Basında Devlet Sırlarını Koruma Genel Müdürlüğü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Üstünde "Basında Devlet Sırlarını Koruma Genel Müdürlüğü" yazan bir evrak kapağı.

Sovyetler Birliği Basında Devlet Sırlarını Koruma Genel Müdürlüğü (Rusça: Главное управление по охране государственных тайн в печати при СМ СССР), Sovyetler Birliği'nde görev yapan gizli bilgileri koruma amaçlı sansür uygulayan devlet organı.[1] Müdürlük 1922 yılında kurulan müdürlük Glavlit (Главлит) olarak kısaltılmış olarak "RSFSC Edebiyat ve Yayın İşleri Ana İdaresi" adıyla kuruldu. Bu kısaltma Sovyetler Birliği'nin dağılmasına kadar yarı resmi kullanımdaydı.

Glavlit'in işlevi, kitaplarda, gazetelerde ve diğer basılı materyallerin yanı sıra radyo ve TV yayınlarında devlet sırlarını tehlikeye atabilecek bilgi yayınlarını önlemekti.

Genel halka açık kaynaklarda yayınlanması yasaklanan özel bir tür bilgi listesi mevcuttu. Başlangıçta üç ana gizli bilgi kategorisi vardı: askeri, ekonomik ve "diğer". Daha sonraki listelerde bunlar daha ayrıntılı olarak açıklandı, örneğin, "finans", "politika", "bilim ve mühendislik", vb. eklendi. Listenin ilk versiyonu Glavlit'in oluşturulmasından önce 13 Ekim 1921'de Çeka tarafından hazırlandı. Bu liste birkaç kez güncellendi. Gizlilik kategorileri arasında "çok gizli", "gizli" ve "ifşa için değil" kategorileri mevcuttu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Pavel Lebedev-Polianskii". Great Soviet Encyclopedia. 14 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2020.