Birleşik Dünya Kolejleri Adriyatik

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Birleşik Dünya Kolejleri Adriyatik (İngilizce: United World Colleges Adriatic, UWC Adriatic ya da UWCAd), dünyanın farklı yerlerinden öğrencileri barış ve uluslararası anlayış fikirleriyle eğitmeyi hedefleyen Birleşik Dünya Kolejleri'ne bağlı bir okuldur. Her sene 16-19 yaş arası, 90'a yakın ülkeden 200'e yakın öğrenciye karma eğitim veren okuldaki öğrencilerin çoğu tam bursla eğitimlerini sürdürmektedir. Okulda 2 yıllık IB Diploma Programı uygulanmaktadır. Okul, İtalya'nın kuzey doğusunda, Friuli-Venezia-Giulia bölgesinde, Trieste ve Monfalcone arasındaki Slovenya sınırına 5 km uzaklıkta bulunan Duino köyünde bulunmaktadır. 1982 yılında İtalyan hükûmetinin yardımıyla hala okulun en büyük ekonomik destekçileri olan Friuli-Venezia-Giulia Bölge İdaresi ve İtalyan Dışişleri Bakanlığı tarafından kuruldu.

Okulun Öğrenci ve Çalışan Profili[değiştir | kaynağı değiştir]

UWCAd öğrencileri kendi ülkelerinin ulusal komiteleri tarafından akademik başarı, liderlik, potansiyel, okul dışı etkinliklere katılım ve kişisel özellikler baz alınarak seçilirler. Bu yıllara kadar okuldaki öğrencilerin tümü tam burslu olurken, son zamanlarda ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı burssuz öğrenci kabulüne de başlanmıştır. İtalyan Ulusal Komitesi İtalyan Cumhuriyeti Başkanı'nın himayesi altında okulun uluslararası organizasyonlarla ilişkisini ve İtalyan öğrencilerin seçimini sağlar.

2011-2012 yılında okulda %15 İtalyan, %15 Batı Avrupalı, %20 Doğu Avrupalı, %15 Amerika kıtalı, %15 Afrika ve Orta Doğulu, %20 de Asya ve Okyanusyalı 184 öğrenci bulunmaktadır. Okuldaki öğretmenler de uluslararası seviyede seçilmektedirler. Sınıf içi ders vermenin yanı sıra, okuldaki öğretmenler aynı zamanda öğrencilerin kişisel danışmanları ile yatakhane gözetmenleri olup, aktivite ve sosyal servislerin işleyişinde etkin görev almaktadırlar.

UWC Adriyatik'te Yaşam[değiştir | kaynağı değiştir]

UWCAd, UWC'nin kurucusu Alman eğitimci Kurt Hahn'ın öğrencinin kişisel gelişimini merkeze koyan eğitime bütünsel bir şekilde yaklaşımı benimsemiştir. Okulda tüm öğrencilerin yerel kültürü anlamak ve bu kültürün bir parçası olmak adına almak zorundu olduğu İtalyanca dersi dışındaki tüm dersler İngilizce işlenmektedir, fakat öğrenci seçiminde öğrencilerin İngilizce seviyeleri önemli değildir. IB programının bir gerekliliği olan CAS programına ek olarak, okul her öğrencinin en az bir yaratıcı, bir spor ve bir sosyal servis etkinliği olmasını sağlamaktadır. IB'nin gerekliliklerinin dışında, UWC Adriatic temelli Dünya Sanat ve Kültürleri (World Arts and Cultures) Prof. Henry Thomas tarafından müfredatı hazırlanmış olup, başka ülkelerde IB okullarında da öğretilmektedir. Okul, aynı zamanda Scuola Tiro di Trieste ile de işbirliği içinde müzik eğitimi vermektedir. Müzikte mükemmelliği teşvik etmek adına okul her sene 5 öğrenciye burs sağlamaktadır. Fakat, 2009-2010 öğretim yılından beri bu uygulama yönetim standartlarını sağlamak adına kaldırılmıştır. UWCAd, Adriyatik Denizi ve Alp Dağları'na yakınlığıyla kros kayağı, kayak, hiking, yatçılık gibi sportif etkinlik seçenekleri sunar. Okuldaki yaratıcı etkinlik programı da tiyatrodan görsel sanata, çömlek atölyesinden koro, fotoğrafçılık ve tercümanlık kulübüne kadar çeşitli seçeneklere sahiptir. Öğrencilerin IB programı dışında pek çok girişimde bulunurlar:

  • Proje haftaları: Her sene ikinci dönemde öğrenciler 1 hafta boyunca kendi projelerini düzenleyerek okulun değerlerini okul dışına taşırlar.
  • Uluslararası İlişkiler: Okul dışından akademik, uluslararası organizasyonlar, şiir, yazarlık ve gazetecilik, politika, diplomasi, NGO çalışmaları, bilim gibi farklı alanlardan konuşmacılar okulu ziyaret ederek kendi alanlarında sunum yaparlar.
  • Odak: Her hafta pazar akşamları öğrenciler geniş bilgi sahibi oldukları ve okulla paylaşmak istedikleri bir konu hakkında tüm okula sunum yaparlar.
  • Ulusal haftalar: Belirli bir bölge ya da dil ailesine ait öğrenciler kendi kültürlerini tanıtmak için bir hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlerler.
  • Uluslararası gösteriler: Yılın belli zamanlarında öğrenciler hazırladıkları dans, müzik ve skeçlerle gösteri yaparlar. Gösterilerin amacı yardımseverlik, okula yeni gelen yıl grubunun karşılanması (EE Show), okulun yerel halka tanıtımı (Open Day), ulusal haftalar (Afrobea, Latin, İtalyan, Batı, Doğu Avrupa, Asya ve Orta Doğu haftaları olmak üzere), yıl sonu(IB Show) olarak çeşitlilik gösterir.

Okul ve Fiziksel Yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Okulun kapalı bir kampüsü yoktur. Bunun yerine Duino köyü ile iç içe geçmiş bir yapısı vardır. Dersliklerin ve bilgisayar odasının olduğu okul binası, Scuola Trio di Trieste'nin bulunduğu auditorium binası, laboratuvar binası, sanat merkezi ve yatakhaneler köyün farklı yerlerine yayılmış durumdadır. Öğrencilerin kaldıkları yatakhaneler, en küçükleri 7 öğrencinin kaldığı Casa Carsica ve 14 öğrencinin kaldığı Old Offices, orta büyüklükteki Villa Lucchese, Sholz ve Boltzmann'ın son günlerini geçirdiği eski bir otel olan Ples ile, en büyükleri 50 öğrencinin kaldığı Palazzine ve 60 kadar öğrencinin kaldığı, Duino Kalesi'nin bir parçası olan Foresteria'dır. Okulun yemekhanesi -Mensa-, müzik çalışma odası ve çömlek atölyesi de Fore'nin zemin katı ile ek binada bulunmaktadır.

UWC Adriyatik Sonrası Yaşam[değiştir | kaynağı değiştir]

Okuldan mezun olan öğrenciler ABD'de 90'dan fazla üniversitede UWC mezunu, maddi anlamda durumu yeterli olmayan öğrencilere sunulan Shelby Davis Scholarship programına dahil olabilirler. Bunun dışında dünyaca geçerliliği olan IB diploması sayesinde UWC mezunları herhangi bir ülkede üniversite başvurusunda bulunabilirler.[kaynak belirtilmeli]

Okulun Mezunları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Marina Catena (1968 doğumlu), İtalyan UN yetkilisi
  • Chrystia Freeland (1968 doğumlu), Reuters editörü
  • Karen Mok (1970 doğumlu), Hong Konglu şarkıcı
  • Juan Pablo Di Pace (1979 doğumlu) Arjantinli aktör
  • Tara Sharma (1977 doğumlu) Hint aktris
  • Guglielmo Verdirame (1974 doğumlu), İtalyan hukukçu
  • Cornelia Vospernik (1969 doğumlu), Avusturya TV haber sunucusu
  • Ghil'ad Zuckermann (1971 doğumlu), İsrailli dilbilimci

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]