Bensberg Kalesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bensberg Kalesi (Almanca: Schloss Bensberg) Bergisch Gladbach, Kuzey Ren-Vestfalya, Almanya'da eski bir kraliyet av köşküdür. Artık 'Althoff Grandhotel Schloss Bensberg' adı altında lüks bir otel olarak işletilmektedir.[1] Bina kompleksinin merkezi ekseni tam olarak Köln Katedrali'ne yöneliktir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Johann Wilhelm (Popüler olarak: "Jan Wellem" olarak bilinir) 1679'dan 1716'ya kadar Jülich ve Berg Dükü olarak hüküm sürdü. 1690'da Johann Wilhelm, Pfalz'ın 18. Elektörü olarak babası Philipp Wilhelm'in yerine geçti. Sonbaharda Bensbergde avlamak için Düsseldorf Kalesi'ndeki evinden taşındı. Bitişikteki kraliyet ormanı onun tercih ettiği avlanma yeriydi. Jan Wellem'in ikinci karısı, Toskana Büyük Dükü'nün kızı Anna Maria Luisa de Medici, tepelik çevredeki eski Bensberg Kalesi'nin kendisine Toskana'yı hatırlatan manzarasını çok beğendi. Muhtemelen karısı için, Jan Wellem 1703'te Kont Matteo d'Alberti'yi Barok tarzında yeni bir saray inşa etmesi için görevlendirdi. 1711'de Venedikli usta inşaatçı Schönbrunn Sarayı'nın modeline dayanan muhteşem bir av köşkü inşa etmişti. Bina kompleksinin merkezi ekseni Köln Katedrali ile tam olarak hizalanmıştır. İç tasarım için Antonio Bellucci, Giovanni Antonio Pellegrini, Jan Weenix ve Domenico Zanetti gibi ünlü çağdaş sanatçıları görevlendirildi.

19. yüzyılda Bensberg Kalesi'nin çizimi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Althoff Grandhotel Schloss Bensberg". Althoff Hotels [de; fr]. 1 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2021. 

Ek kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • August Gertner: Bensberg und sein Kadettenhaus. Kogler, Siegen 1862, Digitalisat 11 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  • Werner Dobisch: Das Neue Schloß zu Bensberg (= Rheinischer Verein für Denkmalpflege und Heimatschutz. Jg. 31, ZDB-ID 2061727). Schwann, Düsseldorf 1938.
  • Godehard Hoffmann: Schloß Bensberg und sein Schicksal – Preußisches Kadettenhaus und Nationalpolitische Erziehungsanstalt – in: Rheinische Heimatpflege – 33. Jahrgang – 1/96, S. 9 ff
  • Barbara Precht-von Taboritzki: Das neue Schloß Bensberg in Bergisch Gladbach. Köln 1996. ISBN 3-88094-802-X (Rheinische Kunststätten Heft 418), hrsg. v. Rheinischen Verein für Denkmalpflege und Landschaftsschutz e.V.
  • Schloss Bensberg e.V.: Geister, Goethe und Soldaten. Geschichten & Gedichte um Schloss Bensberg. informa Verlag, Bensberg 2000.
  • Herbert Stahl: Die Grube Jungfrau und das Schloss Bensberg, in: Rheinisch-Bergischer Kalender 2005, 75. Jahrgang, Heider Verlag Bergisch Gladbach o. J., S, 213 ff.
  • Herbert Stahl: Nationalpolitische Erziehungsanstalt im Schloss Bensberg, Zur Geschichte des Schlosses als schulische Einrichtung in: Rheinisch-Bergischer Kalender 2013, 83. Jahrgang, Heider Verlag Bergisch Gladbach o. J., S, 91 ff.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]