Bel ağrısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Maumivu ya kiuno
Maumivu ya kiuno ni tatizo la kawaida na lenye gharama. Mchoro unaonyesha eneo la kiuno katika kiunzi cha mifupa cha binadamu.
UzmanlıkOrtopedi, rehabilitation Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Sırt ağrısı (İngilizce : lumbago), sıklıkla ortaya çıkan ve belin alt kısmındaki kasları ve kemikleri ilgilendiren bir durumdur. Bu durum insanların yaklaşık % 40'ını hayatlarının bir döneminde etkiler.

Bel ağrısı uzunlamasına ani şiddetli ağrı (6 haftadan az süren), orta derecede kronik ağrı (6 ila 12 hafta) veya kronik ağrı (12 haftadan fazla) olarak sınıflandırılabilir. Bu durum, yaralanma veya ağrıdan kaynaklanıp kaynaklanmadığına göre de sınıflandırılabilir.

Birçok bel ağrısı vakasında, birincil neden genellikle tanımlanmaz veya değerlendirilmez, çünkü ağrının kas gerilmesi veya bağ gerilmesi gibi bir yaralanmadan kaynaklandığına inanılır. Ağrı, cerrahi olmayan tedaviden sonra düzelmezse veya ağrıya açıklanamayan kilo kaybı, ateş veya büyük duygusal veya hareket sorunları gibi "uyarılar" eşlik ediyorsa, altta yatan nedeni belirlemek için daha fazla araştırma gerekebilir.

Çoğu durumda, X-ışını bilgisayarlı tomografi gibi teşhis araçları gereksizdir ve kendi risklerini taşır. Bu etkilerine rağmen, sırt ağrısını teşhis etmek için fototerapi kullanımı artmıştır.

Bazı bel ağrıları, omurganın intervertebral disklerinin dejenerasyonundan kaynaklanır ve bu vakaların belirlenmesinde bacak uzatma testi önemlidir.

Kronik ağrısı olan kişilerde, vücudun ağrı işleme sistemi düzgün çalışmayabilir ve riskli olmayan faaliyetlerde bulunmaya çalışırken şiddetli ağrıya sebep olabilir.

Ani 16 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve akut olarak gelişen sırt ağrısının tedavisi genellikle ağrı kesiciler ve ağrıya rağmen normal aktivitelerin sürdürülmesi gibi ameliyatları içermez. Asetaminofen (parasetamol olarak da bilinir) başta olmak üzere kişiye fayda sağladığı dönem için tedaviler önerilir . Sırt ağrısı semptomları genellikle birkaç hafta içinde azalır ve insanların %40-90'ı altı hafta sonra tamamen bu ağrıdan kurtulur.

Klasik tedaviden sonra düzelmeyen kişilerde birçok alternatif bulunmaktadır. Opioidler, özellikle bağımlılık olmak üzere yan etkileri nedeniyle genellikle önerilmemesine rağmen, geleneksel ağrı kesiciler başarısız olursa yardımcı olabilir. Cerrahi, kronik ağrı sorunları ve diskle ilgili sakatlığı olan kişilere fayda sağlayabilir. Ameliyat, spinal stenozu olan kişilere de fayda sağlayabilir. Doğrudan bir nedeni olmayan diğer bel ağrısı vakalarında ameliyatın net bir yararı bulunmamıştır.

Ayrıca Alexander'ın yöntemini ve otları içeren alternatif tıp tedavileri vardır, ancak bu tedaviyi tam olarak önermek için yeterli kanıt yoktur. Kemoterapi ve spinal manipülasyon için kanıtlar tartışmalıdır.

Sırt ağrısı sıklıkla psikolojik danışma ya da antidepresanlar yoluyla iyileştirilebilen bir sorun olan ruh halini etkiler.