Bernhard Schmidt

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bernhard Schmidt
Bernhard Schmidt
Doğum11 Nisan 1879(1879-04-11)
Naissaar, Estonya, Rusya
Ölüm1 Aralık 1935 (56 yaşında)
Hamburg, Almanya
MilliyetAlman
Kariyeri
DalıAstronomi

Bernhard Woldemar Schmidt (11 Nisan 1879, Naissaar, Estonya, Rusya – 1 Aralık 1935 Hamburg, Almanya) Alman optik mühendisi. 1930 yılında Schmidt teleskopu'nu icad etti. Schmidt teleskobu, optik aberasyon ve astigmatlık problemlerini ortadan kaldırdı. Astronomik ve bilimsel araştırma için kullanılan geniş açılı, çok geniş ve kısa flaş süreli fotoğraf makineleri ve dijital teleskopların temelini atmıştır.

Çocukluğu ve gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Schmidt, Carl Constantin ve Marie Helene Christine (née Rosen) Schmidt'in oğlu olarak dünyaya geldi. Naisaar, Tallin, Estonya, Rus İmparatorluğu'nda doğup büyümüştür. Naisaar'da insanlar Estonyaca ve İsveççe konuşmasına rağmen Schmidt ailesi Almanca'da biliyordu. Bernhard Schmidt, 6 kardeşin en büyüğüdür.

15 yaşında demir boru ve barutla deney yaparken sağ elinin 2 parmağını kaybetti. Tallin'deki cerrahlar sonradan sağ elini ampüte etmiştir.

Elini kaybettikten bir süre sonra bilime tekrar merak sardı. Bir lens ve akeordona benzer bir çalgı olan concertina'yla kendi fotoğraf makinesini yapıp fotoğraf basmaya başladı. Hatta bazı fotoğraflarını sattı.

Volta Elektrik Motorlarında çalıştı ve sonra sında 1901 yılında Chalmers Teknoloji Üniversitesi'ne gitmek için Göteborg, İsveç'e taşındı ancak sonra Saksonya Krallığı(günümüz Almanya'sı)'nda olan Mittweida Üniversitesi'ne gitti.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Mittweida'dayken gözlemevleri ve laboratuvarlar için optik malzeme satışına başladı. Potsdam Astrofizik laboratuvarı gibi ünlü yerlere lens ve aynalar geliştirip sattı. 1. Dünya Savaşı'nda tutuklandı ve bazı şüpheli gözüken astronomik ve optik ekipmanları polis tarafından el koyuldu. Savaş'tan sonra işine devam etmeye çalıştı ama savaş Almanya ekonomisini yıpratıp bilim arka planda kalmıştı.

1916 yılında Profesör Schorr, Hamburg Rasathanesi direktörü Schmidt'in ayna ve teleskobuyla ilgilenmişti. Gözlemevinin yanındaki bir kasabada ücretsiz konaklamasını ve çok küçük bir ücret ve gözlemevinde iş teklif etmişti. Schmidt ilk başta kabul etmedi, Estonya'da fırsatlar aradı ancak Estonya'da savaştan sonra yeni bağımsız olmuştu, aradığını bulamadı. En sonunda 1927 yılında teklifi kabul etti. Gözlemevi'nde iki güneş tutulması bekledi ve teleskopları onardı-geliştirdi. Sonra astronom Walter Baade'le Filipinler ve İsveç'e giderken hayatının buluşu olan Schmidt kamerası'nı icad etti.

Bu kamera, astronomik fotoğraflar çekebiliyordu. O zamanlar kameralar geniş açılı ve kısa flaşlı olamadığından bu mümkün değildi. Ama Schmidt kendi teleskobuyla bunu değiştirdi. Bu kamera sayesinde Schmidt dünya çapındaki bilim camiaasında ünlü oldu. Ve savaş öncesi olduğundan daha fazla itibar ve para kazandı.

Gözlemevlerine büyük satışlar yaptı ve 1935'te vefat etti.