Batı Yakasının Hikâyesi (film, 1961)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Batı Yakasının Hikayesi (film) sayfasından yönlendirildi)
Batı Yakasının Hikayesi
West Side Story
YönetmenRobert Wise
YapımcıRobert E. Griffith
Harold Prince
SenaristArthur Laurents
Ernest Lehman
Jerome Robbins
OyuncularNatalie Wood
Richard Beymer
Russ Tamblyn
MüzikSaul Chaplin
Görüntü yönetmeniDaniel L. Fapp
StüdyoUniversal Pictures
DağıtıcıUniversal Pictures
CinsiSinema filmi
TürüRomantik müzikal, Dram
RenkRenkli
Yapım yılı1961, ABD
Çıkış tarih(ler)i23 Aralık 1961
Süre152 dakika
DilTürkçe

Batı Yakasının Hikâyesi, 1961 yapımı, müzikal ABD filmi.

Arthur Laurents'in kitabından uyarlanmış olan filmin müziklerini Leonard Bernstein gerçekleştirmiş. Sinemadan önce ilk müzikal gösterimi 1957'de yapılmıştır.

William Shakespeare'in Romeo ve Juliet 'inin güncel bir uyarlaması olan film, gösterildiği dönemde büyük yankı uyandırmış, daha sonra defalarca müzikal gösteri olarak sergilenmiştir. Batı Yakasının Hikâyesi 10 Akademi Ödülü ve Grammy Ödülü ile 20'den fazla ödüle sahiptir.

"Batı Yakasının Hikayesi", 1997 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

Manhattan'da iki farklı sokak çetesinin, etnik ayrılıklar nedeniyle çekişmelerini anlatan filmin başrollerini; Natalie Wood, Richard Beymer, Russ Tamblyn paylaşıyorlar.

Steven Spielberg tarafından yeniden çekilen Batı Yakasının Hikâyesi 18 Aralik 2020'de ABD'de vizyona girmesi planlanıyor.[1][2]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "New West Side Story Movie Sets December 2020 Release". 10 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2019. 
  2. ^ "Steven Spielberg'ün Batı Yakasının Hikayesi uyarlamasından ilk fotoğraf". 30 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2019.