Birleşik Krallık kültürü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Birleşik Krallık ya da diğer adıyla Kuzey İrlanda ve Büyük Britanya Birleşik Krallığı kültürü, Birleşik Krallık topraklarında yaşayanların ortak kültürüdür. Genel olarak İngiliz Kültürü olarak da bilinmektedir. Birleşik Krallık'ın yayılmacı politikaları ile bu kültür dünyanın dört bir yanına yayılmıştır. İngilizcenin dünya dili olması buna bir örnektir. Bu kültür özgü olmaktan çok diğer kültürlerin bir araya gelmesiyle oluşan bir kültürdür. Kozmopolit yapıdadır. Oldukça varsıl bir yapıya sahiptir.

Bilimde gelişmişlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilimde oldukça gelişmiş bir ülkedir. Ülkenin en ünlü bilim kuruluşlarından birisi "Royal Society"dir. Kökeni 1660'lara uzanan bu kuruluş, dünyanın en eski bilim dergisinin çıkış noktasıdır.[1] Pek çok ünlü bilimci, bu ülkede yetişmiş ve ilklere imza atmıştır. İktisat biliminde çığır açmış bir kişilik olan Adam Smith, Evrim Kuramını yeniden derleyerek bilim dünyasına sunan Charles Darwin gibi ünlü kişiler, Birleşik Krallık bilim kültürünün bir parçasıdır.

Liberal düşünceninde çıkış noktası olan Birleşik Krallık'ın ünlü ekonomistlerinden John Stuart Mill, Liberalizm ile Sosyalizm'i birleştirmeye çalıştırmıştır.[2] Bu günümüz ekonomilerine yansımıştır.

Toplumsal yaşam[değiştir | kaynağı değiştir]

Britanya günlük yaşamı tarihsel süreçte oldukça farklıydı. Kırsal ve kentsel yaşam arasında belirgin ayrımlar vardı. Günümüzde bu ayrım hemen hemen yok edilmiş olsa da, İngilizler hâlâ daha kırsal yaşamdan gelen köklerini yaşatmaya devam ediyorlar. Kentliler hâlâ daha köy evlerine taşınıyorlar. En küçük konutun bile kır evlerinde olduğu gibi bahçeleri olması son derece olağandır.[3]

Birleşik Krallık edebiyatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiliz Edebiyatı olarak da bilinen bu edebiyat, ilk dönemlerden bu yana güçlü dinî akımlardan etkilenmiştir. İlk dönemlerde ağıt, kahramanlık konuları ve şiire yer verilmiştir.[4] J.K Rowling, William Shakespeare, J.R.R Tolkien gibi dünya çapında üne sahip pek çok önemli yazara sahiptir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "History of the Royal Society | Royal Society". royalsociety.org. 19 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2022. 
  2. ^ Doğruyol, Adnan; Cicioğlu, Şükrü (1 Eylül 2013). "BİR İKTİSAT BİLİMİ İKİLEMİ: İNGİLİZ DÜŞÜNCESİNDE ETİK VE FAYDACILIK EKSENİNDEN J.S.MILL VE MORAL TEORİSİ". Sakarya İktisat Dergisi. 2 (3): 97–141. ISSN 2147-0790. 
  3. ^ "England - The arts | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 22 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2022. 
  4. ^ "English literature | History, Authors, Books, Periods, & Facts | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 1 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2022.