Bir Rus Gezgincinin Anıları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir Rus Gezgincinin Anıları
Откровенные рассказы странника духовному своему отцу
Kitap Kapağı
ÇevirmenDominik Pamir
DilRusça
Konuİsa Duası
TürRuhani - Spiritüel - Dini
Yayım1870

Bir Rus Gezgincinin Anıları (Rusça:Откровенные рассказы странника духовному своему отцу) 19. yüzyıla ait yazarı bilinmeyen Rusça eser. Eser küçüklüğü ve sadeliğine karşın Ortodoks mistik edebiyatının şaheserlerinden biri kabul edilir. Gezgin bir keşişin duayı öğrenme arayışı isihazm mistik geleneğinden bir üstad (starets) ile karşılaşması ve Philokalia'yı keşfedip içindeki öğretileri uygulaması anı, gezi tarzında hikâye edilir.

Kitapta isihazm geleneğinde "Yürek Duası", "İçsel Dua" veya "İsa Duası" denilen pratiğin nasıl uygulanacağı ve etkileri sadakalarla geçinen bir Rus gezginin gözünden anlatılmaktadır.

Yazar ve Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitabın yazarının kimliğini tespit etmek zor olsa da kitabın aşağı yukarı hangi tarihte yazıldığı tahmin etmek mümkündür. R. M. French’in iddiasına göre kitapta yer alan bazı tarihî bilgiler kitabı 1853-1861 yılları arasına tarihlemek için yeterlidir.[1] Kitapta odak noktası olmasa da bu tip tarihî veriler kaçınılmazdır. Dönem tiplemelerinin yanı sıra Tatarlar hakkında yer alan ifadeler ve Rusya boyunca bir dönem popüler olan hacılık böyle bir tarihlendirmeyi kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle eser 1853 yılındaki Kırım Savaşı sonrası ve 1861 yılındaki Rus reformundan önce yazılmış olmak zorundadır.[2]

Türkçe çevirisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bir Rus Gezgincinin Anıları, Çeviren: Dominik Pamir, İstanbul, 1990.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Way of a Pilgrim: And the Pilgrim Continues His Way by R. M. French (Translator) — ISBN 0-06-063017-5 (1991 reprint) (“Translator’s Preface”).
  2. ^ Kitap incelemesi; http://saitcankutsal.blogspot.de/2018/02/ruhani-bir-seyahat-bir-rus-gezgincinin.html 13 Mart 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]