Bismarck'ın son muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bismarck'ın son muharebesi
Atlantik Savaşı

Top mermilerinin sıçrattığı suların ortasında Bismarck ufukta yanarken
Tarih26-27 Mayıs 1941
Bölge
Atlantik Okyanusu, Brest'in batısında
Sonuç Müttefik zaferi
Taraflar
 Birleşik Krallık
 Polonya
 Almanya
Komutanlar ve liderler
John Tovey
Frederick Hamilton
Günther Lütjens
Ernst Lindemann
Güçler
Zırhlı King George V
Zırhlı Rodney
Uçak gemisi Ark Royal
Ağır kruvazör Norfolk
Ağır kruvazör Dorsetshire
Hafif kruvazör Sheffield
Muhrip Cossack
Muhrip Sikh
Muhrip Zulu
Muhrip Maori
Muhrip Mashona
Muhrip Tartar
Muhrip Piorun
Zırhlı Bismarck
Kayıplar
5 ölü ve yaralı
1 hafif kruvazör hasar aldı
2.200 ölü
111 tutsak
1 zırhlı battı

Alman zırhlısı Bismarck'ın son muharebesi 26 ve 27 Mayıs 1941 tarihleri arasında Atlas Okyanusu'nda, Brest'in 300 nmi (350 mi; 560 km) açığında gerçekleşti. Muharebenin hattıharp gemileri arasında belirleyici bir çatışma olmasına rağmen, genel olarak kabul gören bir adı yoktur.

24 Mayıs'ta, Danimarka Boğazı Muharebesi sırasında Bismarck'ın ön yakıt tankları hasar görmüştü ve bir kazan odasının da arasında bulunduğu birkaç makine kompartımanı sular altında kalmıştı. Zırhlının kaptanının niyeti onarım için Brest limanına varmaktı. Aynı günün ilerleyen saatlerinde Bismarck, DKM Prinz Eugen'in Atlas Okyanusu'na doğru kaçışını gizlemek için kısa süreliğine kendisini takip eden gemilere döndü. 25 Mayıs'ın ilk saatlerinde İngilizler, zırhlının Norveç'e döneceğini varsayarak bölgeyi ararken Bismarck'la temaslarını kaybetti. 25 Mayıs'ın ilerleyen saatlerinde Amiral Lütjens, kendisini takip edenlere izini kaybettirdiğinden habersiz bir şekilde Almanya'ya şifreli bir mesaj göndermek için telsiz sessizliğini bozdu. Bu, İngilizlerin Bismarck'ın yaklaşık konumunu üçgenlemesine imkan verdi ve savaş uçakları, Alman zırhlısını avlamak için bölgeye gönderildi. Bismarck, 26 Mayıs sabahının başlarında İngilizler tarafından yeniden bulundu.

Bismarck'ı batıran son saldırı, üç ana bölümden oluşuyordu. 26 Mayıs'ın son saatlerindeki ilk bölümde, uçak gemisi Ark Royal'den yükselen İngiliz bombardıman uçaklarının hava saldırıları sonucu Bismarck'ın dümen dişlisi devre dışı kaldı, dümenleri dönüş pozisyonunda sıkıştı ve böylece zırhlının kaçması engellendi. İkinci bölüm 26 Mayıs'ı 27 Mayıs'a bağlayan gece Bismarck'ın İngiliz muhripleri tarafından taciz edilmesiydi, gemiye hiçbir ciddi hasar verilmedi. Üçüncü bölüm, 27 Mayıs sabahında İngiliz zırhlıları King George V ve Rodney'in kruvazörler tarafından desteklenen saldırısıydı. 100 dakika süren muharebeden sonra Bismarck battı. İngiliz tarafında ise, Rodney kendi silahlarının patlama etkileri nedeniyle hafif hasar gördü. İngiliz savaş gemileri, Bismarck içinden hayatta kalan 111 kişiyi kurtardı ancak daha sonra bir U-bot'un olay yerinde görülmesi nedeniyle geri çekilerek birkaç yüz kişiyi kendi kaderlerine bıraktılar. Ertesi sabah, bir U-bot ve bir Alman meteoroloji gemisi hayatta kalan beş kişiyi daha kurtardı. 28 Mayıs'ta, geri çekilmekte olan İngiliz gemileri Luftwaffe tarafından saldırıya uğradı ve saldırıda Mashona batırıldı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]