Beyhan Emirliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Bihan Emirliği sayfasından yönlendirildi)
Bihan
إمارة بيحان
Bihan Emirliği
Bihan bayrağı
Bayrak
Bihan haritadaki konumu
BaşkentSuq Abdulla
Resmî dil(ler)Arapça
HükûmetMonarşi
Bihan (Beihan) Emirliği haritası

Bihan Emirliği (Arapça: إمارة بيحان, İngilizce: Emirate of Beihan), Aden Protektorası (Krallık)'nın ve Güney Arap Federasyonu'nun bir eyaletidir.

Başkenti Suq Abdulla idi. Günümüzde Bihan Emirliği kuzey Yemen'de, 2005 yılından itibaren Yemen Hükûmeti tarafından yönetilen 100.000 nüfusa sahip bir şehirdir. Bihan Emirliğinin şu anda yönetimi Shabwah Hükûmeti tarafından yapılmaktadır.

Fiziksel olarak, Bihan Kuzey-Batısındaki el-Beyda ile Doğusundaki Ma'rib ve Güneyindeki Ataq ile bağlanmıştır. Bihan, Kuzeyindeki dağlardan gelen çayların yanı sıra kazılan kuyulardan gelen su ile sulanan verimli bir vadide bulunur. Temel ekimleri ise mısır, hurma, tahıl, narenciyedir. İnsanların geçimi büyük ölçüde hayvancılığa dayanır. Bunun yanı sıra insanlar, artarak döviz ticaretine yönlenmişlerdir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bihan vadisi tarihsel olarak birçok grubun eline geçmiştir. Güneyde Musabein Kabilesi hüküm sürerken, diğer yerlerde Fatımiler hüküm sürmüştür. İki grupta bölgeye uzun süre hakim oldular. Tarihsel olarak, Bihan Vadisinin ortasında Muhammed'in soyundan gelen ve 1600'lerin sonlarında bölgeye yerleşen El-Habieli ailesi bulunmaktadır. Yemen Valisi tarafından o tarihlerde ticaret yollarını koruma amaçlı oraya gönderilmiştir.

El-Hanieli ailesi, ilk kan bağından; Hadi Yahya Bin Hüseyin'in yedinci kuşağı olan San'a Valilerinden Kasım El-Mansur bin Abdullah soyundan gelmektedir.

Geçmişte vadinin Kuzey tarafı, sürekli olarak Masabinliler ile iktidar mücadelesi verip sonra da iki gruba ayrılan Balharith Kabilesi tarafından yönetilmiştir.

Mekke Haşimiyye şerifleri tarafından iktidarı tanınan El-Habieli ailesi, Bihan'da dini lider olduklarını ve bağımsızlıklarını 1680 yılında ilan etmişlerdir.