Bilişimde kadınlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ada Lovelace ilk bilgisayar programcısı olarak kabul edilir.

Bilişimde kadınlar, söz öbeği kadınların bilgisayar mühendisi, programcısı gibi mesleklerde çalışmasını ifade eder. Günümüzde küresel olarak önem verilen bir konudur.

Kadınları bilgisayar mühendisliğine çekmek[değiştir | kaynağı değiştir]

Gonzaga Üniversitesi'nden Prof. Dr. De Palma kadınları bilgisayar mühendisliği ve bilgisayar bilimine çekebilmek için bu alanı daha matematik ağırlıklı yapmak gerektiğini belirtmiştir.[1] Bunun için de 5 yol önermiştir.

  1. Programların nasıl temsil edildiğini öğretin.
  2. Karışık TGO'lar, yazılım paketleri yerine basit araçlar kullanın.
  3. Bilişimi mikrobilgisayar kavramından daha geniş anlatın.
  4. En azından başlarda programlama ödevlerinin açıklamalarını kısa ve öz tutun.
  5. Programlama dillerine özel gösterimsel diller olarak davranın.

İngilitere'de British Computer Society kadınları bu alana çekebilmek için çalışmalar yapmaktadır. Kanada'da 8. sınıf kızların bu alana ilgisini arttırmak için Gr8 Designs for Gr8 Girls örgütü kurulmuştur. Türkiye'de sadece bu alan için bir çalışma yoktur ancak daha genel olarak kadınları bilim ve teknolojiye özendiren İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları Merkezi vardır.

Kadın yazılımcılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazılım alanındaki kadınlar bilgi teknolojilerinin evrimine katkıda bulunmakta olup 20. yüzyılın ilk programcıları arasındadırlar ve endüstriye önemli katkıları olmuştur. Teknoloji ve uygulamaları değiştikçe kadınların da yazılımcı olarak rolleri değişikliğe uğradı ve bu alandaki başarıları küçümsendi.[kaynak belirtilmeli]

18. yüzyıldan beri kadınlar bilimsel hesaplamalar yapmaktalar. Nicole-Reine Lepaute'in Halley kuyruklu yıldızının tahminini hesaplaması ve Maria Mitchell'ın Venüs'ün hareketini hesaplaması erken dönem bilimsel hesaplamalara örnek gösterilebilir. Bir bilgisayar tarafından çalıştırılması amaçlanan ilk algoritma, alanında öncü olan Ada Lovelace tarafından tasarlanmıştır.

Türkiye'deki Kadın Yazılımcı Grupları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ De Palma, Paul "Viewpoint: Why women avoid computer science", Communications of the ACM, Volume 44 , Issue 6, June 2001.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]