Batı Sumatra

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.20, 14 Nisan 2016 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 16912531 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Batı Sumatra
Sumatera Barat
Batı Sumatra mührü
Mühür
Batı Sumatra'nın Endonezya haritasındaki konumu
Batı Sumatra'nın Endonezya haritasındaki konumu
ÜlkeEndonezya Endonezya
MerkeziPadang
Yüzölçümü
 • Toplam40130.82 km²
Nüfus
 • Toplam4.845.998

Batı Sumatra, (Endonezya dilinde: Sumatera Barat) Endonezya'da, Sumatra'nın orta batı kesiminde il. Batıda Hint Okyanusu, kuzeyde Kuzey Sumatra, kuzeydoğuda Riau, güneydoğuda Jambi ve güneyde Bengkulu illeriyle çevrilidir. Sumatra'nın ortasında Mentawai Boğazının karşısında yer alan Mentawai Adaları Siberut, Pagai Utara ile Pagai ve Sipura'yı da kapsar.

Tarihçe

Uzun yıllar Minangkabau halklarının yurdu olan Sumatra'nın batı kesiminde İS 2. yüzyıldan başlayarak Hint göçmenler yerleşti. Bölge 7. yüzyıldan sonra adanın güneyinde güçlenen Budist Şrivicaya İmparatorluğu'na bağlandı. İmparatorluğun 14. yüzyılda çöküşü ile birlikte, bölgede başkenti Pariangang olmak üzere Hindu-Malay Minangkabau Krallığı kuruldu. 16. yüzyılda Minangkabau kralı İslam dinini kabul etti. 1596'da bölgeye gelen Felemenkliler Sumatra'nın batısında bazı sağlam dayanak noktaları oluşturdular. 19. yüzyılın başlarında adanın denetimi bir süre İngilizlerin eline geçti. Ama Padri Savaşı (1821-38) olarak bilinen iç savaş sırasında Minangkabau hanedanı adına savaşa müdahale eden Felemenkliler yeniden denetimi sağladılar. Böylece aşağı yukarı, bugünkü Batı Sumatra ilini kapsayan Minangkabau Hollanda egemenliği altına girdi.

II. Dünya Savaşı sırasında Japonlar Sumatra'yı işgal ettiler. Savaştan sonra Endonezyalı milliyetçiler Endonezya Cumhuriyeti'ni ilan ettiler. Sömürgeciliğe karşı yoğun bir mücadelenin ardından, Sumatra'nın öteki bölgeleriyle birlikte Batı Sumatra da 1950'de Endonezya Cumhuriyeti'ne katıldı. Batı Sumatra 1958'in başlarında Sukarno yönetimine karşı ayaklanan devrimcilerin merkezi oldu ve Bukittingi'de Endonezya Cumhuriyeti Devrimci Hükümeti kuruldu. 1958 ortalarında Padang ve Bukittingi'ye düzenlenen hava saldırılarının ardından devrim bastırıldı.

Coğrafya

Talang Dağı

Barisan Dağları, Batı Sumatra'yı kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda keser. Bu dağları batı kıyılarının güneyinde alçak düzlükler, kuzeyinde de bataklıklar kuşatır. Dağların doğusundaki Padang (Minangkabau) Platosu ilin doğu sınırına kadar uzanır. Barisan dağ sistemi Talang (2.597 m), Merapi (2.890 m) ve Singgalamg (2.880 m) gibi çok sayıda etkin ve sönmüş yanardağın yükseldiği birkaç paralel sırttan oluşur. Kıyı boyunca birçok yerde tatlı su bataklık ormanları vardırç Alçak ovalarda çam, tikağacı ve maun ormanları tepelik yüksek kesimlere kadar ulaşır.

Ekonomi

Batı Sumatra'daki başlıca tarım ürünleri pirinç, mısır, manyok, çay, kahve, kauçuk, karabiber, tütün, hindistancevizi ve soyafasulyesidir. İlde gıda işleme, çimento, içki, dokuma, kauçuk ürünleri, kimyasal madde ve ulaşım araçları sanayileri vardır. Boylamasına uzanan karayolları dışında, ilin orta kesiminden demiryolları da geçer. Batı Sumatra'nın doğal çevresi bir turistik çekim noktasıdır.

Halk

Minangkabau, Gayo-Ala ve Bataklar halklarının yaşadığı ilde Hint ve Çinli küçük azınlık grupları da bulunur.

Dış bağlantılar