Bentonit üretimine göre ülkelerin listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bentonit, çoğunlukla montmorillonitten oluşan ve genellikle saf olmayan kildir. Birkaç bentonit türü vardır ve isimleri potasyum, sodyum, kalsiyum ve alüminyum gibi baskın elementlere bağlıdır.

Bentonit genellikle volkanik külün çoğunlukla su mevcudiyetinde ayrışmasından oluşur. Bununla birlikte, bentonit terimi ve tonstein adı verilen benzer bir kil, kaynağı belirsiz kil yatakları için kullanılmıştır. Endüstriyel amaçlar için sodyum bentonit ve kalsiyum bentonit olmak üzere iki ana bentonit sınıfı mevcuttur.

Stratigrafi ve tefrokronolojide, tamamen bozulmuş (ayrışmış volkanik cam) kül düşme yatakları, baskın kil türü illit olduğunda genellikle K-bentonitler olarak adlandırılır. Diğer yaygın kil türleri ve bazen baskın, montmorillinite ve kaolinittir. Kaolinit ağırlıklı killer genellikle tonsteinlar olarak adlandırılır ve tipik olarak kömürle ilişkilendirilir.

Üretici ülkelerin listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu, çoğunlukla Haziran 2008'de erişilen British Geological Survey'e 27 Mart 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. dayanan 2006'da bentonite göre ülkelerin bir listesidir .

Ülke Bentonit üretimi (ton)
 Dünya 14,600,000
Amerika Birleşik Devletleri ABD 4,620,000
Çin Çin 3,200,000
Yunanistan Yunanistan 1,100,000
Hindistan Hindistan 1,081,000
Türkiye Türkiye 600,000
Rusya Rusya 500,000
İtalya İtalya 470,000
Meksika Meksika 435,273
Brezilya Brezilya 419,214
Almanya Almanya 363,998
Arjantin Arjantin 256,165
Çek Cumhuriyeti Çekya 220,000
İran İran 186,323
İspanya İspanya 160,000
Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs 150,620
Avustralya Avustralya 135,000
Bulgaristan Bulgaristan 134,500
Slovakya Slovakya 95,700
Polonya Polonya 93,880
Güney Kore Güney Kore 61,137
Azerbaycan Azerbaycan 40,600
Güney Afrika Cumhuriyeti Güney Africa 32,878
Cezayir Cezayir 27,110
Ukrayna Ukrayna 25,000
Bosna-Hersek Bosna-Hersek 24,050
Kuzey Makedonya Macedonya 20,353
Romanya Romanya 20,229
Pakistan Pakistan 20,000
Vietnam Vietnam 20,000
Danimarka Denimarka 19,011
Hırvatistan Hırvatistan 16,410
Özbekistan Özbekistan 15,000
Peru Peru 14,590
Kolombiya Kolombya 8,500
Macaristan Macaristan 6,635
Mısır Mısır 6,300
Nikaragua Nikaragua 6,300
EndonezyaEndonesya 5,000
Gürcistan Gürcistan 4,487
Filipinler Filipinler 3,600
Yeni Zelanda Yeni Zealanda 3,028
Tayland Tayand 1,200
Myanmar Myanmar 800
Ermenistan Ermenistan 720
Mozambik Mozambik 610

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]