Birden fazla başkenti olan ülkeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Birden fazla başkenti olan ülkeler
  Şu anda birden fazla başkenti olan ülkeler
  Geçmişte birden fazla başkenti olan ülkeler

Bazı ülkeler birden fazla başkente sahiptir. Bazı durumlarda, bir şehir belli bir amaç için, diğer şehirler ise başka bir amaç için başkent olabilir.

Günümüzde birden fazla başkenti olan ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Başkentler Detaylar
 Benin Porto-Novo Resmî başkent; yasama organı merkezi
Cotonou De facto hükûmet merkezi; yargı organı merkezi
 Bolivya Sucre Resmî kanunen başkent; ulusal millî yargı organı merkezi
La Paz Millî yürütme organı merkezi, yasama merkezi, ve seçim organı
 Burundi Gitega Resmî kanunen başkent
Bujumbura Millî yürütme organı merkezi
 Şili Santiago Resmî başkent; millî idare ve yargı organları merkezi
Valparaíso Millî yasama organı merkezi
 Fildişi Sahili Yamoussoukro Resmî başkent
Abidjan De facto hükûmet merkezi
 Çek Cumhuriyeti Prag Resmî başkent, millî idare ve yasaama organları merkezi
Brno Millî yargı organı merkezi
 Dominik Cumhuriyeti Santo Domingo Resmî başkent, millî idare ve yasama organı ve yargı organı merkezi
Santo Domingo Oeste Anayasa mahkemesi ve seçim kurulu merkezi

 Esvatini

Mbabane İdari başkent
Lobamba Yasama ve kraliyet başkenti
 Honduras Tegucigalpa De facto başkent ve Comayagüela ile birlikte merkez ilçe belediyelerini oluşturan iki şehirden biri
Comayagüela Tegucigalpa ile birlikte merkez ilçe belediyelerini oluşturan iki şehirden biri
 Malezya Kuala Lumpur Resmî başkent ve kraliyet başkenti; millî yasama merkezi
Putrajaya İdari merkez ve millî yargı merkezi
 Karadağ Podgorica Resmî başkent
Çetine Karadağ cumhurbaşkanı merkezi
 Hollanda Amsterdam Hollanda Anayasası'na göre de jure başkent
Lahey Hükûmet merkezi
 Güney Afrika Pretoria İdari ve yürütme başkenti
Cape Town Yasama başkenti
Bloemfontein Yargı başkenti
 Sri Lanka Sri Jayawardenapura-Kotte Resmî başkent[kaynak belirtilmeli] ve millî yasama merkezi
Kolombo Millî yürütme ve yargı organları merkezi
 Tanzanya Dodoma Resmî ve yasama başkenti
Darüsselam De facto hükûmet merkezi; yargı organı merkezi
 Batı Sahra (SDAC) Layun Beyan edilen başkent
Tifariti Geçici başkent
 Yemen San'a Uluslararası tanınan başkent, Husiler tarafından kontrol ediliyor.
Aden Geçici başkent, Yemen Güvenlik Güçleri tarafından kontrol ediliyor.

Eskiden birden fazla başkenti olan ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Yıl Başkentler Detaylar
Afganistan 1776–1818 Kâbil Yaz başkenti
Peşaver Sonbahar başkenti
 Çin Cumhuriyeti 1937–1945 Nankin Japon İmparatorluğu kontrolündeki kukla devletin başkenti
Çongçing Kuomintang kontrolündeki Çin Cumhuriyeti'nin geçici başkenti
1945–1991 Nankin İdari, yasama, ve yargı başkenti (1949 tahliyesi ve 1992 uzlaşması arasında iddia edilmiştir)
Taipei Kuomintang kontrolündeki Tayvan'ın geçici başkenti
 Gürcistan 2012–2018 Tiflis Resmî ve idari başkent
Kutaisi Hükûmet merkezi
 AlmanyaA 1990–1999 Berlin Resmî başkent
Bonn Hükûmet merkezi
 Kuzey Kore 1948–1972 Pyongyang İdari merkez[1]
Seul Resmî ve anayasal de jure başkent[1]
 Britanya Hindistanı 1858–1947 Kalküta (1858–1911) Kış başkenti
Delhi (1911–1947)
Shimla Yaz başkenti
Laos Laos 1947–1975 Vientiane İdari merkez
Luang Prabang Kraliyet başkenti
Libya Libya 1951–1969 Trablus Libya Krallığı'nın iki resmî başkentinden birisi
Bingazi
 Malavi 1974–1994 Lilongwe İdari ve yargı başkenti
Zomba Yasama başkenti
 Filipinler 1948–1976 Quezon City Resmî başkent
Manila De facto hükûmet merkezi
1901–1976 Baguio Yaz başkenti (politik kullanımın dışında hâlâ yaz başkenti olarak bilinir)
 Sırbistan-Karadağ 2003–2006 Belgrad İdari ve yasama
Podgorica Yargı

^A Bonn Batı Almanya'nın başkentiydi. Alman yeniden birleşmesi ile Berlin Almanya'nın başkenti oldu ve hükûmet 9 yıl sonra Bonn'dan, Berlin'e taşındı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Eberstadt, Nick (1999). The End of North Korea. Washington: American Enterprise Institute. ss. 26, 32. ISBN 978-0-8447-4087-4.