Bataklık Krileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bataklık Krileri
(Maškēkowak / Nēhinawak)
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Diller
Din
Hristiyanlık ve yerel inançlar


Bataklık Krileri (Bataklık Kricesi Maškēkowak / Nēhinawak ; İngilizce Swampy Cree), Kanada'nın Manitoba, Ontario ve Saskatchewan eyaletlerinde yaşayan Algonkin halklarının Kuzey Algonkinleri grubundan Subarktik yerlisi Krilerden bir Kızılderili halkı. Diğer Kanada Kızılderilileri gibi Bataklık Krileri de yasal olarak Kızılderili rezervi adı verilen kamp benzeri toplama yerleşimlerde yaşamak zorundadırlar. Batı ve kuzeybatıda Orman Krileri, güneybatıda dar bir alanda Ova Krileriyle ve güneydoğuda Moose Krileri ile çevrilen Bataklık Krilerinin kuzey komşuları Atabasklardan olan Sayisi Deneleri, güney komşuları ise Merkezî Algonkin halklarıdır.

Boyları[değiştir | kaynağı değiştir]

1. Batı Bataklık Krileri (İng. Western Swampy Cree, West Swampy Cree, Mushkego, Mushkegowuk, Maškēkowak, Lowland (Half-Homeguard) Cree)
2. Doğu Bataklık Krileri (İng. Eastern Swampy Cree, East Swampy Cree, Swampy Cree, Omaškêkowak, Omushkego, Omushkegowak, Lowland Cree, Lowland (Homeguard) Cree, West Main Cree, James Bay Mushkego, Western James Bay Cree)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m Rhodes, Richard and Evelyn Todd, 1981, p. 53, p. Fig. 1
  2. ^ a b c d e f g h "Swampy Cree Tribal Council Incorporated". 20 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2012. 
  3. ^ a b c d e f g Lovisek, Joan A. 1999. "Aboriginals: Algonquians/Subarctic." Paul R. Magocsi, ed., Encyclopedia of Canada's Peoples; 36–47. Toronto: Multicultural History Society of Ontario. ISBN 0-80202-938-8
  4. ^ a b c d e f Lovisek, 1999, "Moose Cree" pp. 41-42.
  5. ^ a b "Mushkegowuk Council". 24 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2012. 
  6. ^ Ellis, C. D., 1995, p. xiv