Beelzebub

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Beelzebub and them that are with him shoot arrows" (John Bunyan'ın The Pilgrim's Progress (1678) adlı yapıtından)

Beelzebub veya Baalzevul, (İbranice: בַּעַל זְבוּ, Baʿal Zəvûv), eskiden Antik Filistinliler tarafından Ekron şehrinde tapınılmış, daha sonraları ise bazı İbrahimî dinlerde önemli bir iblisi figür olarak tasvir edilmiş bir tanrıdır.[1] Beelzebub özellikle Antik Kenan'da tapınılmış Kuzeybatı Sami tanrısı Baal ile ilişkilendirilmiştir.

Çoğunlukla Hristiyan olan bazı dini kaynaklarda Beelzebub ismi şeytan ile eşdeğer şekilde kullanılır. Demonolojide ise Lucifer ve bazı diğer ilah adları ile birlikte cehennemi yöneten 7 cehennem lordundan biri olarak anılır. Tanah'ta geçen ve "sineklerin efendisi" anlamına gelen Baʿal Zəvûv, tanrıya tapınanları haşereye benzetmek için kullanılmıştır.[1] Tanrının asıl isminin "(göksel) evin efendisi" anlamına gelen Ba'al Zəbûl olduğu ve İsrailoğulları tarafından aşağılama amacı ile Baʿal Zəvûv ismi verildiği de düşünülmektedir.[2][3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Balz, H. R.; Schneider, G. (1990). Exegetical dictionary of the New Testament. 1 ((211) bas.). Grand Rapids, MI: Eerdmans. 1. According to 2 Kgs 1:2–6 the name of the Philistine god of Ekron was Lord of the Flies (Heb. ba'al zeaûḇ), from whom Israel's King Ahaziah requested an oracle. 
  2. ^ McIntosh (2002) [1988]. "Baal-Zebub". Bromiley, G. W. (Ed.). The International Standard Bible Encyclopedia. 1 (Revised (381) bas.). Wm. B. Eerdmans. It is not as probable that b'l zbl, which can mean "lord of the (heavenly) dwelling" in Ugaritic, was changed to b'l zbb to make the divine name an opprobrius epithet. The reading Beelzebul in Mt. 10:25 would then reflect the right form of the name, a wordplay on "master of the house" (Gk oikodespótēs). 
  3. ^ Lurker, Manfred (2004). "Beelzebub". Arşivlenmiş kopya. The Routledge dictionary of gods and goddesses, devils and demons. Londra: Routledge. s. 31. 18 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2019 – Google Books vasıtasıyla.