Bilineer fonksiyon
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Temmuz 2024) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
![]() | Bu madde, Vikipedi biçem el kitabına uygun değildir. (Aralık 2019) |
Bilineer dönüşümler, matematikte iki vektör uzayından birer eleman alıp üçüncü bir vektör uzayından bir eleman veren, ve bunu yaparken her iki girdi için de doğrusallık aksiyomlarına uyan fonksiyonlardır.
Tanım
[değiştir | kaynağı değiştir]ve aynı cismi üzerinde tanımlı üç vektör uzayı olsun. O zaman bir fonksiyonunun bilineer olması için her için eşlemesinin, ve her için de eşlemesinin ayrı ayrı doğrusal olması gerekir. Diğer bir değişle, bir bilineer eşlemenin iki girdisinden birisini sabitlemek, her zaman bir lineer dönüşüm verir.
Bu tanımla şu özellikler geçerli olur:
- Her ve her için 'yı 'nin dışına çekmek mümkündür, yani
- Her için dağılma özelliğini gösterir, yani . Aynı özellik ikinci girdi için de geçerlidir, yani her için geçerlidir.
Eğer ve aynı vektör uzayıysa, ve aynı zamanda her için geçerliyse 'ye simetrik denir. Eğer hedef vektör uzayı cismiyse de 'ye bir bilineer form denir. Mesela nokta çarpımı simetrik bir bilineer formdur.
Özellikler
[değiştir | kaynağı değiştir]Doğrusallığın gereği olarak eğer veya vektörlerinden birisi vektörüyse olur. Tam tersi geçerli değildir; ve vektörlerinin ikisi de sıfırdan farklı olsa da olabilir. özelliğini sağlayan iki vektöre ortogonal denir.
ve vektör uzaylarından 'ye olan tüm bilineer formlar, kendi aralarında bir vektör uzayı teşkil eder, ve bu uzay ile gösterilir. Bu eğer ve 'un üçü de sonlu boyutluysa, 'in boyutu bu üç vektör uzayının boyutlarının çarpımına eşittir.
Örnekler
[değiştir | kaynağı değiştir]- Matris çarpımı, ile arasında bilineerdir
- Vektör iç çarpımı bilineer bir dönüşümdür. Girdileri aynı vektör uzayından olup çıktısı 'dadır.
- ile 'nin düal uzayı 'dan iki eleman alıp 'dan bir eleman veren hesaplama operasyonu bilineerdir.
- Haç çarpımı, arasında bilineer bir eşleme teşkil eder.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Hazewinkel, Michiel, (Ed.) (2001), "Bilinear mapping", Encyclopaedia of Mathematics, Kluwer Academic Publishers, ISBN 978-1556080104