Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1769 sayılı kararı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
BM Güvenlik Konseyinin
1769 sayılı kararı
Darfurlu mülteciler.
Tarih31 Temmuz 2007
Oturum no.5.727
KodS/RES/1769 (Doküman)
KonuSudan'daki durum.
Oylama
  • Kabul: 15
  • Ret: Yok
  • Çekimser: Yok
SonuçKabul edildi
Güvenlik Konseyi üyeleri
Daimi üyeler
Geçici üyeler


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1769 sayılı kararı, 31 Temmuz 2007 tarihinde Sudan'ın Darfur bölgesinde şiddetin önlenmesi amacıyla Birleşmiş Milletler-Afrika Birliği Darfur Misyonunun kurulması için 12 ay süreyle yetki veren karardır.[1]

Yaptırım tehdidini içeren ilk taslak kararı reddeden Sudan, “doğru yönde adım” olarak nitelendirdiği yaptırım tehditlerini içermeyen ikinci bir kararı kabul etmiştir.[2]

Karar[değiştir | kaynağı değiştir]

Gözlemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kararın uygulamaya başlanması aşamasında, halihazırda görevde bulunan Afrika Birliği Darfur Misyonu'nun dağıtılması ve yeni bir hibrit misyon oluşturulması belirtilmiştir.[3] Yapılan danışma toplantıları sonucunda taraflar oluşturulacak misyonun Afrika kaynaklı ülkelerdeki birliklerden temin edilerek "Afrika karakterli" olması konusunda anlaşmışlardır.[4]

Bunlarla birlikte, bu karar, cinsel şiddet ve insani yardım işçilerinin güvenliği de dahil olmak üzere, halka karşı gerçekleşen saldırılara ilişkin endişeleri dile getirmiştir. Konsey, hava saldırılarının sona ermesini ve bu bombardımanlarda kullanılan uçakların üzerindeki Birleşmiş Milletler armalarının kaldırılmasını talep etti. Ayrıca kararda Darfur'daki istikrarsızlığın daha geniş bölge için birtakım etkileri olabileceğini ve bu nedenle uluslararası barış ve güvenlik için bir tehdit olarak kalmaya kararlı olduğunu belirtildi.

Kararın uygulanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Güvenlik Konseyi Darfur Barış Anlaşmasının desteklenmesi maksadıyla on iki aylık süre için Birleşmiş Milletler-Afrika Birliği Darfur Misyonunu (UNAMID) (İngilizce: United Nations African Union Mission in Darfur) kurdu. İlk aşamada 360'ı askeri gözlemci olmak üzere toplam 19.555 askerî personel ve 3.772 polis memuru misyonda görevlendirildi.

Barışı koruma operasyonunun bir diğer görevi de silahsızlanma sürecinin izlenmesi ve Birleşmiş Milletler Antlaşmasının VII.Bölümü kapsamında gereken her şeyi kullanarak sivilleri ve kendilerini koruyarak Darfur Barış Anlaşmasının uygulanmasını desteklemek olarak belirtildi.[5]

Kararda, Darfur'daki çatışmaya askeri bir çözüm bulunmadığı vurgulanmıştır. Yeniden yapılanma, gelişme, tazminat, Darfur'a barış ve huzur ortamının tekrar getirilmesi ve çatışmalar dolayısıyla yerlerinden edilmiş insanların geri getirilmesine odaklanıldı.

Son olarak dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un her 90 günde bir, misyonun durumu ve barış sürecinin uygulanması hakkında rapor vermesi istenmiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Security Council Report 1769
  2. ^ "Sudan accepts UN resolution on Darfur force". Channel NewsAsia. 1 Ağustos 2007. 23 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2018. 
  3. ^ Totten, Samuel (2011). An Oral and Documentary History of the Darfur Genocide: Volume 1, Volume 1. ABC-CLIO. s. 21. ISBN 978-0-313-35237-9. 
  4. ^ Dagne, Ted (2010). Sudan: The Crisis in Darfur and Status of the North-South Peace Agreement. DIANE Publishing. s. 10. ISBN 978-1-4379-3155-6. 
  5. ^ Burr, Millard; Collins, Robert O. (2008). Darfur: the long road to disaster. Markus Wiener Publishers. s. 315. ISBN 978-1-55876-470-5.