Bilim Senfonisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bilim Senfonisi (ing. Symphony of Science); YouTube'da yayınlanan bir dizi videodur. Her videonun farklı bir teması vardır. Elektronik müzik bestecisi John D. Boswell tarafından hazırlanmıştır.[1] Çoğunlukla ana konu felsefe, astrofizik veya fizik ile ilgilidir . Videolar, çeşitli belgesellerden alınan bir dizi alıntıdan oluşmaktadır. Bu belgesellerde bahsi geçen araştırmacılar ya da kişiler çeşitli konuların uzmanıdır. Konular genellikle fizik ve diğer pozitif bilimlerle ilgilidir. Yapımcı, belgeselden alıntıları bir dj mikserine koyarak şiirsel bir yapı oluşturdu. Ardından klavyenin sesiyle sesi bütünleştiren bir teknik kullandı. Bu teknik, araştırmacıların kendilerinin şarkı söylediği izlenimini vermektedir. Bu oluşturulmuş parçalar ile her videoyu ayrı ayrı oluşturmayı başardı. Video dizisi çeşitli kişiliklere odaklanıyor. Bunlar bilim dünyasından Michio Kaku, Carl Sagan ve sanat dünyasından bazı isimlerdir. Sanat dünyasından, bütün bir videonun adandığı Charlie Chaplin örneği dikkate alınabilir.

Muhteşem Şafak[değiştir | kaynağı değiştir]

YouTube'da başarıya imza atan ilk videolardan biri " A Glorious Dawn "dır.[2] Bu video 500.000'den fazla görüntüleme aldı. Videoda Carl Sagan ve Stephen Hawking "icracılar" olarak yer alıyor. İkisinin de sırayla şarkı söylediği bölümü vardır. Sagan'ın seansında esasen video da bir mesaj göndermek isteniyor. Mesaj, insanın bilimsel evrimi ile ilgilidir. İki araştırmacının her birinin mesajı farklıdır. Bu mesajlar videonun akışı içerisinde paylaşılır. Sagan'ın yer aldığı alıntıda bizleri nasıl "muhteşem bir gün doğumu"nun beklediğinden bahsediyor. " Hawking'in göründüğü dörtlükteki mesajı ise her şeyin teorisine nasıl ihtiyacımız olduğuyla ilgili. Sagan'ın yer aldığı fragman, Cosmos belgeselinden alınmıştır. Cosmos, kendisinin oluşturduğu bir bilim belgeselidir. Hawking'in bölümü ise BBC tarafından yapılmış bir programdan alınmıştır.

Hepimiz bağlıyız[değiştir | kaynağı değiştir]

"Hepimiz birbirimize bağlıyız " serinin ikinci videosudur.[3] Bu parçanın vurguladığı tema, bizimle evrenin geri kalanı arasındaki bağlantıdır. Bu videoda Neil deGrasse Tyson, Richard Feynman ve Bill Nye "icracılar" olarak yer alıyor. Her birinin yorumlanması gereken bir kıtası vardır. Tyson ilk kıtayı yorumlar. İlk kıtanın teması, hepimizin evrene bağlı olduğumuzdur. İlk kıtaya ek olarak, Tyson koroyu da gerçekleştirir. Koro ilk kıtaya benzer. Nye ikinci kıtayı yorumlar. İkinci kıtanın teması, bazı şeylerin diğerlerine göre ne kadar önemsiz olduğunu anlamaktır. Bu oyunda Feynman videonun sonuna sahiptir. Feynman nihayet bir yerde durmamız gerektiğini çünkü evrenin ulaşılamayacak kadar büyük olduğunu belirtiyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]