Bigfin kalamarı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bigfin kalamarları, kendilerine özgü bir morfolojiye sahip olan, nadiren görülen bir kafadanbacaklılar grubudur. Magnapinna cinsine ve Magnapinnidae familyasına yerleştirilirler.[1] Ailenin yalnızca larva, paralarval ve genç örnekleri görülmüş olsa da bazı yetkililer yetişkin örneklerin de görüldüğüne inanmaktadırlar. Zamanla, Magnapinnalara benzer bir morfolojiye sahip olduğu görülen ve "uzun kollu kalamar " lakaplı olan bazı hayvanların birkaç videosu çekilmiştir. Ancak bu canlıların yetişkin örneklerinden hiçbiri yakalanmadığı veya örneklenmediği için, bunların aynı cinsten mi yoksa sadece uzak akraba mı olduğu ise belirsizliğini korumaktadır.

Bigfin kalamarının kolları ve dokunaçları son derece uzundur. Bu kolların 4 ila 8 metre uzunluğunda olduğu düşünülmektedir. Bu uzantılar vücuda dikey durarak canlının dirseklerini oluşturmaktadırlar.

Karşılaşmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

DSV Alvin tarafından çekilen uzun kollu bir kalamar, muhtemelen yetişkin bir Magnapinna türü

Uzun kollu kalamarın ilk görsel kaydı Eylül 1988'de yapıldı. Nautile Denizaltısı mürettebatı tarafından yapılan bu kayıt 4,735 metre(15,535 ft). derinlikte Brezilya'nın kuzeyinde gerçekleşmiştir. 1992 Temmuzunda Nautile Denizaltısı mürettebatı tarafından bu canlılar ile yeniden karşılaşılmıştır. Bu karşılaşmalara ise Gana(3,010 metre) ve Senegal(2,950 metre) kıyılarında rastlanılmıştır. Kasım 1998'de Japon denizaltısı Shinkai 6500 bir diğer uzun kollu kalamarı Mauritius'un güneyinde Hint okyanusu'nda 2,340 metrede görüntülemiştir.

Anatomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu türün videolarındaki örnekler, daha önce bilinen tüm kalamarlardan çok farklı görünmekteydi. Kafadanbacaklılar arasında benzersiz bir şekilde, kollar ve dokunaçlar aynı uzunluktaydı ve benzer görünüyordu. Ayrıca uzantılar vücuda dik şekilde durarak garip bir dirsek görünümü oluşturmaktaydı. Bununla beraber kalamarın en dikkat çekici özelliği ise dokunaçlarının uzunluğu olmuştur.

Beslenme özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu kalamarların beslenme davranışları hakkında çok az şey bilinmektedir. Bilim insanları, bigfin kalamarının kollarını ve dokunaçlarını deniz tabanı boyunca sürükleyerek yerden yenilebilir organizmaları kaptığını ve beslendiğini düşünmektedirler.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Magnapinna Vecchione & Young 1998 - Encyclopedia of Life". eol.org. 18 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2019. 
  2. ^ "Alien-like Squid With "Elbows" Filmed at Drilling Site". National Geographic. National Geographic Society. 24 Kasım 2008. 28 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi.