BiTaksi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Bitaksi sayfasından yönlendirildi)

BiTaksi, akıllı telefon ve akıllı cihazlar aracılığıyla internet üzerinden taksi çağırma uygulamasıdır. İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli, Bursa, Antalya, Muğla, Adana, Mersin, Samsun, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Kayseri şehirlerinde resmî plakalı taksiler sistemde yer almaktadır.[1]

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

BiTaksi, Nazım Salur tarafından kuruldu ve 2013 yılında hizmete sunuldu.[2]

Kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Android[3] veya iOS[4] işletim sistemleri için uygulamalar bulunmaktadır. Taksi çağırmak isteyen bir müşteri, uygulama üzerinden gps ile bulunduğu yerdeki taksileri görebilir. Aynı şekilde, taksiler de bulundukları yerde taksi bekleyen müşterileri görebilirler. Müşterinin ve taksinin onayıyla, müşteri ile taksi eşleştirilir. Müşteri taksi ücretini kredi kartı veya nakit olarak ödeyebilir. Taksi şoförüne ve aracı hakkında puan verip yorum yazılabilir. İşlemler kayıt altına alınarak müşteri ve taksi şoförü için güvenilir bir alışveriş oluşturulur. Herhangi bir şikayet ve uyuşmazlık durumunda geçmişe dönük ispat, takip ve belgeleme yapılabilir.

BiTaksi, müşteri ile taksi arasında iletişim kurulmasını sağlayan bir aracıdır. Taksi duraklarıyla ya da taksi plakası sahipleriyle çalışmaz. Taksiyi kullanan sürücü kimlik bilgileri ile kayıt olur. Sürücü, BiTaksi’nin kadrolu çalışanı da değildir.[1] Sürücü, yolcuların verdiği puan ve yaptıkları değerlendirmeler ile sürekli denetlenir. Yolcular, 5 üzerinden puan vererek sürücüleri değerlendirir. Ortalaması 4,5 yıldızın altında kalan veya puanı yüksek dahi olsa önemli hatalar yapan sürücüler sistemden çıkartılır.

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Sıkça Sorulan Sorular". web.archive.org. 28 Eylül 2022. 28 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2022. 
  2. ^ "Londra'ya açılan Getir'in kurucusu Nazım Salur: Dünyaya ihraç edebileceğimiz bir teknoloji kurduk". BBC News Türkçe. 28 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2015. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2015.