Birkleyn Mağaraları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Birkleyn Mağaraları, Diyarbakır'ın Lice ilçesinin Örtülü köyünde yer alan mağaralardır.[1] Birkleyn, "yükselme, kabarma" anlamına gelmektedir.[2] Ayrıca İskender-i Birklin ismiyle de anılmaktadır.[1] Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.

Genel bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Karstik bir yapıya sahiptir. Dicle Nehri'nin kollarından biri olan Birkleyn ya da Bermal suyunun bir kısım kolları bu mağaradan geçmektedir.[3] İlk olarak 1862 yılında araştırılan mağaralar hakkındaki en detaylı çalışma C. Lehmann-Haupt ve W. Bleck'in 1898/99 yıllarında yaptığı ziyarete dayanır.[1] 2004 yılında Münih Üniversitesi'nden A. Schachner başkanlığındaki bir ekip tarafından tekrar ziyaret edilen mağaralarda Assur Dönemi rölyef ve yazıtlarının belgelenmesi çalışmaları yapılmış ve bunun yanı sıra çevredeki tüm arkeolojik kalıntılar incelenmiştir.[1] Mağaranın düşük ısısı ve nemli oluşu yaşam alanı olarak kullanılması ihtimalini güçleştirsede Demir Çağı çanak çömleği ve bu döneme ait diğer buluntular farklı bir kullanıma işaret etmektedir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e "TAY-Yerlesme Dönem Ayrıntıları". www.tayproject.org. 29 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2020. 
  2. ^ "Bırkleyn Mağaraları". www.lice.gov.tr. 14 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2020. 
  3. ^ Aksu, Recep (2017). DİYARBAKIR VE ÇEVRESİNDE KÜLTÜR TURİZMİ. İstanbul: İstanbul Üniversitesi. s. 95.