Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Küresel Çölleşme Duyarlılığı Eşlemi

Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi, dünya üzerinde kuraklık ve çölleşmenin etkilerini azaltmayı amaç edinmiş uluslararası bir sözleşmedir.

17 Haziran 1994'te Paris'te kabul edilmiş ve Aralık 1996'da yürürlüğe girmiştir.

Dünyada her sene 6 milyon hektar alan, çölleşmekte. FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) verilerine göre; dünyadaki orman varlığı, yılda yaklaşık 7,3 milyon hektar azalmaktadır. Küresel ısınma, çölleşme ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin daha da arttığı bir süreçte, ormanların değeri ve orman kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi, insanlığın geleceği için büyük ehemmiyet arz etmektedir.

Çölleşmeyle mücadele konusunda en önemli çalışma Birleşmiş Milletler tarafından başlatılmıştır. Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’ne (UNCCD), taraf ülke sayısı 197'dir.[1]

Çölleşmeyle mücadele konusunda en önemli çalışma Birleşmiş Milletler tarafından başlatılmıştır. Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’ne (UNCCD), 2004 yılı itibarıyla 191 ülke taraf olmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "sözleşmenin tam içeriği" (PDF). 25 Nisan 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2017.