Bayağı pisi balığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bayağı pisi balığı
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Teleostei
Takım: Pleuronectiformes
Familya: Pleuronectidae
Oymak: Pleuronectini
Cins: Platichthys
Tür: P. flesus
İkili adlandırma
Platichthys flesus
Linnaeus, 1758

Pisi balığı (Platichthys flesus), Pleuronectidae familyasından bir balık türü.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kamuflajın etkisi. Çevresinin rengiyle uyum sağlayan bayağı pisi balığı. Kuzey Avrupa'nın kıyı sularında yaşayan bayağı pisi balığı yenilen bir balık olarak bilinir.

Vücut üstten ve alttan yassılaşmıştır. Gözler vücudun sağ tarafında olup, gözlerin bulunduğu sırt yeşilimsi veya sarımsı kahverengi lekelerle kaplıdır. Sırt yüzgeci başta gözden, kuyruk yüzgeci kaidesine kadar devam eder, kuyruk yüzgeciyle birleşmez. Üst kısmının rengi esmer, kısmen kahverengi, koyu noktalı, alt tarafı ise beyazdır. Vücut küçük pullarla kaplıdır. Yan çizgi gözün bulunduğu tarafta göğüs yüzgeci etrafında kıvrımlıdır. Sırt ve anüs yüzgeçleri kuyruk yüzgecine ulaşmaz.

Üreme[değiştir | kaynağı değiştir]

Pisi balıkları, yeterli miktarda yiyecek buldukları kumlu deniz tabanlarında yaşayan yassı balıklardır. Ancak yetişkin pisi balıkları yumurtalarını bu bölgede bırakacak olurlarsa, akıntılar savunmasız yumurtaları güvenli yerlerinden uzağa taşıyacaktır. Bu nedenle pisi balıkları akıntıya karşı yüzerek, suyun daha derin olduğu başka bir yere doğru göç ederler. Bu göç sırasında 60 milyon pisi balığının yumurtlamak üzere toplandığı tahmin edilmektedir. Güvenlikli sularda yumurtadan çıkan yavru yassı balıklar deniz yüzeyinde kalarak bir ay kadar beslenirler ve gelişirler. Bir ayın sonunda akıntıyla beraber sürüklenerek beslenme bölgesine geri gelirler. Bu süre içinde yavru pisi balıkları ebeveynlerine benzeyen balıklar haline gelmişlerdir. Onlar da büyük balıklar gibi su dibine inerler ve orada yaşamlarını sürdürürler. Büyüklüğü ortalama 20–25 cm dir, maksimum 50 cm olur.

Dağılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzeydoğu Atlantik sahilerinde, Kuzey Denizi, Baltık Denizi, Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz de yaşar.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Bayağı pisi balığı ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Bayağı pisi balığı ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.