü'nün duvarında devamlı asılı durmuştur. Bilge ile ayrılmışlar ve ardından Bilge Türkiye'ye dönmüştür.
Meltem Savcı Ayten

(1999-2001)

Sıtkı'nın sevgilisi. Sıtkı'ya modellik de yapmıştır.
Murat Akkoyunlu Bora

(2000-2002)

Aslı'nın işyerinden arkadaşı ve sonradan nişanlısı. Sedat'tan annesinin hasta olduğu gerekçesiyle devamlı borç istemiştir.
Duygu Ankara Yasemin

(1989-1990)

Şirkette sekreter.
Güner Namlı Tarık

(1989-1990)

(Dizinin yapımcısı) Şükrü'yle Almanya'dan tanışıklığı vardır. İstanbul'da rastlaştıklarında Şükrü'ye çeşitli işler ayarlayarak komisyon almıştır.
Aydoğan Temel Osman

(1990)

Şirkette yardımcı eleman.
Erol Özkök Seyit

(1992, 1995)

Abbas'ın hapishaneden arkadaşı. Boyacılık ve seyyar satıcılık yapmıştır.
Arif Erkin Güzelbeyoğlu Hakkı

(1989, 1990)

Sabri Bey'in öğrencisi (1996)

(Dizinin müzik yapımcısı) Katil Yavuz'un av meraklısı ağabeyi. Birkaç kez Yavuz'un evine gelmiştir. Seralarında meyve sebze yetiştirmektedir.
Meral Küçükerol Meral

(1991-1992)

Katil'in dizideki ilk sevgililerinden. Sürekli güler.
Nevin Aypar Suna (1990) Ayla'nın annesi.
Ayton Sert Gariban

(1997)

Davut Usta'nın dükkanına çıkma malzeme taşıyan, el arabalı gariban.
Yaşar Gaga Oğuz

(1991-1992)

Bilge'nin konservatuvarda üst dönemden sevgilisi.
Baykal Kent Mesut

(1990)

Birkaç bölümde Sabri'nin bandodan arkadaşı olarak, Sabri'nin Ayla hanımın savurgan harcamaları nedeniyle geçim sıkıntısı yaşaması üzerine iş ararken ona ulaşmasının ardından gazinolarda çalgıcılık yapmışlardır.
Yonca Simge Güven Yonca

(1992-1994)

Sevim'in kız kardeşinin küçük kızı. Babasının hapse girmesi ve annesinin işleri nedeniyle teyzesi Sevim'de kalmıştır.
Berfin Aydoğan (1997-2002)

İlayda Elma (2002)

Su Başaran Cem ve Özge'nin kızı. Bıcırık
Özgür Toprak Şahin Barış Cansever

(2001-2002)

Bilge ve Aydın'ın oğlu.
Ali Uyandıran Barmen Şeref

(1990)

(Halis karakteri olarak bilinen Ali Uyandıran, 3. sezonda Şükrü'lerin tatil yaptığı moteli işleten "Barmen Şeref" rolüyle birkaç bölümde rol almıştır.)

Sezonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Başlangıç ve Bitiş tarihleri
1 7 Ocak 1989 - 1 Temmuz 1989
2 7 Ekim 1989 - 30 Haziran 1990
3 7 Ekim 1990 - 7 Temmuz 1991
4 6 Ekim 1991 - 28 Haziran 1992
5 27 Eylül 1992 - 20 Haziran 1993
6 3 Ekim 1993 - 26 Haziran 1994
7 9 Ekim 1994 - 25 Haziran 1995
8 8 Ekim 1995 - 26 Mayıs 1996
9 27 Ekim 1996 - 15 Haziran 1997
10 12 Ekim 1997 - 21 Haziran 1998
11 11 Ekim 1998 - 20 Haziran 1999
12 14 Kasım 1999 - 21 Mayıs 2000
13 1 Ekim 2000 - 3 Haziran 2001
14 17 Eylül 2001 - 28 Şubat 2002
15 15 Eylül 2002 - 27 Ekim 2002

Yayın takvimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Yayın günü Sezon başlangıcı Sezon finali Çekilen bölüm sayısı Bölüm aralığı Yayın yılı TV kanalı
1. sezon Cumartesi 7 Ocak 1989 1 Temmuz 1989 20 1-20. bölümler 1989 TRT 1
2. sezon 7 Ekim 1989 30 Haziran 1990 39 21-59. bölümler 1989-1990
3. sezon Pazar 7 Ekim 1990 7 Temmuz 1991 60-98. bölümler 1990-1991
4. sezon 6 Ekim 1991 28 Haziran 1992 99-137. bölümler 1991-1992
5. sezon 27 Eylül 1992 20 Haziran 1993 138-176. bölümler 1992-1993
6. sezon 3 Ekim 1993 26 Haziran 1994 177-215. bölümler 1993-1994
7. sezon 9 Ekim 1994 25 Haziran 1995 38 216-253. bölümler 1994-1995 Star TV
8. sezon 8 Ekim 1995 26 Mayıs 1996 32 254-285. bölümler 1995-1996
9. sezon 27 Ekim 1996 15 Haziran 1997 33 286-318. bölümler 1996-1997
10. sezon 12 Ekim 1997 21 Haziran 1998 36 319-354. bölümler 1997-1998
11. sezon 11 Ekim 1998 20 Haziran 1999 28 355-382. bölümler 1998-1999
12. sezon 14 Kasım 1999 21 Mayıs 2000 26 383-408. bölümler 1999-2000 Show TV
13. sezon 1 Ekim 2000 3 Haziran 2001 409-434. bölümler 2000-2001
14. sezon Pazartesi (435-448) / Pazar (449-451) / Perşembe (452-454) 17 Eylül 2001 28 Şubat 2002 20 435-454. bölümler 2001-2002
15. sezon Pazar 15 Eylül 2002 27 Ekim 2002
(Final)
5 455-459. bölümler 2002 Star TV

Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ödüllü kapıcı 14 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Milliyet, 24/10/1994.
  2. ^ Bir dönemin simgesi: Bizimkiler 11 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 22dakika.org.
  3. ^ Bu apartmanın sakinlerini hiç unutmadık 14 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., milliyet.com.tr, 30/11/2001.
  4. ^ Başrolde mekanlar var 14 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Milliyet Pazar, 30/11/2001.
  5. ^ 'Bizimkiler'e ikinci tepki 20 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Milliyet, 17 Mart 1991
  6. ^ "TRT Arşiv - TRT". TRT Arşiv - TRT. 13 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  7. ^ "Göbek adı Ömer'dir. Bkz: Bizimkiler 12. Bölüm". TRT. 7 Ekim 2023. Erişim tarihi: 7 Ekim 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]