Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Kuruluş2003
Eski isim(ler)iStratejik Araştırmalar Enstitüsü (2003-2016) Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (2016-2022)
BağlılıkMillî Savunma Üniversitesi
Bulunduğu yerYenilevent, Beşiktaş, İstanbul
Web sitesihttps://atasaren.msu.edu.tr
Müdür VekiliProf. Dr. Bünyamin Kocaoğlu

Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü 2022 yılında Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, Barbaros Deniz Bilimleri ve Mühendisliği Enstitüsü ve Hezârfen Havacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsünün birleştirilmesiyle kurulmuştur.

2003 yılında, Harp Akademileri Komutanlığı bünyesinde güvenlik ve strateji araştırmaları alanlarında, lisansüstü öğrenim vermek üzere Stratejik Araştırmalar Enstitüsü kurulmuştur. Türk profesyonel askerî eğitim-öğretim sisteminin yeniden yapılandırılması kapsamında, 09 Kasım 2016 tarihli 6756 sayılı “Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesi Hakkında Kanun” ile kurulan Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde, Bakanlar Kurulu’nun 14 Kasım 2016 tarihli ve 2016/9522 numaralı kararı ile Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (ATASAREN) faaliyetlerine başlamıştır.[1][2] Enstitü 17 Mart 2022 tarihli ve 5309 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü adını almıştır.[3]

Barbaros Deniz Bilimleri ve Mühendisliği Enstitüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Barbaros Deniz Bilimleri ve Mühendisliği Enstitüsü
KuruluşEylül 2001
BağlılıkMillî Savunma Üniversitesi
Bulunduğu yerTuzla, İstanbul
Web sitesihttps://dho.msu.edu.tr/barbaros/

Barbaros Deniz Bilimleri ve Mühendisliği Enstitüsü (DEBİM), öncelikle Deniz Kuvvetleri komutanlığının ihtiyacına yönelik bilim dallarında lisansüstü eğitim/öğretim vermek ve bilimsel araştırmalar yapmak üzere Eylül 2001’de Deniz Harp okulu bağlısı olarak kurulmuş, Kasım 2016 yılından itibaren yeni kurulan Milli Savunma Üniversitesi bünyesine alınmıştır.

Deniz Harp Okulu yerleşkesi içerisinde yer alan DEBİM, bünyesinde açılan lisansüstü programlar ile Milli Savunma Üniversitesine öğretim üyesi yetiştirmek, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının akademik eğitim almış personel ihtiyacını karşılamak, Deniz Bilimleri ve Mühendisliği alanında sivil öğrencilere lisansüstü eğitim vermek için çalışmalarına devam etmektedir.[4]

Hezârfen Havacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Hezârfen Havacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsü
Kuruluş2001
Eski isim(ler)iHavacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsü (2001-2016)
BağlılıkMillî Savunma Üniversitesi
Bulunduğu yerYeşilyurt, İstanbul
Web sitesihttps://hezarfen.msu.edu.tr

Hezârfen Havacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsü, 2001 yılında kurulmuş, görev ve yetkileri ilgili mevzuat kapsamında belirlenmiş, farklı bilim dallarında lisansüstü eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve uygulamalar yapan bir yükseköğretim kurumudur.

25 Temmuz 2016 tarihli, "Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair" 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) kurulmuştur. Havacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsü bu tarihten itibaren Hezârfen Havacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsü adını alarak Milli Savunma Üniversitesi Rektörlüğüne bağlanmıştır.

Amacı Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ile sivil kişilere ve misafir öğrencilere ilgili bilim dallarında lisansüstü eğitim ve öğretim veya sertifika programları vermektir.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ https://web.archive.org/web/20161128103509/http://www.harpak.edu.tr/saren/default.asp [yalın URL]
  2. ^ "MSÜ ATASAREN HAKKINDA". 16 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2021. 
  3. ^ "Müdürün Mesajı". 31 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2022. 
  4. ^ "Barbaros Deniz Bilimleri ve Mühendisliği Enstitüsü". 20 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2021. 
  5. ^ "Hakkımızda". 6 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2021.